Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΛΑΪΚΉ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ‏


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014 ΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ : Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΑΡΧΗΣ(ΝΔ-Ανεξ.Ελληνες) ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΗΡΟΥ «ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο Προϋπολογισμός Δήμου Κεφαλονιάς για το 2014 –όπως και οι προηγούμενοι- είναι αντιλαϊκός, βαθειά ταξικός και άρρηκτα προσαρμοσμένος με τον κρατικό προϋπολογισμό και τις κατευθύνσεις τρόικας-κεφαλαίου. Ελέγχεται από το «παρατηρητήριο» του υπουργείου εσωτερικών όπως επιβάλει η ΕΕ και το ΔΝΤ για να υπηρετεί τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις.



Στόχος είναι να συμβάλει ο Δήμος Κεφαλονιάς στη διαμόρφωση του λεγόμενου «πρωτογενούς πλεονάσματος» προκειμένου να τροφοδοτηθεί παραπέρα η πριμοδότηση του κεφαλαίου και των μονοπωλίων στις συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Σε πλήρη συντονισμό και σύμφυση κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή, τσακίζοντας τον λαό προσδοκούν σε μια αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη πάνω στα αποκαΐδια της διάλυσης των εργατικών δικαιωμάτων, της ανεργίας (το 2014 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 26%) της φτώχειας και της εξαθλίωσης για χιλιάδες εργαζόμενους, μικρομεσαίους επαγγελματίες, φτωχούς αγρότες κ.α..

Η προσφορά αυτή της Δ. Αρχής στους στόχους της συγκυβέρνησης-τρόικας, έχει να κάνει όχι μόνο με την αποδοχή της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλουν οι ΚΥΑ και οι νόμοι βάσει των οποίων καταρτίζεται και εκτελείται ο προϋπολογισμός, αλλά και στην συνένοχη αποδοχή των τετελεσμένων, στο κόψιμο της κρατικής επιχορήγησης των ήδη θεσμοθετημένων πόρων και την επιβολή νέων βαρών στις πλάτες του λαού για να καλυφθούν τα ελλείμματα.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους :

Την τελευταία τριετία προκύπτει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ
κατά 60%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ όταν το συνολικό ανελαστικό κόστος λειτουργίας των Δήμων ανέρχεται στα 3,6δις, το κράτος μέσω των ΚΑΠ δίνει 1,272δις, μόλις το 30% του συνολικού κόστους λειτουργίας των Δήμων!!! Την δραματική αυτή πραγματικότητα του υπόλοιπου 70% την καλύπτουν με υψηλά ανταποδοτικά τέλη, φόρους, πρόστιμα, παράβολα και δάνεια.

Την ίδια ώρα που οι θεσμοθετημένοι πόροι προς τους Δήμους κατακρημνίζονται συνεχώς (το 2014 οι Κ.Α.Π. μειώνονται κατά 50εκ. ευρώ και η Σ.Α.Τ.Α κατά 110εκ. ευρώ, σύνολο -160εκ. ευρώ), το 21,3% του ετήσιου φόρου εισοδήματος, το 12% των εισπράξεων ΦΠΑ. και το 50% του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ)(που είναι θεσμοθετημένοι πόροι για τους Δήμους) διαμορφώνουν εκατομμύρια ευρώ έσοδα που παρακρατούνται από το κράτος για να τροφοδοτήσουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Τα στοιχεία στον Δήμο Κεφαλονιάς καταδεικνύουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την υλοποίηση αυτής της πολιτικής:
*Το 2014 ο προϋπολογισμός μόλις ακουμπά τα 45.537.210εκ. ευρώ(!!!) όταν οι προϋπολογισμοί των 7 Δήμων και της 1 Κοινότητας αθροιστικά το 2010 πλησίαζαν τα 100εκ ευρώ.

*Τα τέλη και οι φόροι (που εισπράττονται από τους δημότες) αποτελούν το 45,80% των Τακτικών Εσόδων, ενώ οι επιχορηγήσεις από το κράτος για λειτουργικές δαπάνες μειώνονται κατά 7.1%, Την ίδια ώρα μεθοδεύεται και υλοποιείται μια προκλητική επιδότηση των επιχειρηματιών μέσα από μειώσεις των δημοτικών τελών (Δικαιώματα από ιχθυοτροφεία μείωση 60%, τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων από ΔΕΗ, ΟΤΕ μείωση 85,72%, ειδικό τέλος λατομικών προϊόντων ανείσπρακτα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το 2009, έσοδα από λειτουργία Αιολικού Πάρκου μείωση κατά 23% και η κάλυψη του ταμειακού ανοίγματος του τέως Δήμου Λειβαθούς (με το δάνειο των 3.104.077,71) θα κοστίσει για την δόση του 2014 224.677,38.

*Στο απόσπασμα στήνονται επίσης και οι λαϊκές ανάγκες όπως : η εκτέλεση αστικής συγκοινωνίας από το ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς που προβλέπεται η κατάργηση της, οι τακτικές αποδοχές καθαριστριών Α’ & Β’/βαθμιας εκπαίδευσης έχουν μείωση 40,12%, οι επιχορηγήσεις στις σχολικές επιτροπές για συντήρηση και επισκευή σχολικών κτηρίων μείωση 80,84%, ο έλεγχος στατικής επάρκειας κι σεισμικής τρωτότητας σχολικών κτιρίων και δημοτικών κτιρίων μείωση 64,09% κ.α. Τέλος τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού(αυτά που πληρώνονται μέσω ΔΕΗ) αυξάνονται από τις οικίες κατά 13,32% και από τους επαγγελματικούς χώρους κατά 38,36%.

Τα παραπάνω ενδεικτικά στοιχεία δείχνουν πειστικά ότι ο προϋπολογισμός αυτός είναι καθρέφτης της κοινωνικής βαρβαρότητας που προωθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, η κυβέρνηση και η ΕΕ και διαχειρίζεται πειθήνια η Δ. Αρχή και για αυτό άλλωστε δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις ελάχιστες λαϊκές ανάγκες.
Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι η πολιτική διαχείρισης της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου που υλοποιεί εκτός των άλλων και ο Δημοτικός προϋπολογισμός, είναι μια πολιτική απόλυτα εχθρική για τους εργαζόμενους. Είναι μια πολιτική που γονατίζει τα λαϊκά στρώματα για να διασωθούν μια χούφτα παράσιτα, που ζουν σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων. Για αυτό αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για το λαό να οργανώσει πιο αποφασιστικά την αντίσταση του σε αυτή την πολιτική, να καταφέρει την πλήρη ανατροπή της. Να βάλει πλώρη για την δική του εξουσία που θα εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα δικά του συμφέροντα.



Αργοστόλι 27 Νοέμβρη 2013

Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου