Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Αναβίωσαν τα έθιμα μας οι ναυτοπρόσκοποι, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ Ε-ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Της Αριστέας Χαριτάτου
Το έθιμο αυτό με το πορτοκάλι, στολισμένο με μοσχοκάρφια (πρόκες γαρύφαλλο), ήταν παλιό, και φαίνεται πως το επινόησαν κάποιοι για να μπορούν να πάρουν φιλοδώρημα, μιας και δεν μπορούσαν να πουν τα κάλαντα, λόγω της ασχολίας τους εκείνες τις ώρες.
nautoproskopoi_xmas3
Πρότειναν απλά το πορτοκάλι με μοσχοκάρφια σε αυτόν που συναντούσαν, του λέγανε «Χρόνια
Πολλά» και αυτός έδινε το φιλοδώρημα. Ο ιστοριοδίφης Ηλίας Τσιτσέλης αναφέρει πως το έθιμο αυτό ήταν παλιό, το περιέγραψε το 1910 και λέει, πως ήταν έθιμο των πτωχών παιδιών, των επαιτών, και των νεωκόρων. Υπάρχει δε και άλλη εκδοχή, πως το έθιμο αυτό δεν το επινόησαν οι χωριάτες, αλλά τα παιδιά των ναυτικών «εμπορεύοντας» με αυτόν τον τρόπο τα μπαχαρικά που έφερνε ο πατέρας-ναυτικός, υλικά που ήταν ακριβά και για λίγους. Όπως και να έχει το έθιμο αυτό, με την υπέροχη ευχή που δίνει ο προσφορών το προκάδο πορτοκάλι «Να σου δίνει ο Θεός δύναμη όπως τους χυμούς του ζωοδότου πορτοκαλιού», έχει αναβιώσει στην πόλη του Ληξουρίου από το 1995, από μαθητές σχολείων και παιδιά συλλόγων.
nautoproskopoi_xmas5
Το πρώτο μαγαζί που επισκέφτηκαν οι Ναυτοπρόσκοποι ήταν το καφέ “PERO” στην κεντρική πλατεία, ενώ δεν παρέλειψαν να σταματήσουν στο Δημαρχείο (την ώρα που προσήλθε ο γαμπρός Διονύσης) και να προσφέρουν στο ζευγάρι ένα πορτοκάλι με τις πιο γλυκές ευχές για την κοινή τους ζωή! Και του χρόνου με υγεία!
nautoproskopoi_xmas2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου