ΠΗΓΗ
Μια σημαντική νέα προσθήκη της Βρετανικής Βιβλιοθήκης Ψηφιοποιημένα Χειρόγραφα site είναι το Townley Όμηρος ( Burney MS 86 ), το όνομά του από έναν από τους πρώην ιδιοκτήτες του, Charles Townley (1737-1805). Αυτό το χειρόγραφο, γραμμένο πιθανότατα το 1059, περιέχει την Ιλιάδα του Ομήρου, σε συνδυασμό με εκτεταμένες περιθωριακές και interlinear σχολιασμούς (ή ΣΧΟΛΕΙΑ).
Το πορτρέτο του Charles Townley στο Townley Homer (Λονδίνο, Βρετανική Βιβλιοθήκη, MS Burney 86, f. Iv όψης).
Το χειρόγραφο έχει αλλάξει χέρια αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των αιώνων. Ήταν ιδιοκτησία της ιταλικής καρδινάλιος Giovanni Salviati (1490-1553), και εξαγοράστηκε από τον Charles Townley στη Ρώμη το 1773. Ένα χαραγμένο πορτρέτο του Townley διατηρείται στην f. iv recto, όπως είναι η χάραξη της προτομής του Ομήρου αποκτήθηκε από Townley, στο f. vi recto, και η οποία μπορεί τώρα να δει στο Βρετανικό Μουσείο . Ο κλασσικός μελετητής Charles Burney (1757-1817) αγόρασε το χειρόγραφο το 1814, καταβάλλοντας το αστρονομικό ποσό των £ 620. Αγοράστηκε από το Βρετανικό Μουσείο, ως μέρος της βιβλιοθήκης Burney στο 1818.
Η προτομή του Ομήρου στην Townley Homer (Λονδίνο, Βρετανική Βιβλιοθήκη, MS Burney 86, f. Vi όψης).
Πολλά χειρόγραφα του Ομήρου Ιλιάδα σώζονται μέχρι σήμερα. Η Βρετανική Βιβλιοθήκη διαθέτει μόνο δέκα άλλες (σχεδόν όλα από τα οποία έχουν πλέον ψηφιοποιηθεί), καθώς και 33 ομηρική παπύρους, εκ των οποίων όλα τα αλλά τρία αποτελείται από αποσπάσματα από την Ιλιάδα . Αρκετά από τα Ομηρικά χειρόγραφα περιέχουν σχόλια, που είναι γνωστή ως ΣΧΟΛΕΙΑ. Πολλά από αυτά τα ΣΧΟΛΕΙΑ ασχολούνται με κειμενικής κριτικής - Ο στόχος τους είναι να ανακατασκευάσει το αρχικό κείμενο της Ιλιάδας , και να εξαλείψει τις γραμμές ή χωρία που πιστεύεται ότι έχουν προστεθεί αργότερα. Άλλες ΣΧΟΛΕΙΑ είναι κυρίως ερμηνευτικές - ότι είναι, η κύρια λειτουργία τους είναι να εξηγήσει το νόημα του κειμένου, ίσως και με την παροχή ενός συνώνυμο για μια άγνωστη λέξη, ή εξηγεί κάτι δύσκολο ή ασαφής. Πολλά από τα ΣΧΟΛΕΙΑ να βρεθεί σε Burney MS 86 είναι αυτού του τύπου.
Το άνοιγμα του Βιβλίου 16 της Ιλιάδας του Ομήρου Townley (Λονδίνο, Βρετανική Βιβλιοθήκη, MS Burney 86, f. 170V).
Ως παράδειγμα του υλικού που βρίσκεται στην ΣΧΟΛΕΙΑ, ρίξτε μια ματιά στην αρχή του βιβλίου 16 της Ιλιάδας , και την αρχή της περίφημης σκηνής στην οποία η καταδικασμένη Πάτροκλος ικετεύει τον Αχιλλέα να του δανείσουν πανοπλία του, να υπερασπιστεί τα ελληνικά πλοία. Αυτή η σελίδα είναι ιδιαίτερα γεμάτη ΣΧΟΛΕΙΑ, αλλά άλλοι μπορεί να έχουν μόνο μερικά σχόλια στο περιθώριο. Το κείμενο και η ΣΧΟΛΕΙΑ οι δύο γραμμένη σε μαύρο, και τα σύμβολα σε κόκκινο σημειώσεις ατομική σύνδεσμο προς την αντίστοιχη θέση μέσα στο κείμενο.
Λεπτομέρεια του βιβλίου 16 της Ιλιάδας (Λονδίνο, Βρετανική Βιβλιοθήκη, MS Burney 86, f. 170V).
Η τρίτη γραμμή του Βιβλίου 16 διαβάζει, στα ελληνικά, δάκρυα θερμὰ χέων ὥς τε κρήνη μελάνυδρος ("ρίχνοντας ζεστό δάκρυα σαν ελατήριο με μαύρο νερό"), αναφορικά με τον Πάτροκλο, όπως ο ίδιος τρέχει να βρει τον Αχιλλέα. Ένα κόκκινο σύμβολο πάνω από τις δύο πρώτες λέξεις στη γραμμή, δάκρυα θερμὰ, παραπέμπει τον αναγνώστη στην αντίστοιχη σημείωση στο αριστερό περιθώριο, το οποίο αναφέρει ότι «η απαλή θρηνεί τον Πάτροκλο κατάλληλα, αφού έχει τόσο ακούσει και δει φοβερά πράγματα. Έτσι, δεν είναι σε θέση να φωνάξουν, να είναι συγκλονισμένοι από τα δάκρυα του, αλλά στέκεται στη σιωπή, φέρνοντας οίκτο τον εαυτό του, λόγω της εμφάνισής του. Ομοίως, στο Litai ( Ιλιάδα 9.433) Phoenix "ξέσπασε σε δάκρυα, γιατί φοβόταν πολύ για τα ελληνικά πλοία" »(εἰκότως ὁ πρᾷος Πάτροκλος κλαίει, τὰ μὲν ἀκοῇ τὰ δὲ αὐτοψεὶ τῶν δεινῶν ἐπισκοπἠσας. διὸ οὐδε φθέγξασθαί τι οἷος τε ἐστὶ συγκεχυμένος ὑπὸ τῶν δακρύων, ἀλλὰ σιωπῶν ἵσταται διὰ τοῦ σχήματος τὸν ἔλεον ἐπαγόμενος. καὶ ἐν ταῖς Λιταῖς ὁ Φοῖνιξ "δάκρυ" ἀναπρήσας · περὶ γὰρ δίε νηυσὶν Ἀχαιῶν. ")
Στο τέλος της γραμμής, ο ίδιος σχολιαστής έχει προσθέσει μια interlinear σημείωμα για να εξηγήσει την μελάνυδρος λέξη ("με το μαύρο νερό"), και αργότερα, το χέρι έχει προστεθεί ένα άλλο σημείωμα κοντά στην αρχή της γραμμής, πάνω από τις λέξεις θερμὰ χέων (" ρίχνοντας ζεστό [δάκρυα] "). Αυτές είναι και οι δύο μικρότερες σημειώσεις, με σκοπό να εξηγήσει άγνωστες λέξεις ή ενδεχομένως αμφίσημη διατύπωση.
Όπως προκύπτει από αυτή τη γραμμή ένα, το ΣΧΟΛΕΙΑ καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων: όχι μόνο τα θέματα της γλώσσας και βασική ερμηνεία, αλλά και πιο λογοτεχνικά θέματα, όπως είναι το ευαίσθητο εξήγηση των δακρύων Πάτροκλου ». Θα μας δώσει μια εξαιρετική εικόνα για τα είδη των πραγμάτων αργά αρχαία και μεσαιωνικά αναγνώστες βρήκα ενδιαφέρουσα, αινιγματική, ή αλλιώς άξια σχολιασμού στο κείμενο του Ομήρου.
Σχολ. σε ελληνικά και λατινικά χειρόγραφα γενικά επεξεργασία και δημοσιεύονται σε αυτόνομα όγκους, διαχωρίζονται από τα κείμενα που σχολιάζουν. Χάρη στη γενναιοδωρία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος , η Βρετανική Βιβλιοθήκη είναι πλέον σε θέση να παρουσιάσει την Townley Ομήρου σε απευθείας σύνδεση στο σύνολό της, έτσι ώστε να είναι δυνατό να δείτε το ΣΧΟΛΕΙΑ, δεδομένου ότι θα έχουν δει και ερμηνεύεται από προηγούμενες γενιές των αναγνωστών.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα χειρόγραφα και ΣΧΟΛΕΙΑ του Ομήρου, επισκεφθείτε το Homer MULTITEXT έργου .
Άλλες Homeric χειρόγραφα κατέχει η Βρετανική Βιβλιοθήκη και είναι διαθέσιμο στο Ψηφιοποιημένα Χειρόγραφα :
Προσθήκη MS 8232 : Ιλιάδα , 1,1-337 με συγκαλύπτει και μέρος των σχολίων του Ευσταθίου.
Προσθήκη MS 17210 : Ιλιάδα , θραύσματα Βιβλία 12-16 και 18-24, από τα Συριακά παλίμψηστο.
Harley MS 1675 : Ιλιάδα , Βιβλίο 1, μερικώς σχολιασμένο και δυσδιάκριτες στα λατινικά.
Harley MS 1752 : Ομηρικοί Ύμνοι (μια ντουζίνα από τα μικρότερα ύμνων).
Harley MS 1771 : Ιλιάδα , με ΣΧΟΛΕΙΑ επιχειρήματα, και λιπ με κόκκινο μελάνι.
Harley MS 5601 : Βατραχομυομαχία και η Ιλιάδα , και οι δύο με τα συγκαλύπτει.
Harley MS 5658 : Οδύσσεια .
Harley MS 5664 : Βατραχομυομαχία , με ΣΧΟΛΕΙΑ και λιπ.
Harley MS 5672 : Ιλιάδα , επιλογές από τα βιβλία 2-4.
Harley MS 5673 : Οδύσσεια , με επιχειρήματα και ιαμβικό στίχους προστίθενται στο τέλος.
Harley MS 5674 : Οδύσσεια , με ΣΧΟΛΕΙΑ και λιπ.
Harley MS 5693 : Βατραχομυομαχία , με συγκαλύπτει και Ιλιάδα , με μερική ΣΧΟΛΕΙΑ και λιπ.
Harley MS 6301 : Βατραχομυομαχία , με ΣΧΟΛΕΙΑ και λιπ.
Harley MS 6325 : Οδύσσεια , με ΣΧΟΛΕΙΑ επιχειρήματα, και λιπ.
Περαιτέρω ανάγνωση
Σχολ. Graeca στο Homeri Iliadem Townleyana , ed. Ε. Maass, Oxford 1887-1888 (μια κρίσιμη έκδοση του ΣΧΟΛΕΙΑ στο Townley Homer).
Σχολ. Graeca στο Homeri Iliadem , ed. Η. Erbse, 5 τόμοι, Βερολίνο 1969-1977 (η τυπική έκδοση της ομηρικής ΣΧΟΛΕΙΑ).
Ε. Dickey, Αρχαία Ελληνική Υποτροφία: Ένας οδηγός για την εύρεση, την ανάγνωση, και Σχολ. Κατανόηση, σχόλια, λεξικά, και ορθογραφικά πραγματείες, από τις απαρχές τους στην Βυζαντινή Περίοδο , Oxford 2007 (μια εξαιρετική εισαγωγή στην ελληνική ΣΧΟΛΕΙΑ και συναφή κείμενα).
Αιχμαλωτίζοντας ένα ομηρικό Legacy: Εικόνες και ιδέες από τις Venetus Ένα χειρόγραφο της Ιλιάδας , ed. Ο. Due, Washington DC 2009 (σε απευθείας σύνδεση εδώ ).
«δάκρυα θερμὰ χέων ὥς τε κρήνη μελάνυδρος»
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο «κρήνη μελάνυδρος» μεταφορικά σημαίνει τόσα πολλά δάκρυα όσο τα νερά μιας κρήνης μελάνυδρης, (από τη μεγάλη ποσότητα τα νερά φαίνονται μαύρα στο σημείο που βγαίνουν, ή και μετά).
Τελικά από ΄δω βγαίνει το, «και έριχνε μαύρο δάκρυ» από ότι φαίνεται! Τόσο αρχαία έκφραση λοιπόν!
Χουά χα χα χα χα χα.
ΜΠΑς και αναφερει πουθενα το ¨" θα ριξω μαυρη πετρα" χαχαχα! παντως για την γεωτρηση στην Ερισσό ακόμη δεν έμαθα τιποτε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή