Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Η Ιαπωνία μετακινήθηκε πέντε μέτρα!


Ακόµη και πέντε µέτρα εκτιµάται ότι µετακινήθηκε προς τα ανατολικά η Ιαπωνία εξαιτίας του γιγαντιαίου σεισµού. 

Και ο αντίκτυπος του γεγονότος αυτού θα επηρεάσει µια τεράστια περιοχή για τα επόµενα 30 έως 50 χρόνια. Ενα κοµµάτι της ωκεάνιας τεκτονικής πλάκας του Ειρηνικού, της πιο µεγάλης πλάκας στον κόσµο που φαίνεται ότι δηµιουργήθηκε πολύ πριν από 120 εκατοµµύρια χρόνια, καταβυθίστηκε σε µια στιγµή κάτω από την ευρασιατική πλάκα, προκαλώντας τον σεισµό των 8,9 ρίχτερ.

«Είναι µια πανάρχαια διαδικασία η υποβύθιση της µιας πλάκας κάτω από την άλλη, αν µάλιστα αναλογιστούµε ότι ο Ειρηνικός Ωκεανός είναι ο παλαιότερος όλων και έχει ηλικία περίπου 180 µε 160 εκατοµµύρια χρόνια», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών ∆ηµήτρης Παπανικολάου.

«Το όριο της πλάκας του Ειρηνικού ξεκινά από τον Βερίγγειο Πορθµό στα βόρεια, διέρχεται από την Ιαπωνία και φθάνει στα νότια µέχρι τη Νέα Ζηλανδία. Οµως δεν υποβυθίζεται κάτω από την ευρασιατική πλάκα ολόκληρο αυτό το κοµµάτι».

Υπάρχουν τµήµατα της πλάκας που σπάνε και µπορεί να έχουν µήκος 100, 200 ή και 300 χιλιόµετρα. Τα τµήµατα αυτά ολισθαίνουν στον µανδύα της Γης περισσότερο από 10 χιλιόµετρα κάτω από τον πυθµένα της θάλασσας.

Συνήθως το µέγεθος ενός σεισµού που προκαλείται από µια τέτοια διαδικασία έχει άµεση συνάρτηση µε το µέγεθος του τµήµατος της τεκτονικής πλάκας που σπάει και υποβυθίζεται.

Εχει υπολογιστεί πως σεισµοί µε µέγεθος από 6,5 ρίχτερ έως 7 ρίχτερ προκαλούνται από σπάσιµο τµήµατος πλάκας µε µήκος περίπου 100 χιλιόµετρα.

Αντιθέτως, οι σεισµοί µε µέγεθος 7,5 ρίχτερ έως 8 ρίχτερ προκαλούνται όταν το σπάσιµο φθάνει τα 200 χιλιόµετρα.

Σε µια τέτοια περίπτωση το µέγεθος της υποβύθισης µπορεί να φθάσει από 5 µέχρι 10 µέτρα.
Πέρααπότιςκαταγραφές στους τσουναµογράφους, τους ειδικούςπροβληµατίζει το γεγονός ότι δύο ηµέρες πριν απότα 8,9 ρίχτερ στην ίδια ακριβώς περιοχή της Ιαπωνίας είχε εκδηλωθεί σεισµική δόνηση µεγέθους 7,2 ρίχτερ.«Αυτό είναι έναπάρα πολύ σπάνιο γεγονός και οι σεισµολόγοι θα πρέπει να ξανανοίξουν τα βιβλία τους για νακαταλάβουν τι ακριβώς έχεισυµβεί στη συγκεκριµένη περίπτωση.

Κάτι ακόµα που πιθανότατα προβληµατίζει είναι ότι το εστιακό βάθος είναιιδιαίτερα µικρό για τόσοµεγάλο σεισµό», επισηµαίνει ο δρ Κώστας Συνολάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου