επίπτωσης των σποραδικών κρουσμάτων και επιδημιών από ιούς τις τελευταίες εβδομάδες, στη χώρα μας, τονίζει στην ιστοσελίδα του το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Όπως σημειώνει επίσης, η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί (τύποι 40 και 41).
Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό.
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Εαν το παιδί έχει αφυδατωθεί σοβαρά (αυτό συμβαινει αν έχει πολύ μεγάλης έντασης και διάρκειας εμετούς και διάρροια), θα παρουσιάσει λήθαργο. Θα κοιμάται συνεχώς και δεν θα μπορεί να ξυπνά. Αν έχει σημάδια λήθαργου (είναι σπάνιο ευτυχώς), πηγαίνουμε ΑΜΕΣΩΣ στο εφημερεύον Νοσοκομείο.
ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Εαν το παιδί έχει αφυδατωθεί σοβαρά (αυτό συμβαινει αν έχει πολύ μεγάλης έντασης και διάρκειας εμετούς και διάρροια), θα παρουσιάσει λήθαργο. Θα κοιμάται συνεχώς και δεν θα μπορεί να ξυπνά. Αν έχει σημάδια λήθαργου (είναι σπάνιο ευτυχώς), πηγαίνουμε ΑΜΕΣΩΣ στο εφημερεύον Νοσοκομείο.
Γαστρεντερίτιδα - Συμβουλές σε γονείς πότε θα καλέσουν παιδίατρο
· Καλέστε τον παιδίατρο όταν το παιδί παρουσιάζει σοβαρό ή παρατεινόμενο επεισόδιο διάρροιας ή πυρετού ή ακατάσχετους εμέτους ή έντονο κοιλιακό άλγος.
· Εάν τα κόπρανα του παιδιού περιέχουν βλέννα ή αίμα.
· Επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο όταν το παιδί φαίνεται αφυδατωμένο.
δηλαδή έχει:
· Στεγνά χείλη και γλώσσα
· Ωχρό, ξηρό δέρμα
· Μαύροι κύκλοι κάτω απο τα μάτια.
· Αδιαφορία, μειωμένη ενεργητικότητα.
· Μειωμένη ούρηση (στα βρέφη λιγότερες από 6 βρεγμένες πάνες την ημέρα).
Γαστρεντερίτιδα - Θεραπεία στο σπίτι
Η πρώτη μέριμνα στη γαστρεντερίτιδα είναι η αναπλήρωση των υγρών και ηλεκτρολυτών που έχει χάσει ο οργανισμός του παιδιού με τη διάρροια, τον εμετό και τον πυρετό. Πάντοτε με τη συμβουλή του γιατρού μπορείτε να επιχειρήσετε ειδική δίαιτα με υγρά πλούσια σε ηλεκτρολύτες για 1-2 μέρες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΧΙ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΝΕΡΟ (Δεν περιέχει νάτριο, κάλλιο και άλλα απαραίτητα στοιχεία). Εάν το παιδί συνεχίζει τους εμέτους τότε χρειάζεται ενδονοσοκομειακή θεραπεία με χορήγηση υγρών ενδοφλέβια.
Θα πρέπει να δίνουμε στο παιδί μας μικρές ποσότητες (λίγες γουλιές την φορά) καθαρών υγρών, όπως το νερό ή διαλυμένη λεμονάδα (1 φλιτζ λεμονάδα σε 4 φλιτζ νερό) ή διαλυμένο χυμό φρούτων (1 φλιτζ χυμό φρούτων -χωρίς γλυκαντικά, σε 4 φλιτζ νερό), κάθε 10-15 λεπτά.
Επίσης θα μπορούσαμε να δώσουμε μισό φλιτζάνι ζαχαρούχου ποτού αραιωμένο σε οκτώ ποτήρια νερό ή κάποια διαλύματα (φαρμακευτικά- μπορούμε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες στο πακέτο), τα οποία βοηθούν στην αντικατάσταση του νερού που χάνεται, των αλάτων και των ηλεκτρολυτών.
Τα υγρά δεν θα σταματήσουν τον εμετό και τη διάρροια, αλλά θα εμποδίσουν το παιδί μας να πάθει αφυδάτωση. Ακόμη κι αν η διάρροια χειροτερεύσει, καλό είναι να συνεχίζεται η χορήγηση υγρών. Δεν θα δώσουμε σε ανθρακούχα ποτά ή σε μη αραιωμένους χυμούς φρούτων, γιατί όλα αυτά μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια.
Καλό είναι να αφήνουμε το παιδί μας να ξεκουράζεται, γιατί έτσι θα αναρρώσει πιο γρήγορα.
Εαν θηλάζουμε
Σε περίπτωση που θηλάζουμε: δεν είναι καλό να σταματήσουμε το θηλασμό. Θα θηλάζουμε το μωρό μας με μικρότερη ποσότητα και πιο συχνά. Μπορούμε να δώσουμε στο μωρό μας τα ειδικά φαρμακευτικά διαλύματα που αναφέραμε πιο πάνω ή να βράσουμε νερό, να το αφήσουμε να κρυώσει και να το δώσουμε στο μωρό λίγο –λίγο, ενδιάμεσα της τροφοδοσίας του με το γάλα, αν το μωρό είναι κάτω των 9 μηνών.
Σε περίπτωση που το μωρό μας τρέφεται με το μπουκάλι: μπορούμε να δώσουμε τα φαρμακευτικά διαλύματα που αναφέραμε παραπάνω ή τους αραιωμένους χυμούς, την αραιωμένη λεμονάδα ή τα αραιωμένα ζαχαρούχα ποτά για τις πρώτες 12-24 ώρες. Το νερό που θα μας βοηθήσει να αραιώσουμε τα παραπάνω υγρά θα πρέπει να το έχουμε βράσει πρώτα και να το έχουμε κρυώσει, σε περίπτωση που το βρέφος είναι κάτω από 9 μηνών. Αν τα συμπτώματα (εμετός και διάρροια)σταματήσουν μετά από 12 ώρες, μπορούμε να συνεχίσουμε να ταΐζουμε το βρέφος με τις φόρμουλες γάλακτος που χρησιμοποιούσαμε πριν την διάρροια, αλλά με μεγαλύτερη προσοχή όσον αφορά στην ποσότητα και τη συχνότητα (μικρότερες, συχνές δόσεις).
Διατροφή και γαστρεντερίτιδα
Δεν θα πρέπει να απαγορεύσουμε στο παιδί μας να φάει εάν μας ζητήσει κάτι ή μας παραπονεθεί ότι πεινάει. Καλό είναι να αποφύγουμε τα λιπαρά και τα πικάντικα φαγητά. Προτιμότερες και πιο καλά ανεκτές τροφές είναι συνήθως το ρύζι, οι μπανάνες, το τοστ, το τσουρέκι ή τα ξηρά μπισκότα. Δεν είναι καλό να πιέζουμε το παιδί μας να φάει εάν είναι αδιάθετο. Θα αρχίσει να τρώει σιγά-σιγά όταν θ’ αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα.
Το παιδί μας θα αρχίσει μέσα σε 2-3 μέρες να επανέρχεται σε κανονική διατροφή, ακόμη και εάν η διάρροια συνεχίζεται. Η επιστροφή του παιδιού σε κανονική διατροφή, θα το βοηθήσει ν’ αναρρώσει πιο γρήγορα.
Η γαστρεντερίτιδα είναι μεταδοτική. Μην στέλνετε το παιδί στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό και μην πηγαίνετε επισκέψεις, αν και τα δύο είναι σχεδόν αδύνατα, λόγω συμπτωμάτων.
πηγές: keelpno, paidiatros,
Στη συνέχεια, το ΚΕΕΛΠΝΟ παρουσιάζει ορισμένες συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για την ιογενή γαστρεντερίτιδα, τις οποίες μπορεί να βρείτε αναλυτικά εδώ
ΠΗΓΗ makpress.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου