Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

αγριοκρεμμύδα (βασιλίτσα)





αγριοκρεμμύδα (βασιλίτσα)


Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έβγαιναν οι χωρικοί με τα γαϊδουράκια τους και πουλούσαν μυρσίνες , ελατόκλαρα και ασκινοκάρες ή αγριοκρεμμύδες. Ήταν απαραίτητος ο στολισμός των σπιτιών με αυτές τις πρασινάδες σ’ όλη την διάρκεια του Δωδεκαήμερου. Μάλιστα όταν αυτές οι πρασινάδες ήταν στολισμένες με βαμβάκι έδιναν μια χειμωνιάτικη χιονισμένη ατμόσφαιρα.
Σήμερα διατηρείται το έθιμο της ασκινοκάρας ή της αγιοβασιλίτσας, ή βασιλίτσας  που δίνει πολλή χαρά στα παιδιά όταν κάνουν «γύρισμα» για να τις δώσουν.

Πρόκειται για την αγριοκρεμμύδα , φυτό με βολβό, που λέγεται και ασκινοκάρα  ή σκιλλοκάρα, καλείται δε σήμερα αγιοβασιλίτσα, λόγω  του Αγίου Βασιλείου.
Θεωρείται σύμβολο και έμβλημα του χρόνου, επειδή χωρίς να ξαναφυτευτεί βγάζει μόνη της φύλλα Έτσι προοιωνίζει τη συνεχή πορεία του σπιτιού και την αναβίωση, ενάντια σε κάθε συμφορά. Η πρόληψη για τη δύναμή της αγριοκρεμμύδας  έρχεται από την αρχαιότητα. Οι πρόγονοί μας πίστευαν ότι τους προστάτευε από αρρώστιες, από κακό, από καταστροφές και γενικά από βασκανίες.
Είναι όπως είπαμε γνωστή από τα αρχαία χρόνια, με συνήθειες ίδιες και απαράλλακτες, καθώς υπάρχουν αναφορές ότι στην εξώπορτα του Πυθαγόρα υπήρχε πάντοτε  καρφωμένος ο φυλλακτήριος τούτος βολβός. Ο Διοσκουρίδης την περιγράφει (Περί ύλης Ιατρικής Β, 171) «Εστί δε και αλεξιφάρμακον όλη προ των θυρών κρεμασμένη» Είχαν δε παρατηρηθεί και θεραπευτικές ιδιότητες και τη θεωρούσαν ωφέλιμη για το άσθμα, τη φυματίωση, τη δυσεντερία, το βήχα. Χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλες δόσεις για την εξόντωση των τρωκτικών.
Με όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε γιατί η αγριοκρεμμύδα έγινε σύμβολο της αναγέννησης του χρόνου.
Στις μέρες μας, όταν την παραλάβει ο σπιτονοικοκύρης από τα παιδιά που τις μοιράζουν, τη βάζει στα εικονίσματα ή την κρεμάει στην εξώπορτα ή στο ταβάνι όπως έκαναν παλιά.  

1 σχόλιο:

  1. Χα χα χα άκου κουτσουνοκάρες!
    Οι άρκοντες τση Ερίσσου τσι λένε και τσι λέανε σκορδοκουτσούνες.
    Έτσι τσι λέει ο κόσμος, σκορδούλες - κούκλες.
    Και άμα είναι ανθισμένες είναι πράγματι κούκλες!
    Οι άλλοι τσι λέτε αγριοκρεμμύδες, άλλοι ασκινοκάρες , άλλοι σκέτο κουτσούνες, άλλοι Αγιοβασιλίτσες και άλλοι βασιλίτσες.
    Όλα αυτά συμβαίνουν πάνω στο ίδιο νησί, άρα καλά μας λένε θεόκουρλους !!
    Άσε που ένας οικ. μετανάστης παλιότερα τσι δάγκωσε ότι είναι ανανάδες και του κρεμάσανε τα χείλια από το πρήξιμο! Χα χα
    ΚΑΛΗ χρονιά και του χρόνου καλύτερη αφέντες και αφεντούλες.
    Σπύρος Ρόκκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή