Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Το μετάλλιο των Πρόννων

ΑΝΑΝΑΙΩΣΗ ΠΑΛΙΑς ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ



Φωτογραφία του Makis Metaxas.

Makis Metaxas
Το μετάλλιο των Πρόννων (περιοχής Ηράκλειου πεδίου) Δ.Δ Πόρου. Το χάραξε κατ' εντολή της Κοινότητας Πόρου το 1990 ο διακεκριμένος εικαστικός καλλιτέχνης Διονύσιος Γερολυμάτος με καταγωγή από το Πυργί της νήσου Κεφαλληνίας. Το μετάλλιο έχει πλέον συλλεκτική αξία διότι έχει εξαντληθεί η κυκλοφορία του. 

Στην μια όψη και στο κέντρο έχει χαραχθεί το όνομα της περιοχής "ΠΡΟΝΝΟΙ" μαζί με ένα αρχαίο σκάφος της εποχής του Οδυσσέα και γύρω από αυτό η φράση : "ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ Η ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ ΧΩΡΑ". Το μετάλλιο μαρτυρά με την φράση " στους επιφανείς " σε ποιους επρόκειτο να απονεμηθεί. Στην πίσω όψη υπάρχει ένας μικρός κύκλος που γύρω από αυτόν έχει χαραχθεί η φράση : " ΠΟΡΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΓΗ ΕΝΑΛΙΑ" και μέσα στο κύκλο έχει χαραχτεί το νησάκι του Πόρου. Στην εξωτερική πλευρά του κύκλου υπάρχει μια σύνθεση με προσεισμικά αγκωνάρια (πέτρες) όπου πάνω σε κάθε πέτρα είναι γραμμένο το όνομα των οικισμών και των ιδιαίτερων τόπων που συγκροτούσαν τότε την ευρύτερη περιοχή του ΔΔ Πόρου όπως ΚΟΡΝΕΛΟ, ΑΚΩΛΗ, ΑΡΑΚΛΙ,ΚΑΜΠΙΤΣΑΤΑ,ΚΟΡΩΝΟΙ,ΑΝΝΙΝΑΤΑ, ΑΦΡΑΓΙΑΣ, ΤΖΑΝΝΑΤΑ, ΑΤΡΟΣ. Τα αγκωνάρια στολίζονται με βλαστούς από κληματαριές, έλατα του Αίνου, δελφίνια, κλαδιά ελιάς κισσούς κτλ. Το μετάλλιο ήταν από χαλκό και είχε διάμετρο 5 εκατοστά.

(Σε επόμενη ανάρτηση θα σας παρουσιάσουμε την νέα σύνθεση ενός μεταλλίου που έχει επεξεργαστεί ο συντοπίτης μας καλλιτέχνης Αββράμ ΠαναγάτοςAvraam Panagatos.Το νέο μετάλλιο είναι επίσης από χαλκό και φέρει ως κεντρικό του θέμα την περίφημη εκείνη παράσταση η οποία ήταν χαραγμένη στον σφραγιδόλιθο που έφερε ο Άνακτας του βασιλικού τάφου των Τζαννάτων.)


μερικοι  σχολιασμοι  σε κομπογιο  σε  κοινοποιηση μου.
Zografia Minetou Υπάρχουν κι άλλες θεωρίες το γνωρίζω, σε κάθε περίπτωση δεν έγραψα πάνω στην ανάρτηση του κ Μ. Μεταξά. Λοιπόν κύριε Γκιάφη δεν έχω δει έναν Έλληνα επιστήμονα να ασχολείται με την θεωρία σας τόσα χρόνια πια!!!! Αφού το θέλετε έτσι η θεωρία σας "ακροβατεί".

Αφαίρεση
Γιωργος Γκιαφης εχετε απολυτο δικιο,, για καποιους λογους κανεις δεν ασχοειτε,, και δεν μπορω να το εξηγησω,,αν και μετα το 2011 ειχαμε αρκετα πολλα νεα στοιχεια,, ολοι θαβουν το θεμα! και το χειροτερο,, ναι εμεις με αυτα που διαβαζουμε και αναδημοσιευουμε ακροβατουμε,, αλλα δεν εχει υπαρξει επισημα και κανεις να βρεθει να μας τα διαψευσει! (και μαλλον δεν μπορει)

Διαχείριση
Γιωργος Γκιαφηςhttps://porosvress.blogspot.gr/.../%CE%9F%CE%9C%CE%97%CE...

kefalonia,κεφαλονια,πορος,επαγγελματα,αρχαια,ομηρικη ιθακη
POROSVRESS.BLOGSPOT.PE

Διαχείριση
Γιωργος Γκιαφης https://porosnewstv.blogspot.gr/2016/10/blog-post_18.html

ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ, ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ,ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ,ΚΑΙ…
POROSNEWSTV.BLOGSPOT.PE

Διαχείριση


Zografia Minetou Σημείωση: Σε καμία περίπτωση η παραπάνω αμφισβήτηση δεν αφορά την προσφορά του κ.Μ.Μεταξά ως Προέδρου της Κοινότητάς του κι ως Νομάρχη του Νομού μας.


8 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά έτσι που το κοιτάω κάνα δυο μέρες ετούτο το μετάλλιο των Πρόννων δείχνει προσεγμένη δουλειά με άκρως προσεκτικές λέξεις και απεικονίσεις.
    Για να δούμε και του φίλου Αβραάμ, γιατί με τσου σφραγιδόλιθους μάλλον στα πολύ δύσκολα τόνε βάλετε…

    Για το σόι μας δε βλέπω συζητήσεις, ή είναι από τα Κεφαλλονίτικα "ταμπού"?
    «Εξ Ἰθάκης Ἀρκεισίου ἀντιθέοιο (ισόθεου)» λέει ο Όμηρος το γένος του Οδυσσέα, γιατί γεννήθηκε από δύο θεούς το Δία και την Ευρυοδεία.
    Έπειτα ο Όμηρος όλο θείο ή δίο αποκαλεί τον Οδυσσέα, γιατί?
    Το θείος ή δίος φανερώνει ή θείο γένος ή κάλλος, άρα στη περίπτωση της καταγωγής από τον Κέφαλο και την αρκούδα, από τη μία ο μπαμπάς δεν ήτανε από θείο γένος και από την άλλη μια αρκούδα τί ωραίας και εξαίσιας εμφάνισης γεννητούρι θα βγάλει? (Και μη μου πείτε για θάμα του Άη Γεράσιμου γιατί τότες δεν υπήρχε).
    «Αρκουδιάρης» λοιπόνε ήτανε ο Λαέρτης και το σόι του - σόι μας ?? Χα χα χα χα
    Άρα τον Κέφαλο εύκολα ή δύσκολα κατά τη γνώμη μου, μια και ο Ησίοδος μα και ο Όμηρος δεν τον αναφέρει σαν γενάρχη των Κεφαλλήνων, μάλλον πρέπει να τόνε στείλουμε «άτα»…
    Υ.Γ.
    Αναμένω το κώνειο αλλά δε θα πάω σα το Σωκράτη, γιατί ως Κεφαλλήνας έχω αντίδοτο μισό κιλό ρομπόλα ατόφια!

    Κά κα κα κα κα κα κα κα κα κα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ουλοι οι μεγαλοι /ηρωες μην ξεχνας η μυθολογια το δικαιοογειοτι ητανε κι γιοι θεων απο καπου χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κατα ρχην ,,να σου ευχηθω,, να εισαι πολύχρονος, Πάντα με /υγεια,και φυσικα πάντα με αστηρευτη διαθεση τοσο στην ομηρικη αναζητηση,οσο και στο πολυ καλο χιουμορ που εχεις!! κανονικα,,αν δεν ξεχαστει και ο φιλος μας ο Αβραμη θα επρεπε να σου καλιτεχνησει μια καλή Δημιουργια, με φοντο το Χαρακα,,ετσι για να καμουμε αναρτηση ευχης,, μετην ονομαστικη σου γιορτη!
    Ξερεις τωραπανω στο θεμα πάνω μετσου θεους τι με ενοχλει? Ευκινοι οι αρσενικοι κανανε τσι κουτσουκελες τους με θνητες και μας προκυψανε ΗΡΩΕΣ,, οι Θεες γιατι να μην κανουνε κουτσουκελες με θνητος,, να εχουμε θεικους Τοκετους χαχαχααχα! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι αλλά και ο Αρκάς ή Αρκάδας, γενάρχης των Αρκάδων είχε πατέρα το Δία και μητέρα του τη νύφη Καλλιστώ η οποία έγινε αρκούδα αφού τόνε γέννησε, οπότε και ωραίος βγήκε και θείος το γένος.
    Εμείς θα παραμείνουμε αρκουδιάρηδες ???
    Θα μας τη βγαίνουνε δηλαδής οι Πελοποννήσιοι?

    Κά κα κα κα κα κα κα κα κα κα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τσι εκάνανε και οι θεές τσι κουτσουκέλες τσου (πάρε τη νεράιδα τη μάνα του Αχιλλέα), αλλά τότενες εμέτραε η σωματική δύναμη και όχι οι ισότητες του συγχωρεμένου του Αντρέα, οπότε έπεφτε ο μπουστουφέος σύννεφο και κάπου έμπαινε νια τάξη! Κα κα κα.

    Ευχαριστώ για τσι ευχές να είστε και εσείς όλοι καλά.

    Έδεπα τώρα έχω κάτι εορταστικά προβλήματα γιατί ως κόντες Ασσιώτης έχω δύο ονόματα.
    Το ένα το επίσημο Σπύρος και το άλλο το ανεπίσημο Κοσμάς.
    Γιορτάζω λοιπόνε τρείς φορές το χρόνο λίγο ασύμφορο λόγω των γνωστών Κεφαλλονίτικων «καβουριώνε», Χα χα χα.
    Αυτό είναι το ένα πρόβλημα αλλά υπάρχει και άλλο πολύ χειρότερο:
    Ο Άγ. Σπυρέτος είναι κόντες και ο Κοσμάς ανάργυρος, χωρίς φράγγο δηλαδής (αν – άργυρος). Οπότε ότα κερνάω και χαλάω λεφτά γκρινιάζει ο ένας και ότα δε χαλάω γκρινιάζει ο άλλος!
    Συμβαίνει αυτό που λένε και με τα εκατό στη κόλαση και με τα χίλια μέσα!
    Άμα δε βοηθήσει ο Άη Γερασιμάκης τη «βάψαμε» δηλαδής!
    Αλλά και εγώ τί φταίω που με βάφτισε κουρλός νονός?
    Βρίσκομαι λοιπόνε σε μεγάλη απόγνωση…


    Χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μπας και ξεχασες και το Αρης ..,, πονξρουλη κακακα

    ΑπάντησηΔιαγραφή