Ιστορικά, πολιτιστικά, γεωγραφικά, οικονομικά αλλά προ πάντων αναπτυξιακά το νησί μας, η Κεφαλονιά, διαιρείται σε τέσσερα διαμερίσματα τα οποία προσδίδουν μια ιδιαίτερη δημιουργικότητα που απορρέει από την ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία των κατοίκων. Αυτή οδηγεί μοιραία σε έναν δικαιολογημένο τοπικισμό ο οποίος επιτείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των περιοχών αυτών καλλιεργώντας μία δυναμική με ικανό αναπτυξιακό έρεισμα, που μπορεί να οδηγήσει σε μια γόνιμη εξελικτική πορεία.
Η πορεία αυτή επιβεβαιώνεται ιστορικά και κοινωνικά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μέσω της διαχείρισης των περιοχών αυτών από τους Δήμους, που προέκυψαν από τον διαχωρισμό του σχεδίου " Καπιδιστριας".
Ωστόσο το κύριο στοιχείο, που καθορίζει και συνθέτει την όλη την όλη ιστορική πορεία των ξέχωρων αυτών περιοχών είναι η συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση των κοινωνικών θεμάτων και προβλημάτων και ιδιαίτερα η άμεση μέριμνα και η καθημερινή επίλυση των ζητημάτων που εντάσσονται έτσι και αλλιώς, στην ευθύνη και την αρμοδιότητα του εκάστοτε Δήμου.
Στην Κεφαλονιά παρ' ότι η σύσταση των Καποδιστριακών Δήμων, στηρίχθηκε επί το πλείστον σε κομματικά κριτήρια, η δομή και το πλαίσιο λειτουργίας του κρίθηκε σχετικώς επιτυχημένο, αξιολογώντας το με κριτήρια την ετοιμότητα, αμεσότητα και αποτελεσματικότητα στις δυσκολίες της καθημερινότητας την συμμετοχή του πολίτη στα κοινά. Βέβαια, οφείλει να επισημανθεί ότι η ισχυρή παρουσία της Νομαρχίας, με διαρθρωμένες δομές και υπηρεσίες, στήριζε σταθερά και επί της ουσίας, το οικοδόμημα των Καποδιστριακών Δήμων τόσο ως προς την διαχείριση, όσο και στην λειτουργία και ανάπτυξη των περιοχών που τους συνέθεταν
Με την σύνταξη και ανάπτυξη του σχεδίου Καλλικράτης (ένας Δήμος ένα νησί) προκλήθηκε μια αλλαγή συνταρακτική, σε όλα τα ισχύοντα δεδομένα, η οποία παρέσυρε ηθελημένα ή αθέλητα σε διευρυμένες διαρθρωτικές κινήσεις. Αυτές σταδιακά απομάκρυναν τον πολίτη από την ενεργό δράση και την συμμετοχική του παρέμβαση στα κοινά, ιδιαίτερα στα διοικητικά κέντρα των πρώην Δήμων όπως το Ληξούρι , η Σάμη και ο Πόρος.
Συνεπώς, οι πόλεις αυτές και οι ευρύτερες περιοχές τους, απώλεσαν την παραγωγική, διαδραστική σχέση με τους κατοίκους τους και εξελικτικά, τον αναπτυξιακό τους προσανατολισμό, με αποτέλεσμα να " μαραζώνουν " διοικητικά και οικονομικά. Αν προσθέσουμε δε και την απογύμνωση των περιοχών αυτών από δομές του κράτους των ΔΕΚΟ, που επέφεραν οι αδιάλειπτες καταργήσεις συγχωνεύσεις και μεταφορές αρμοδιοτήτων, συμπεραίνουμε ότι υπήρξε μία άνευ προηγουμένου εγκατάλειψη. Μια εγκατάλειψη εξαιρετικά εμφανής και επώδυνη στους πολίτες και στις κοινωνίες αυτές. Εδώ βέβαια, τίθενται εύλογα τα ερωτήματα ,εάν ο ένας Δήμος μπορεί να εξυπηρετήσει τον πολίτη του; ή αν χρειάζεται το νησί περισσότερους Δήμους και πόσους; Είναι λογικό βέβαια να υπάρχουν επιχειρήματα εκατέρωθεν που να υποστηρίζουν την ποικιλία διαφορετικών απόψεων.
Όμως η άμεση συμμετοχή και εξυπηρέτηση του πολίτη και η αναπτυξιακή πορεία των περιοχών αυτών αποτελούν τα πλέον μείζονα σημερινά ζητούμενα που κατευθύνουν και προς την αιτούμενη, πλέον κατάλληλη λύση: την δημιουργία περισσότερων από ένα δήμους για την Κεφαλονιά μας. Οι Σύμβουλοι του Δήμου Κεφαλονιάς με πολύ σκέψη και αφουγκραζόμενοι, τον σφυγμό και τις ανάγκες των τοπικών τους κοινωνιών, αποφάνθηκαν για την διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς σε τέσσερις Δήμους όπως δομούνται άλλωστε και οι αναπτυξιακές ενότητες. Αυτή συνιστά και την πλέον σωστή απόφαση που οφείλουμε και μπορούμε να υποστηρίξουμε σήμερα. Αυτή υπήρξε πάντα η θέση μας και αυτή θα παραμείνει σε όλες τις επιλογές και τις διεκδικήσεις μας.
Άλλωστε πέρα από κάθε αμφιβολία, η αναπτυξιακή πορεία του νησιού μας διέρχεται πάντα από την δημοκρατία και την εξυπηρέτηση των πολιτών μας .
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΡΗΣ
ΠΗΓΗ INKEFALONIA.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου