Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτοχρονιά, μία από τις αρχαιότερες γιορτές κόσμου


Καλή Χρονιά !
Η Πρωτοχρονιά αντιπροσωπεύει το ξεκίνημα του νέου έτους και μαζί μ' αυτό την αρχή για μία νέα ζωή.


Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι φεύγοντας ο παλιός χρόνος παίρνει μαζί του κι ό,τι κακό είχε και περιμένουν να έρθει ο νέος με τα δώρα του. «Γέρε χρόνε φύγε τώρα, πάει η δική σου η σειρά, ήρθε ο νέος με τα δώρα, με τραγούδια, με χαρά»...


Ο καινούργιος χρόνος φορτωμένος με όνειρα, ελπίδες και υποσχέσεις για τη ζωή, κάνει την εμφάνισή του χαμογελαστός, χαρούμενος γεμάτος αισιοδοξία και οι άνθρωποι τον υποδέχονται με πυροτεχνήματα, γιορτάζοντας και ελπίζοντας σε κάποια αλλαγή, σε μία καλύτερη και πιο ευτυχισμένη ζωή.

Ο εορτασμός του νέου έτους είναι μία από τις αρχαιότερες γιορτές. Πολλοί πιστεύουν ότι ξεκίνησε στην αρχαία Βαβυλώνα περίπου 4.000 χρόνια πριν, την Άνοιξη, κατά το πρώτο νέο φεγγάρι μετά την εαρινή ισημερία.

Για πολλά χρόνια, οι Ρωμαίοι γιόρταζαν ως Πρωτοχρονιά, την πρώτη Μαρτίου. Το 46 π.Χ., όμως, ο Ιούλιος Καίσαρας εφάρμοσε ένα νέο ημερολόγιο, αυτό που ισχύει και σήμερα, με αποτέλεσμα να μετρά ως πρώτη του χρόνου, η πρώτη Ιανουαρίου. Ο μήνας αυτός έχει πάρει το όνομά του από τον Θεό των Ρωμαίων Ιανό, o οποίος πάντα απεικονίζεται με δύο πρόσωπα, με το ένα να κοιτάζει πίσω στον παλιό χρόνο και το άλλο, μπροστά, στο νέο έτος.

Οι γιορτές των Ρωμαίων ονομάζονταν Calends (calendar=καλεντάρι=ημερολόγιο) και οι άνθρωποι στόλιζαν τα σπίτια τους και αντάλλασσαν δώρα.

Η ορθόδοξη εκκλησία της εποχής κυρίως του Μεγάλου Κωνσταντίνου, επειδή ήθελε να χωρίσει τους χριστιανούς από τους ειδωλολάτρες, απαγόρευε στους πρώτους να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά, όπως οι δεύτεροι. Τα αποτελέσματα της απαγόρευσης αυτής ήταν πολύ μικρά. Απαλείφθηκαν μόνο τα στοιχεία εκείνα που έρχονταν σε ευθεία αντίθεση προς τη χριστιανική ηθική.

2 σχόλια:

 1. Εφτό το ρόιδι πολύ ξινό μας βγήκε εφέτο. Το επόμενο ελπίζω να μην είναι από ξινοροδιά. Μπάς ορέ φταίμε και εμείς που δε το προσέχουμε και το πιάνει ο ήλιος και ξινίζει;
  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και από την αφεντία μου σε όλους αν και εγώ έχω προετοιμαστεί για κάποιο από εκείνα τα στοιχεία που απαγορεύτηκαν λόγω της χριστιανικής ηθικής που λέει το άρθρο.
  Κάτι ξέρανε και οι αρχαίοι με τόσα που είχαν περάσει.

  Να είμαστε καλά και πάλι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΩΡΑΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΓΩ ΘΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΜΕ ΕΝΑ ΑΝΕΚΔΟΤΟ,, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΙΟΤΙ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟ ΣΟΚΙΝ,, ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΕΥΧΟΤΑΝ ΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ 2012 ΝΑ ΕΙΝΑΙ <> ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ 2011 ΜΑΣ ΓΑ,,,ΣΕ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή