ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χθες, Τετάρτη, 12 Απριλίου 2012 έδωσε συνέντευξη τύπου η Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ κ. Λούκα Κατσέλη. Παρόντες στη συνέντευξη ήταν οι δυο υποψήφιοι βουλευτές Κεφαλλονιάς και Ιθάκης κ.κ. Παναγής Βλάχος και Σπύρος Ματιάτος, καθώς επίσης και ο Γραμματέας της προσωρινής Νομαρχιακής του κόμματος κ. Γιάννης Ντούκας.
Η Πρόεδρος του κόμματος αφού έλαβε τον λόγο παρουσίασε τους δυο υποψήφιους, μίλησε για την ανάγκη ίδρυσης του κόμματος και ποιοι λόγοι την επέβαλαν, έθεσε τις γραμμές και τους σκοπούς του, ανέπτυξε περιληπτικά τις ιδεολογικές, πολιτικές και προγραμματικές αρχές του, μίλησε για το πρωτοπόρο Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης, για την Βιώσιμη ανάπτυξη με Απασχόληση και Κοινωνική Δικαιοσύνη, για την Εθνική Στρατηγική στο συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, για την αναδιάταξη του κράτος και του πολιτικού συστήματος, για την προσπάθεια δημιουργίας και στήριξης μιας Ευρώπης Προοδευτικής. Κλείνοντας απηύθυνε πρόσκληση προς όσους πιστεύουν στις δυνατότητές μας ως έθνος και ως πολίτες που θέλουν να αλλάξουν την πολιτική και την Ελλάδα προς το καλύτερο να συστρατευθούν με την Κοινωνική Συμφωνία και να την στηρίξουν με την ψήφο τους.
Ο υποψήφιος κ. Παναγής Βλάχος αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο για την τιμή που του έκανε να τον συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του κόμματος τόνισε την άσχημη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε όλοι. Μίλησε για τις σκέψεις του για την απογοητευτική τροπή που έχει πάρει το πολιτικό σύστημα. Αναφέρθηκε στον αγώνα, στην αγάπη και στην προσφορά του Γεράσιμου Αρσένη για την Κεφαλλονιά και εξέφρασε την πικρία του για το κλείσιμο του δημιουργήματός του, των δυο τμημάτων του ΤΕΙ. Τόνισε πως όλοι όσοι συμμετέχουν στην Κοινωνική Συμφωνία πρέπει και μπορούν να κοιτάζουν τον Κεφαλλονίτη και τον Θιακό στα μάτια και κάλεσε όλους όσους πιστεύουν στην δύναμη του λαού μας να συστρατευθούν μαζί με την Λούκα. Κάλεσε τον μικρομεσαίο, τον εργαζόμενο, τον αγρότη, τον εργάτη, τον κάθε οικογενειάρχη, αλλά και τον άνεργο να κάνει την υπέρβασή του και να πει «Ως εδώ».
Τον λόγο πήρε ο υποψήφιος κ. Σπύρος Ματιάτος. Αφού ευχαρίστησε την Λούκα για την προτίμησή της στο πρόσωπό του, τόνισε πως ο ιδεολογικός χώρος του ΠΑΣΟΚ δεν τον εκφράζει πλέον γιατί ποδοπάτησε με περισσή σκληρότητα και βαρβαρότητα το σοσιαλιστικό ιδεώδες. «Δεν έχω καμία θέση στο ΠΑΣΟΚ που προτίμησε να διαρρήξει τη σχέση του με το λαό και να συμπορευτεί με τις αγορές και τους κερδοσκόπους». Μίλησε όμως και για την πίκρα του για το ότι η Κεφαλλονιά, ο τόπος που πρωτοστάτησε στην ανάδειξη του σοσιαλιστικού ιδεώδους, ταυτίζεται με τις συντηρητικές επιλογές μιας μεταλλαγμένης παράταξης, συμβιβάζεται με την καταστροφική πολιτική του «ναι σε όλα», δεν διεκδικεί και δεν αγωνίζεται για μια καλύτερη τύχη για τα νησιά μας. Τόνισε πως πιστεύει ακράδαντα ότι η Κοινωνική Συμφωνία στο Πρόγραμμά της, αλλά και στο καλά μελετημένο Ενικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης, έχει σκοπό να συμπεριλάβει ρεαλιστικές λύσεις για τα προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας, λύσεις που περιφρουρούν και διασφαλίζουν τη ζωή των νησιωτών μας, λύσεις με τις οποίες ευεργετείται η Κεφαλλονιά και η Ιθάκη.
Σε ερωτήσεις που απηύθυναν στην Πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας οι παρόντες δημοσιογράφοι η κ. Κατσέλη απάντησε μεταξύ άλλων ότι η κ. Λανγκάρντ υπερέβαλε τα εσκαμμένα. Όμως το δικαίωμα αυτό της το έδωσε η Ελληνική Κυβέρνηση όταν υπέγραψε μνημόνιο χωρίς καμμιά διαπραγμάτευση, γεγονός που δεν συμβαίνει –ως απόρροια της 20ετούς εμπειρίας της κ. Κατσέλη σε διεθνή οικονομικά θέματα- σε καμμιά απολύτως χώρα. Η συντηρητική Ευρώπη αποδείχθηκε μικρή, φοβική και ανίκανη μπροστά στην σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ελλάδας. Η πολιτική που επέβαλε μόνον εξυγίανση δεν ήταν. Ήταν πολιτική βίαιης προσαρμογής που δεν οδηγεί σε έσοδα, αλλά σε μεγάλες ζημιές, γεγονός που αναγνωρίζει η ίδια η Ευρώπη. Οι αγορές παρά το «κούρεμα» ξέρουν πλέον πως δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το χρέος. Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι βλέπουν το αδιέξοδο και οι ίδιοι θα ζητήσουν αλλαγή πολιτικής.
Θέλει βούληση και απόφαση να εφαρμόσουμε το Εθνικό Σχέδιο της Οικονομικής Ανασυγκρότησης που προτείνει η Κοινωνική Συμφωνία. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει στην Ελλάδα ηγεσία που να μπορεί να πει «Όχι» και να προτάξει το δημόσιο συμφέρον. ‘Αποψη, σχέδιο, γνώση, αποφασιστικότητα και σωστή προετοιμασία είναι τα «κλειδιά» με τα οποία μια νέα ηγεσία θα μπορέσει να διαπραγματευθεί σωστά στην Ευρώπη και να τεκμηριώσει την εναλλακτική λύση την οποία θα προτείνει.
Την τρόϊκα στην Ελλάδα την έφερε η χρηματοπιστωτική κρίση και οι παράλογες πολιτικές του παρελθόντος, το πλιάτσικο των ταμείων του κράτους και οι τεράστιες σπατάλες. Αν δεν παραχθεί πλούτος στη χώρα και αν δεν βάλουμε όλες τις δυνάμεις μας στο να καλύψουμε το παραγωγικό έλλειμμα της χώρας τότε θα έχουμε πάντα κρίσεις χρέους.
Η κ. Κατσέλη είπε πως ήταν μονόδρομος η προσφυγή στο ΔΝΤ αφού κανείς, ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι Τράπεζες, ούτε ο κ. Προβόπουλος, ούτε και η ίδια δεν μπόρεσαν από πριν να δουν το μέγεθος και την έκταση του προβλήματος. Όμως, κάθε τρεις μήνες που γινόταν η επικαιροποίηση του μνημονίου, εκεί έπρεπε να μπουν «κόκκινες γραμμές».
Τόνισε πως ήταν «το κακό παιδί», το «μαύρο πρόβατο» της κυβέρνησης καθώς επέμενε και έγραψε μάλιστα και δημοσίως πως το «φάρμακο της τρόϊκας σκοτώνει». Η κυβέρνηση τότε χωρίστηκε σε δυο μέτωπα. Το κοινωνικό, στο οποίο ανήκαν η κ. Κατσέλη και ο κ. Καστανίδης, τόνισε πως τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση τότε ήταν κοινωνικά δυσβάστακτα και οικονομικά αναποτελεσματικά. Το αποτέλεσμα τελικά ήταν πως η κ. Κατσέλη επί δυο φορές αναδομήθηκε και από τα δυο υπουργεία που υπηρέτησε, και δυο φορές βρέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Στην πολιτική πρέπει να είσαι συνεπής. Με συνέπεια να υπηρετείς τις αρχές σου. Αυτό σκέφτομαι να κάνω και αυτό θα κάνει η Κοινωνική Συμφωνία» τόνισε.
Μίλησε για το ψευτοδίλημμα της κυβέρνησης ‘εντός ή εκτός του ευρώ’ με στόχο να γίνουν αποδεκτά τα σκληρά μέτρα. Προσέθεσε πως κατέθεσε στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής την Οικονομική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας η οποία σαφώς λέει πως ακόμα και αν μια χώρα θέλει να βγει από την ευρωζώνη αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ακόμα και η κ. Λανγκάρντ είπε πως δεν μπορεί να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη γιατί τότε το κόστος θα είναι δυσβάστακτο. «Δεν υπάρχουν ‘σινικά τείχη’ γύρω από την Ελλάδα» προσέθεσε η κ. Κατσέλη.
Η Ελλάδα, το δεύτερο εξάμηνο του 2010 είχε ένα πλεόνασμα πρωτογενές στον προϋπολογισμό της ύψους 830 εκ. €. Άρα είχε ακόμα μεγαλύτερες διαπραγματευτικές δυνατότητες, και φυσικά κάλυπτε τις ανάγκες της από τα ίδια της τα έσοδα. Τα έσοδά της ήταν αρκετά ώστε αφαιρουμένων των τόκων και των χρεολυσίων να μπορούν να πληρωθούν οι δαπάνες. Η Ελλάδα τότε δεν διαπραγματεύθηκε. Δανείσθηκε και έκανε «κούρεμα». Αλλά τι έκανε για τους ιδιώτες που εμπιστεύθηκαν το ελληνικό Δημόσιο; Δεν μερίμνησε για τα Πανεπιστήμια, για τα ασφαλιστικά ταμεία, για όσους φορείς –νοσοκομεία κ.α.- εμπιστεύθηκαν το ελληνικό Δημόσιο. «Κόπηκαν» οι πόροι τους. «Κόπηκαν» και τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Η Κοινωνική Συμφωνία προτείνει να αλλάξει η τρόϊκα. Να έλθουν νέα πρόσωπα που να μπορούν να ξαναρχίσουν τον διάλογο από την αρχή. Να υπάρξει ένα σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης. Να έχουμε μια προοδευτική κυβέρνηση η οποία θα θελήσει, θα έχει τις γνώσεις και την βούληση για βγάλει τον κόσμο από αυτό το αδιέξοδο.
Η Κοινωνική Συμφωνία τιμά όλα τα κόμματα. Υπάρχουν κόμματα -όπως το ΚΚΕ- που έχουν μια τελείως διαφορετική προσέγγιση –εκτός Ευρώπης- με τα οποία, δεν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση. Και υπάρχουν κόμματα –όπως η ΔΗΜ.ΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ-, κινήματα –το Άρμα Πολιτών, οι Οικολόγοι Πράσινοι-, με τα οποία σε πολλά ζητήματα υπάρχουν διαφορές με την Κοινωνική Συμφωνία ως προς την προσέγγιση, αλλά η Πρόεδρος πιστεύει ότι και με αυτά τα κόμματα και κινήματα θα πρέπει να γίνει ένας ανοιχτός διάλογος- που έχει ήδη ξεκινήσει-. «Η ψήφος σε ένα μικρότερο κόμμα είναι μια αποφασιστική ψήφος για μια προοδευτική πλειοψηφία» τόνισε. «Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τον κ. Βενιζέλο και με τον κ. Σαμαρά οι οποίοι υπέγραψαν το δεύτερο μνημόνιο».
Η κρίση έχει αποσταθεροποιήσει το πολιτικό σύστημα και χρειάζονται νέου τύπου πολιτικοί. Αυτό είναι το ζητούμενο σε αυτές τις εκλογές. Να μπουν στην πολιτική όχι μόνον αυτοί που έχουν προσφέρει στην πολιτική, αλλά αυτοί που έχουν διάθεση να προσφέρουν. Δεν αρκεί ο σχεδιασμός. Χρειάζεται οργάνωση, δημιουργία ομάδων έργου και εφαρμογή όποιας πολιτικής έχει αποφασισθεί να ακολουθηθεί από το κόμμα. Το πολιτικό σύστημα είχε διπλή κρίση, αποδόμηση και αποσταθεροποίηση. Η μία ήταν η αποδοχή λάθος λύσεων πολιτικών και η άλλη ήταν η μη εφαρμογή πολιτικών σωστών. Θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές. Η Πρόεδρος ευχήθηκε να μπούν στην πολιτική νέοι που θα μπορούν να εγγυηθούν κάτι καλύτερο για τα παιδιά μας. Η δύναμη είναι πλέον στα χέρια του ελληνικού λαού.
Έγινε αναφορά για την δημιουργία θέσεων εργασίας στην Κεφαλλονιά και στην Ιθάκη μέσω των Κοινωνικών Προγραμμάτων, θέσεις τις οποίες δημιούργησε η κ. Κατσέλη ενώσω ήταν στο Υπουργείο Εργασίας, και οι οποίες –δυστυχώς- λόγω γραφειοκρατικών καταστάσεων, ολιγωρίας και κακής διαχείρισης, δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί. Υλοποιούνται όμως τα 3.100.000€ τα οποία αποδέσμευσε, ενώσω ήταν επικεφαλής στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, από το ΕΣΠΑ για να οδηγηθούν στο ΥΠ.ΠΟ για την Γέφυρα Δεβοσέτου. Η ίδια έκανε αναφορά για το πόσο δεν έχει ακόμα προχωρήσει το Άλσος Λαυράγκα, πρόταση την οποία η ίδια έκανε προσωπικά το 1986-1987 στην τότε ΕΤΒΑ και πέρασε το κτήμα στην τότε Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα μπορούσε να φιλοξενεί τα Μουσικά Αρχεία Ιονίου και να συνεργάζεται με το ΤΕΙ Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι. Το αποτέλεσμα είναι πως τα ΤΕΙ κοντεύουν να κλείσουν και φυσικά στο κτήμα Λαυράγκα δεν έχει τίποτε απολύτως. Η Πρόεδρος μίλησε για την πλούσια παραγωγή μελιού στην Κεφαλλονιά, παραγωγή η οποία παραμένει αναξιοποίητη. Μίλησε για την λογική των συρρικνώσεων που έκλεισε τα δυο τμήματα ΤΕΙ –το ένα μάλιστα μοναδικό στην Ελλάδα-, που κοντεύει να κλείσει την Ναυτική Σχολή, λογική η οποία υπηρετεί την πολιτική που στηρίζει η κυβέρνηση. «Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν θέση για το ζήτημα αυτό» τόνισε.
Όσο για τις δημοσκοπήσεις και την Κοινωνική Συμφωνία η κ. Κατσέλη είπε πως «πολλές από τις εταιρείες δεν μας δίνουν καν. Δεν παρουσιάζουν και δεν ρωτούν για την Κοινωνική Συμφωνία, και μάλιστα έχουμε και καταγγελίες από όλη την Ελλάδα για αυτό. Η δεύτερη δυσκολία είναι ότι πολλοί δεν ξέρουν κάν το κόμμα –ένα κόμμα μόλις τριών εβδομάδων-. Συγχέουν το κόμμα με άλλα κόμματα και δεν κάνουν και την διασύνδεση μεταξύ ημών και του κόμματος της Κοινωνικής Συμφωνίας. Επομένως δεν λαμβάνουμε υπ’ όψιν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Εκείνο που έχει σημασία είναι πως υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυναμική του κόμματος και το βλέπουμε στις συγκεντρώσεις μας και στο βλέμμα του κόσμου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου