ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ
Κ Ε Φ Α Λ Λ Η Ν Ι Α Σ
Ηλία Ζερβού 12, 281 00 Αργοστόλιον Κεφαλληνίας
Τηλέφωνο – φαξ 26710-22583
Πληροφορίες: Γ. Κατσούνη
Τηλ.: 6977905630
Αρ. Πρωτ. 86
Αργοστόλι 23 Δεκεμβρίου 2011
Προς
Υπουργείο Οικονομικών
Γενική Διεύθυνση Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων,
Κολωνού 2
104 37 Αθήνα
ΘΕΜΑ: Ενημέρωση και αίτημα κρατικοποίησης του Κοργιαλενείου Ιδρύματος, ώστε τα προσωπικό να υπαχθεί κατευθείαν στο Δημόσιο.
Ιστορικό του Ιδρύματος
Το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο ( εφεξής Κ.Δ.Σ) ιδρύθηκε (Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη μόνο) το έτος 1910 στο Λονδίνο με Διαθήκη του μεγάλου ευεργέτη της νήσου μας Μαρίνου Κοργιαλένιου. Άρχισε να λειτουργεί το έτος 1924, όταν ολοκληρώθηκαν οι κτιριακές του εγκαταστάσεις και προικίστηκε με τα αναγκαία βιβλία και τα υλικοτεχνικά μέσα. Παράλληλα προικίστηκε και με ποσό σε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου από τις εισπράξεις των τόκων να καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας του. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ως συνέπεια να μειωθεί στο ελάχιστο η αξία των Ομολόγων και ο νόμος του Σβώλου, που μηδένισε σχεδόν τη δραχμή, επέφερε και τον μηδενισμό των εισοδημάτων του Ιδρύματος. Σαν να μην έφθανε αυτό, το παραδοσιακό κτίριο, στο οποίο στεγαζόταν, γκρεμίστηκε με τους μεγάλους σεισμούς του έτους 1953.
Μετά τους σεισμούς, το Κοργιαλένειο Ίδρυμα βρέθηκε χωρίς κτίριο και χωρίς δικούς του χρηματικούς πόρους. Διασώθηκαν μόνο οι λαβωμένοι από τους σεισμούς βιβλιοστάτες (ράφια) και τα βιβλία. Τίποτε άλλο!
Το τότε Διοικητικό Συμβούλιο με υπεράνθρωπες προσπάθειες, χρησιμοποιώντας και τις «αρωγές» από τα οικόπεδα, τα οποία το Ιδρυμα είχε, κατόρθωσε και ανοικοδόμησε εκ νέου το έτος 1963 το κτιριακό συγκρότημα στην παλιά σχεδόν μορφή του χάρη στην ευγενή προσφορά των αρχιτεκτονικών και λοιπών σχεδίων από τον εκλεκτό συμπολίτη μας κ. Τάκη Παυλάτο, των υλικών από το Ελληνικό Δημόσιο και τη σχετική βοήθεια από τους Κεφαλλήνες ευεργέτες κύριοι των οποίων ήσαν οι Γεώργιος Βεργωτής και Ευάγγελος Μπασιάς.
Σήμερα η Βιβλιοθήκη του, με τις 30.000 και πλέον παλαιές εκδόσεις της, αρχόμενες από το τέλος του 15ου αιώνα, εκδόσεις Λειψίας, Παρισίων, Βενετίας, Μιλάνου, των κέντρων δηλαδή παιδείας και διαφωτισμού των περασμένων αιώνων, και με τα σπάνια χειρόγραφά της, χρονολογούμενα κι από τον 12ο αιώνα ακόμη, μεταφέρει με μεθοδικότητα μέχρι σήμερα την πνευματική παράδοσή μας και την ταυτότητα του έθνους, μέχρι δε σήμερα το σύνολο των τίτλων των Βιβλίων που ευρίσκονται στη βιβλιοθήκη ανέρχεται σε 78.000.
Παρά τις δύσκολες συνθήκες που πέρασε το Ίδρυμα (πόλεμοι, σεισμοί κλπ), που θα μπορούσαν να το έχουν εξαφανίσει, το διαχρονικό Διοικητικό Συμβούλιό του, το κρατεί μέχρι και σήμερα ζωντανό. Κύτταρο προσφοράς παιδείας και πολιτισμού προς δόξα και τιμή αυτών που το δημιούργησαν, αλλά και σημείο αναφοράς όλων των Κεφαλονιτών, όπου γης, κρατώντας σταθερά την πολιτισμική παράδοση του τόπου, την κεφαλληνιακή και ευρύτερα την επτανησιακή και την ελληνική παράδοση.
Πολλαπλασιασμός των προσφερομένων υπηρεσιών
Η εθνική αυτή υποδομή, γνωστή στην επιστημονική και στην ευρύτερη παιδευτική κοινότητα του ευρύτερου ελλαδικού χώρου, δεν μένει ανενεργή: νέα τμήματα του Κοργιαλενείου, εκσυγχρονισμένες τεχνικές, την παραδίδουν, με αβίαστες παιδαγωγικές, στη μαθητιώσα και σπουδάζουσα νεολαία του νησιού μας, όπως:
Το τμήμα της παιδικής βιβλιοθήκης, που με 2.000 και πλέον παιδικά βιβλία λογοτεχνίας και ευρύτερης μάθησης προσελκύει καθημερινά δεκάδες μαθητών στον ευχάριστο χώρο της αίθουσας του αναγνωστηρίου, στο περιβάλλον της παλαιότερης βιβλιακής υποδομής.
Το ιδιαίτερο τμήμα της Δανειστικής Βιβλιοθήκης με 3.700 και πλέον βιβλία. 1.900 και πλέον καρτέλες δανεισμού έχουν συνταχθεί.
Το πρόγραμμα της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» που διαχειρίστηκε το Κοργιαλένειο Ίδρυμα κατά την παρελθούσα επταετία, με το οποίο ψηφιοποιήθηκαν 110.000 τεκμήρια σπάνιου και ενδιαφέροντος υλικού (επτανησιακές εφημερίδες, περιοδικά, χειρόγραφα, αξιόλογες εκδόσεις) που εισέρχονται στον χώρο του παγκόσμιου διαδικτύου, και καλύπτουν περίπου το 10% του κειμενικού υλικού και το 100% του Μουσειακού υλικού, ενώ το επιστημονικά τεκμηριωμένο υλικό καλύπτει μόλις το 30% του ψηφιοποιημένου κειμενικού υλικού και το 15% περίπου του μουσειακού υλικού.
Τις ψηφιακές συλλογές όπως: Φωτογραφικό Αρχείο Κοργιαλενείου Μουσείου, Αρχείο Επτανησιακών Εφημερίδων και Περιοδικών Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, Μουσικά Αρχεία Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, Λοιπά Χειρόγραφα Κοργιαλενείου Ιδρύτματος, Αντικείμενα Κοργιαλενείου Μουσείου, Εργα Τέχνης του Κοργιαλενείου Ιδρύματος, Επιλογή Βιβλιακού Υλικού Κοργιαλενείου Ιδρύματος.
Το Κοργιαλένειο υπήρξε από τους πρώτους παρόχους ψηφιακών μεταδεδομένων στην Ευρωπαϊκή ψηφιακή Βιβλιοθήκη (Europeana).
Το έργο «Ψηφιακό Αρχείο Επτανησιακού Πολιτισμού”, που πρόσφατα εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από πρόταση που υπεβλήθη από το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο με σκοπό την ψηφιοποίηση, επιστημονική τεκμηρίωση, δημιουργία βάσης δεδομένων – ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης ψηφιακών τεκμηρίων και προβολή μέσω δυναμικού διαδικτυακού κόμβου του πολιτιστικού υλικού του Κοργιαλενείου Ιδρύματος, www.corgialenios.gr.
Με αυτό το έργο φωτογραφήθηκε ψηφιακά το μεγαλύτερο μέρος των αντικειμένων του Κοργιαλενείου Μουσείου και ολοκληρώθηκε η ψηφιακή προσέγγιση των αντικειμένων του με το έργο «Εμπλουτισμός και Ανάδειξη του ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος του Κοργιαλενείου Ιδρύματος». Το ψηφιακό απόθεμα του Κοργιαλενείου Ιδρύματος έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, Europeana.
Παράλληλα, το Κ.Δ.Σ. ανέθεσε το υποέργο 2, της Πρόσκλησης 172 στο Ίδρυμα Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά. Ο ανάδοχος ανέπτυξε πρότυπη πλατφόρμα τεκμηρίωσης με λογισμικό διαχείρισης βάσης δεδομένων MySQL σύμφωνα με τον «ΚτΠ:
Ομάδα εξωτερικών συνεργατών σε συνεργασία με το προσωπικό του Μουσείου τεκμηριώνει τα μουσειακά αντικείμενα χρησιμοποιώντας την πρότυπη βάση. Η χρήση της συγκεκριμένης MySQL βάσης δεδομένων εξασφαλίζει την προτυποποίηση της τεκμηρίωσης των αντικειμένων και την ομαδοποίηση των πληροφοριών ως προς το συναφές περιεχόμενο του αντικειμένου, τον κατασκευαστή, τη σήμανση ώστε να προκύψουν θεματικές κατηγοριοποιήσεις που αφορούν τα αντικείμενα.
Έχουν ήδη δοθεί οι κωδικοί εισαγωγής θεματικών όρων στους θεματικούς καταλόγους του Μουσείου Getty - Getty Vocabularies (AAT, ULAN, TGN contributions).
Δημιουργήθηκε Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης, με την εξασφάλιση υλικοτεχνικής υποδομής (πολυμεσικοί σταθμοί εργασίας, με ένα κεντρικό εξυπηρετητή, υπολογιστές κλπ) και σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω EDUNET, καθώς και απόληξη δικτύου οπτικών ινών.
Στο τμήμα των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, καθημερινά πολλοί μαθητές και σπουδαστές εκπονούν και με την πλούσια βιβλιογραφική υποστήριξη της Βιβλιοθήκης ποικίλου είδους πνευματικές εργασίες.
Η αίθουσα διαλέξεων με τον υποβλητικό περιβάλλοντα χώρο, που σταδιακά εκσυγχρονίζεται, συνιστά βήμα του λαού, αλλά και της πνευματικής και εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού μας και όχι μόνο. Έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες διαλέξεις, συνέδρια, ημερίδες και διάφορες πνευματικές εκδηλώσεις. Ειδική αίθουσα, που μαθητές ασκούνται στο πιάνο, κατά τις ελεύθερες ώρες τους.
Ίδρυση Μουσείου, Συλλογών Πινακοθήκη, κλπ
Το Κoργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο ίδρυσε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κεφαλονιάς , το οποίον άρχισε να λειτουργεί το έτος 1972 και το οποίο αποτελεί κιβωτό διάσωσης της πλουσιότατης εθνικής μας κληρονομιάς μετά τη λαίλαπα των σεισμών του 1953 και το οποίο ιδρύθηκε ακριβώς για τη διάσωση αυτής της παραδοσιακής μας κληρονομιάς από άξια χέρια του αειμνήστου ζεύγους Ελένης και Μαρίνου Κοσμετάτου.
Σε αυτό σήμερα έχουμε, διατηρούμε και προβάλλουμε διεθνώς 3.200 εκθέματα λαϊκού και αστικού πολιτισμού, μουσειολογικά ανεπτυγμένα, σε χώρο 450 τ. μ., χωρισμένα κατά τμήματα, πολλά των οποίων έχουμε δημοσιεύσει σε δύο αυτοτελείς λευκωματικές εκδόσεις: α) Παλαιά Κεφαλονιά, Ένας ατέλειωτος Αύγουστος, δεύτερη έκδοση, Αργοστόλι 2005, β) Αργοστόλι, Σεισμοί 1953, Το τέλος και η αρχή μιας πόλης, Αργοστόλι 2007, πέρα των άλλων, μικρότερων εκδόσεων του Μουσείου.
Αυτόν τον εθνικό θησαυρό, που διηθείται στο παγκόσμιο πολιτισμικό πεδίο με κάθε τρόπο (Διαδίκτυο, εκδόσεις, δημοσιεύσεις) επισκέπτονται κατ’ έτος περί τους 8 -10 χιλιάδες Ελλήνων και ξένων που καθίστανται ο κυριότερος παράγοντας της εθνικής μας προβολής και στερέωσης της ταυτότητάς μας.
Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση, στο Μουσείο αυτό, στην ιστορική διαδρομή των νησιών μας, κυρίως από του έτους 1500 και εντεύθεν και αποτυπούται η πολιτισμική εξέλιξη του τμήματος εκείνου του Ελληνισμού που δεν είχε, ως γνωστόν, κατακτηθεί από τους Τούρκους, και το οποίον εξελίχθηκε παράλληλα και ομού με τους ευρωπαϊκούς λαούς, φυσικούς πολιτιστικούς του ομοίους. Σε αυτό έγκειται και η σπουδαιότητα του Μουσείου αλλά και γενικότερα του Ιδρύματός μας, το οποίον κατά γενική ομολογία των αρμοδίων αποτελεί ένα από τα καλύτερα πνευματικά Ιδρύματα της ελληνικής περιφέρειας.
Το έτος 1976 ο Σπυρίδων Σπ. Χαροκόπος δώρισε στο ΚΔΣ συλλογή βυζαντινών εικόνων την οποία το Ίδρυμα εκθέτει σε ειδικά διασκευασμένο χώρο.
Τα έτος 1988 ο Στέφανος και Φραγκίσκος Βαλλιάνος δώρισαν συλλογή έργων τέχνης, (πίνακες ζωγραφικής, λοιπά αρχαιολογικά αντικείμενα, εκκλησιαστικές εικόνες, βιβλία κλπ), την οποία το Ίδρυμα εκθέτει σε ειδικά διασκευασμένο χώρο.
Το έτος 1993 δημιουργήθηκε αυτοτελές Κεφάλαιο με την επωνυμία «Ίδρυμα Υποτροφιών Καλλινίκης Δενδρινού- Αντωνακάκη», διοικούμενο από το Κ.Δ.Σ, το οποίο χορηγεί υποτροφίες σε άπορους και άριστους μαθητές και φοιτητές της νήσου μας.
Η πλουσιότατη πινακοθήκη με 140 και πλέον σπάνιους πίνακες των 19ου και 20ου αιώνων, που συνιστούν μια αξιόλογη υποδομή για μελλοντικές επιδιώξεις προβολής του ιδιαίτερου αντικειμένου της επτανησιακής κυρίως καλλιτεχνίας.
Σημειώνουμε, και όπως γίνεται αντιληπτό το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο δεν είναι μόνο η Βιβλιοθήκη, που υπάγεται και χρηματοδοτείται στο Υπουργείο παιδείας. Είναι και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού από το οποίο και χρηματοδοτείται και τα λοιπά αναφερθέντα. Τελικό όμως λόγο έχει ως προς τον έλεγχό του το Υπουργείο Οικονομικών.
Το λίκνο αυτό της παιδείας και του πολιτισμού, που καταβάλλει τη συνδρομή του στον προσδιορισμό της ταυτότητας του έθνους και στην προσπάθεια διατήρησης της ελληνικής παράδοσής μας, παραπέμπει συγχρόνως και στις αδήριτες υποχρεώσεις μας.
Το Συμβούλιο
Η σύνθεση του ΚΔΣ είναι: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ. Σπυρίδων, ως Πρόεδρος, Γουλιέλμος Κατσούνης, τέως ανώτερος Δικαστικός Λειτουργός, ως αντιπρόεδρος, Γεώργιος Ν. Μοσχόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου, ιστορικός, ως Γεν. Γραμματέας, Ελευθέριος Χ. Παγουλάτος, φυσικός, μετεωρολόγος, ραδιοηλεκτρολόγος, ως Ταμίας, Γεράσιμος Μπάλλας, πτυχιούχος Πολιτικών επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, τ. διευθυντής του Υποκαταστήματος Αργοστολίου της Τραπέζης της Ελλάδος, ως Έφορος, Παναγιώτης Μπαζίγος, ιατρός παθολόγος, τ. διευθυντής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αργοστολίου, ως έφορος και Ιωάννης Κεκάτος, αρχιτέκτων, ως έφορος. Του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου εφορεύει η κ. Νίκη Ευθυμιάτου-Κατσούνη, φιλόλογος, MSc., ιδρύτρια και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κεφαλονιάς και Ιθάκης.
Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και η Έφορος του Μουσείου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί, θεωρώντας τιμή τους να υπηρετούν το ανώτατο πνευματικό Ίδρυμα του νησιού μας.
Διαχρονικότητα του Κοργιαλενείου
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό το Ίδρυμα εξακολουθεί να υπάρχει, χάριν στις άοκνες προσπάθειες του διαχρονικού Διοικητικού του Συμβουλίου, πολλά μέλη του οποίου υπηρετούν το Ίδρυμα για 30 σχεδόν χρόνια, αφού μετά τους σεισμούς ελάχιστα από το αρχικό Ίδρυμα διασώθηκαν, με στρατηγικό στόχο την προαγωγή της πνευματικής παιδείας και διαφύλαξη της ιστορίας και λαογραφίας του νησιού μας, χάριν του Κεφαλληνιακού λαού, στον οποίον και ανήκει. Στο Διοικητικό Συμβούλιο, λοιπόν, ανήκε και ανήκει το βαρύ έργο της διαφυλάξεως αυτής της κληρονομιάς, της επαυξήσεώς της, του εκσυγχρονισμού των παρεχομένων υπηρεσιών και κυρίως της προστασίας από οποιαδήποτε αιτία καταστροφής του κτιρίου και του περιεχομένου του, έργο που με ευλαβική συνέπεια τηρεί.
Νομικό πλαίσιο που διέπει το Ίδρυμα
Το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο διέπεται: α) από τις διατάξεις του άρθρου 23 και 27 της από 15 Ιουνίου 1910 διαθήκης του Μαρίνου Κοργιαλένειου, σύμφωνα με τα οποία κατελήφθη ικανή περιουσία προς κατασκευή κτιρίου, εμπλουτισμού του με βιβλία και εγκαταστάσεις καθώς και λειτουργία του με την επωνυμία «Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη». β) του άρθρου 109 §1 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία «δεν επιτρέπεται η μεταβολή του περιεχομένου διαθήκης ως προς τις διατάξεις τους υπέρ κοινωφελούς σκοπού», ενώ στην παρ. 2 προβλέπεται ειδική διαδικασία για την περίπτωση που ο σκοπός του Ιδρύματος καταστεί ανέφικτος, γ) του αν. ν. 2039/1939 «περί κοινωφελών σκοπών»,δ) του άρθρου 1 παρ.2 του ν. 2823/1954 (ΦΕΚ/Α/78/1954) με τον οποίο «η εν Αργοστολίω Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη υπάγεται από της ισχύος του παρόντος Νόμου στην αρμοδιότητα, την εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, διατηρούσα κατά τα άλλα την εκ της διαθήκης Μαρίνου Κοργιαλένειου αυτοτέλειά της ως αυτή διαγράφεται υπό των όρων της διαθήκης. Τα έξοδα συντηρήσεως και λειτουργίας εν γένει ως και της μισθοδοσίας του προσωπικού της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης αναλαμβάνει το κράτος. Εις τον ειδικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας αναγράφεται υπό ίδιον κεφάλαιον και άρθρο η αναγκαιούσα προς τούτο πίστωσις» ε) του άρθρου 12, του π. διάτ/τος. 611/1979 (ΦΕΚ 181/Α/1979, τροποποιηθέντος με το από 29-8-1995 διάταγμα ΦΕΚ 760/Β/1995) με το οποίο ορίζεται ότι «το έμμισθο προσωπικό του Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αργοστολίου αποτελείται από τρεις (3) υπαλλήλους και δύο (2) καθαρίστριες, που διορίζονται από το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο δύναται να προσλαμβάνει κατά τους θερινούς μήνες και έκτακτο προσωπικό ενός ή δύο ατόμων», ενώ την §2 του άρθρου αυτού ορίζεται ότι «ο μισθός των ανωτέρω θέλει καταβάλλεται εκ της χορηγουμένης παρά του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών σχετικής χρηματικής πιστώσεως εκ της οποίας θα καλύπτονται και τα λοιπά έξοδα συντηρήσεως, εξοπλισμού και λειτουργίας του Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου». στ) το από 3-9-1993 π. δ/μα περί κυρώσεως του υπέρ του Κ.Δ.Σ. κεφαλαίου αυτοτελούς διαχειρίσεως με την επωνυμία «Ίδρυμα Υποτροφιών Καλλινίκης Δενδρινού- Αντωνακάκη» (ΦΕΚ/Β/718/16-9-1993).
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το Ίδρυμα.
. Στο Κοργιαλένειο Ίδρυμα (Βιβλιοθήκη και Μουσείο) υπηρετούν επτά (7) αμειβόμενοι υπάλληλοι: μία (1) βιβλιοθηκονόμος, μία υπάλληλος βιβλιοθήκης (εργαζόμενοι από 9:00 έως 14:30 και 14:30 έως 20:30), δύο (2) καθαρίστριες, μία (1) Λογίστρια (με μειωμένο ωράριο), μία (1) Πληροφορικός, μία (1) Ταξινόμος (εργαζόμενοι από 9:00 έως 14:30) και ο προσφέρων αμισθί τις υπηρεσίες του Γραμματέας του Ιδρύματος.
Το αμειβόμενο προσωπικό, το οποίο προσελήφθη υπό άλλες οικονομικές συνθήκες και όχι μόνο, πολλές των οποίων έχουν χρόνο υπηρεσίας μεγαλύτερο των 20 ετών, έχει μεταβληθεί σε βασική αιτία μη δυνατότητας λειτουργίας του Ιδρύματος έστω και κατά τις αυστηρώς περιορισμένες, αλλά αναγκαίες λειτουργίες του, τις οποίες μπορεί να φέρει σε πέρας, αφού αξιώνοντας τα νόμιμα και δίκαια αιτήματά τους για είσπραξη του μισθού τους, τον οποίο εμείς αδυνατούμε να καταβάλουμε κλείνουν το Ίδρυμα, όπως έγινε στις 3-8-2011 όπου το προσωπικό του Ιδρύματος στο πλαίσιο των εργασιακών του δικαιωμάτων, λόγω καθυστερήσεως πληρωμής των δικαιούμενων αμοιβών του επί δεκάμηνο περίπου και των ασφαλιστικών εισφορών τους από τα μέσα του 2010 περίπου, προέβη σε επίσχεση εργασίας, που κράτησε 4 μήνες.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να μη λειτουργεί ούτε στοιχειωδώς, παρά τις επιχορηγήσεις των άνω Υπουργείων, που έρχονται πάντοτε μειωμένες και ποτέ εγκαίρως.
Πρόταση Κρατικοποίησης του Ιδρύματος
Όπως ελέχθη, στις 3-8-2011 το προσωπικό του Ιδρύματος στο πλαίσιο των εργασιακών του δικαιωμάτων, λόγω καθυστερήσεως πληρωμής των δικαιούμενων αμοιβών του επί δεκάμηνο περίπου και των ασφαλιστικών εισφορών τους από τα μέσα του 2010 περίπου, προέβη σε επίσχεση εργασίας με αιτήματα, πλην των άλλων και «Να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για να δρομολογηθεί μόνιμη λύση λειτουργίας Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης και Μουσείου αποκτώντας κρατικό χαρακτήρα με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας», με απώτερο σκοπό το προσωπικό που υπηρετεί να ενταχθεί στο Ελληνικό Δημόσιο και να εξασφαλίσει έτσι μόνιμη εγγυημένη από αυτό απασχόληση.
Στο πλαίσιο αυτό ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις προς το Συμβούλιό μας να προβεί σε αναγκαίες ενέργειες προς το Υπουργείο Σας, προκειμένου το τελευταίο να κρατικοποιήσει το ίδρυμά μας και να μονιμοποιήσει τους επτά υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτό, υπήρξαν, μάλιστα, αρκετά δημοσιεύματα στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, στηλιτεύοντας την στάση των Υπουργείων να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, και προέτρεπαν το Συμβούλιο να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση το Ίδρυμα να κρατικοποιηθεί, προκειμένου οι υπάλληλοί του Κ.Δ.Σ. να εξασφαλίσουν μόνιμη και σταθερή εργασία.
Νομικοί σύμβουλοί μας τους οποίους ρωτήσαμε σχετικά με τη δυνατότητα της μετατροπής του Ιδρύματος σε Κρατικό μας απήντησαν ότι ο διαθέτης Μαρίνος Κοργιαλένειος, όταν συνέτασσε τη Διαθήκη του γνώριζε την ύπαρξη Κρατικών Βιβλιοθηκών και ρητώς απέκλεισε τη λύση αυτή, μη καταλείποντας τα χρήματά του για δημιουργία Κρατικής Βιβλιοθήκης. Δεν ήθελε δηλαδή να δημιουργήσει Κρατική Βιβλιοθήκη, αλλά δημόσια ιδιωτική. Γι αυτό το λόγο και όρισε τόσο τους εκτελεστές της Διαθήκης του, όσο και τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου, αλλά και τον τρόπο εκλογής τους σε βάθος χρόνου.
Εν όψει όλων αυτών ερωτάται:
α) εάν είναι εφικτή νομικά η κρατικοποίηση του Κ.Δ.Σ. (Κοργιαλενείου Ιδρύματος) β) σε τυχόν καταφατική περίπτωση, εάν το Κράτος ενδιαφέρεται να κρατικοποιήσει το Κοργιαλένειο Ιδρυμα, προκειμένου να μονιμοποιηθούν υπάλληλοί του.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
+ Ο Κεφαλληνίας Σπυρίδων
Κοινοποίηση:
1) Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Πέτρο Αλιβιζάτο
Αμαλίας 12
Αθήνα
2) Βουλευτή Κεφαλληνίας-Ιθάκης κ. Σπ. Μοσχόπουλο
Ενταύθα
3) Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήριο Κουρή
Ενταύθα
4) Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Αλέξανδρο Παρίση
Ενταύθα
5) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Ενταύθα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου