Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Οδοιπορικό στην αχανή Ρωσία ΜΕΡΟΣ 5ον



Οδοιπορικό στην αχανή Ρωσία           
ΜΕΡΟΣ  5ον
Πολύ κοντά στην Κόκκινη Πλατεία βρίσκεται και ο περίφημος «ναός των τεχνών του θεάματος», το Θέατρο Μπόλσοϊ, αλλά και πολλά άλλα θέατρα που τα περισσότερα ανεβάζουν έργα συγκεκριμένου είδους (όπερα, οπερέτα, μπαλέτο, κωμωδίες κτλ).

Το Μπόλσοϊ είναι, πάντως, χωρίς αμφιβολία, το θέατρο των θεάτρων. Μετά την πρόσφατη ανακαίνιση του –που κόστισε 300 εκατομμύρια δολάρια– διαθέτει τον πλέον σύγχρονο θεατρικό εξοπλισμό και δικαίως θεωρείται «ο παράδεισος του σκηνοθέτη». Μέσα σε αυτό το θέατρο οι αισθήσεις απογειώνονται. Οι παραστάσεις καθηλώνουν και τον πιο απαιτητικό θεατή.
Η εξωτερική εμφάνιση του Μπολσόι έχει πολλά στοιχεία αρχαιοελληνικής αρχιτεκτονικής, όπως και όλα τα εντυπωσιακά κτίρια της Ευρώπης και όχι μόνο, ενώ οι χώροι μπροστά από το θέατρο είναι υπέροχα διαμορφωμένοι.
"Μια πετριά" από την Κόκκινη Πλατεία, έξω από το ιστορικό Μοναστήρι των Θεοφανείων, βρίσκεται το άγαλμα των Κεφαλλήνων διαφωτιστών μοναχών Ιωαννίκιου και Σωφρόνιου Λυκούδη. Να σημειώσω ότι ορισμένοι τους αποκαλούν Λειχούδη και αυτό το επίθετο αναφέρεται στην επιγραφή του αγάλματος. Σύμφωνα όμως με τον αείμνηστο καθηγητή Γεράσιμο Πεντόγαλο το «Λειχούδης» είναι παραφθορά του «Λυκούδης».
Οι αδελφοί Λυκούδη σπούδασαν στη Βενετία και την Πάδοβα, πλάι σε σπουδαίους διδασκάλους της εποχής, επέστρεψαν στην Ελλάδα όπου δίδαξαν για ένα διάστημα και στη συνέχεια, μετά από πολλές περιπέτειες,  έφθασαν στη Μόσχα στις 6 Μαρτίου 1685.
Στα τέλη του 17ου αιώνα, οι δύο αδελφοί –οι οποίοι έπαιξαν ένα     σημαντικό ρόλο στις θρησκευτικές αλλά και εκπαιδευτικές εξελίξεις εκείνης της εποχής στη Ρωσία– ίδρυσαν στο Μοναστήρι των Θεοφανείων τη Σλάβο-Ελληνο-Λατινική Ακαδημία. Η Ακαδημία αυτή έγινε το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ρωσίας στο οποίο φοίτησαν πολλοί διακεκριμένοι Ρώσοι και ανάμεσά τους ο πανεπιστήμων Μιχαήλ Λομονόσοφ, το όνομα του οποίου φέρει το φημισμένο πανεπιστήμιο της Μόσχας.
Τα αποκαλυπτήρια τού αγάλματος έγιναν στις 31 Μαίου 2007 από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, παρουσία τού Μακαριστού Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλεξίου Β’, του Δημάρχου Μόσχας κ. Γιούρι Λουζκόφ και πολλών άλλων Ελλήνων και Ρώσων επισήμων.
ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Επισκεφθήκαμε, μαζί με τη φίλη μας διερμηνέα Γκάλα Σιμεόνοβα, το Κεντρικό Μουσείο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου που βρίσκεται στο Λόφο Ποκλόναγια. Είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στη νίκη του σοβιετικού στρατού ενάντια στις ναζιστικές δυνάμεις.
Τα εντυπωσιακά εκθέματα και οι επιγραφές τονίζουν τη μεγάλη νίκη των σοβιετικών αλλά συνάμα αποτελούν και ύμνο για την ειρήνη.
Χρειάζεσαι πολλές ώρες για να το γυρίσεις. Κάθε γωνιά του παρουσιάζει ενδιαφέρον εκεί, όμως, που ο επισκέπτης μένει έκθαμβος είναι οι τεράστιες αίθουσες με τις πανοραμικές αναπαραστάσεις μαχών του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου.
Αυτά για σήμερα. Θερμές ευχές για τον καινούργιο χρόνο. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα να περνάτε καλά και να μην ξεχνάτε ότι εσείς κρατάτε την παλέτα που ομορφαίνει τη ζωή σας… Διαλέξτε τα χρώματα που αρέσουν σε σάς και μην αφήνετε άλλους να τα αλλοιώνουν…
Στις φωτογραφίες:
– Το άγαλμα των Κεφαλλήνων διαφωτιστών μοναχών Ιωαννίκιου και Σωφρόνιου Λυκούδη βρίσκεται κυριολεκτικά δύο λεπτά με τα πόδια από την Κόκκινη Πλατεία, έξω από το ιστορικό Μοναστήρι των Θεοφανείων.
– Το μοναδικό Θέατρο Μπολσόι, στο κέντρο της Μόσχας.
– Μια από τις αίθουσες του Κεντρικού Μουσείου τού Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου με την πανοραμική αναπαράσταση μάχης κατά τη διάρκεια της ναζιστικής πολιορκίας της Αγίας Πετρούπολης (πρώην Λένινγκραντ).
  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση georgemessaris@gmail.com και εγώ θα το μεταβιβάσω.
www.omegadocumentaries.com (Τελευταία παραγωγή: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ –  ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου