Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΤΟ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΕΚΠΕΜΠΕΙ S.O.S!! (ΒΟΗΘΕΙΑ)

SOS από τους εργαζόμενους στο "Βοήθεια στο σπίτι" στην Κεφαλονιά
voithis_spiti_logo.gif
 
 ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ  ΑΠΟ ΤΗΝ  http://kefaloniapress.gr
 
Τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργούν στο νησί μας οκτώ και πλέον έτη. Οι δομές στο σύνολο τους στη Κεφαλλονια  (επτά τον αριθμό με 32 εργαζόμενους,κοινωνικούς επιστήμονες , νοσηλευτές, οικογενειακές βοηθούς) εξυπηρετούν περίπου 600 άτομα – άτυπα ο αριθμός αυτός μπορεί να αγγίζει και τα 800. Βασικά κριτήρια για την ένταξη των  ωφελουμένων στο πρόγραμμα  και την παροχή σε αυτούς των υπηρεσιών μας , υπήρξαν η μοναχικότητα , η κατάσταση της υγείας τους , το οικονομικό τους επίπεδο και η ύπαρξη ή μη  κοντινού υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Δουλεύοντας τόσα χρόνια σε αυτή τη βάση έχει δημιουργηθεί ένας άρρηκτος δεσμός  ή ακόμη και σχέσεις ζωής μεταξύ των εργαζομένων  και των ωφελουμένων.
 
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» , μοναδική εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής  στη χώρα μας  έγινε σχεδόν από το ξεκίνημα του  ο πιο κοινωνικά αποδεκτός  θεσμός , παρ’ όλα αυτά δεν έτυχε  ανάλογης προσοχής από τις κυβερνήσεις , ήτοι δεν ενσωματώθηκε ποτέ στις υπηρεσίες του κράτους  αλλά η απρόσκοπτη συνέχισή του επαφιόταν πάντα σε συγχρηματοδοτήσεις,  χρόνο με το χρόνο.
Μέχρι τις 31/12/2010 οπότε και έληξε η χρηματοδότησή τους από  το ΕΣΠΑ  με Δικαιούχο  την περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τα προγράμματα είχαν ως κύριο και πρωταρχικό τους στόχο την βελτίωση του τρόπου ζωής ηλικιωμένων, υπερήλικων και ΑμΕΑ μέσω της παροχής  κοινωνικών, νοσηλευτικών υπηρεσιών, προσωπικής και οικιακής φροντίδας .
Φτάνουμε λοιπόν στα τέλη του 2010 με τις συμβάσεις των εργαζομένων να λήγουν 31/12 όπως και η χρηματοδότηση. Ξεκίνησε έτσι   η διαδικασία  εξεύρεσης πόρων η οποία δεν είχε  άλλη κατεύθυνση (όπως δεν είχε ποτέ άλλοτε) από την Ευρωπαϊκή Ένωση  και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Με τον όρο να συμβάλλει το πρόγραμμα στην αύξηση της απασχολησιμότητας  της χώρας η Ευρωπαϊκή  Ένωση  χρηματοδοτεί τελικά το προγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μέσω του ΕΣΠΑ  και με Δικαιούχο φορέα την Ε.Ε.Τ.Α.Α  για ακόμη έναν χρόνο, δηλαδή μέχρι  τις 31/12/2011.
Δημοσιεύεται η ΚΥΑ (Αριθμ. 1.605/οικ.3.85) από την οποία γίνεται ξεκάθαρη η διάθεση αλλαγής της φιλοσοφίας του «Βοήθεια στο Σπίτι» , η αλλαγη του πληθυσμού στόχου εντάσσοντας την υλοποίηση των προγραμμάτων στη δράση «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω, παροχής κατ΄οίκον υπηρεσιών φροντίδας σε εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειλούμενων με ανεργία εργαζόμενων που ,ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης .
 
           Σύμφωνα με τις προϋποθεσεις που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την χρηματοδότηση δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν πια οι ανήμποροι μοναχικοί ηλικιωμένοι που δεν έχουν παιδιά, δεν έχουν ούτε κοντινούς συγγενείς , μα ούτε τα ΑμΕΑ αλλά μόνον αυτοι που στην οικογένεια τους υπάρχει κάποιος άνεργος ή επαπειλούμενος  από ανεργία. Θα κληθούν λχ οι εργαζόμενοι να υποστηρίζουν ένα ηλικιωμένο που θα συγκατοικεί  πιθανώς με την άνεργη κόρη του, ενώ στη διπλανή πόρτα μπορεί να υπάρχει ένας μοναχικός και ανήμπορος ηλικιωμένος που όμως δεν θα μπορεί να δέχεται αντίστοιχες υπηρεσίες !Ειναι ολοφάνερη η διάθεση κατάργησης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μέσω του περιορισμού των ωφελουμένων  και της συρρίκνωσης των δομών. Πολλές δομές που  δεν θα καταφέρουν να χρηματοδοτηθούν για το σύνολο του κόστους  λειτουργίας τους θα παύσουν να λειτουργούν και οι εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία.
           Και ποια είναι η πρόταση ή παρότρυνση από τους περισσότερους φορείς; Να τρέξουμε να βρούμε  συγγενείς ηλικιωμένων που είναι άνεργοι  να τους εντάξουμε στο πρόγραμμα για να  μη μεινουν χωρίς φροντίδα οι ηλικιωμένοι και εμείς χωρίς δουλειά και αν προκύψει πρόβλημα και δεν μπορει κάποια δομή να λειτουργήσει να φταίμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Αποπροσανατολίζονται με αυτόν το τρόπο και οι  εργαζόμενοι και οι ωφελούμενοι. Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας ότι μέσα στο γενικό πλαίσιο δυσπιστίας και κακοδιάθεσης που επικρατεί στο συνολικό πληθυσμό  θα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να βρεθούν άτομα που θα καταθέσουν τα προσωπικά τους  δεδομένα.
 
Καταδικάζουμε λοιπόν , την απαράδεκτη Υπουργική  Απόφαση  και την πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ που αφήνει εκτός κοινωνικής προστασίας το μεγαλύτερο μέρος των έως τώρα ωφελούμενων ηλικιωμένων και ΑμΕΑ και οδηγεί σε μαρασμό το θεσμό.
           Ζητάμε παροχή δωρεάν πρωτοβάθμιας κοινωνικής  φροντίδας  σε όλους τους ανήμπορους μοναχικούς υπερήλικες και τα ΑμΕΑ
           Διεκδικούμε μόνιμη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους
           Μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου εφόσον έχουμε προσληφθεί με διαδικασίες  Ασεπ.
 
Συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι»  31/3 και   1/4 και κατεβαίνουμε στο δρόμο  για διαμαρτυρία  μπροστά από το Δημαρχείο.
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου