Με τους δυνατούς νοτιάδες των προηγούμενων ημερών, ένα ενήλικο ρινοδέλφινο με εμφανή τα σημάδια κακοποίησης, εκβράστηκε νεκρό στις ακτές της Σάμου.Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», μετέβησαν άμεσα στην περιοχή όπου και διενέργησαν αυτοψία. Με βάση τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, εκτιμούμε ότι η δολοφονία του δελφινιού έγινε στην περιοχή της βορείου Δωδεκανήσου και με τα θαλάσσια ρεύματα εκβράστηκε τελικά στις νότιες ακτές τις Σάμου.
|
Είναι παράδοξο τέτοια περιστατικά να λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, όπου στην αρχαιότητα η θανάτωση των δελφινιών τιμωρείτο με θανατική ποινή. Τα δελφίνια δεν προστατεύονταν τότε για την ομορφιά τους, αλλά για τη σημασία τους ως ρυθμιστής των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, καθώς ως ανώτεροι θηρευτές έχουν σημαντικό ρόλο στην εξυγίανση των ιχθυαποθεμάτων.
Σήμερα όμως που κατ’ ευφημισμό θεωρούμε τους εαυτούς μας πολιτισμένους, τόσο οι πολίτες, όσο και η πολιτεία που φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη, συχνά επιλέγουμε το ρόλο του θεατή στη σφαγή των σπάνιων ειδών των θαλασσών μας. Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, μέσα από δράσεις, νομικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, με τη στήριξη ενός δυναμικού δικτύου ευαισθητοποιημένων πολιτών, προσπαθεί εδώ και χρόνια να δώσει ένα τέλος σε αυτές τις απαράδεκτες ηθελημένες θανατώσεις. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό, απαραίτητο είναι να υπάρξουν και άλλες αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, από φορείς και πολίτες σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε να γίνει ξεκάθαρο, ότι η κοινωνία των πολιτών δεν ανέχεται πλέον τη σφαγή της άγριας ζωής, από αυτή τη μικρή μειοψηφία συμπολιτών μας
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου