Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2017

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2017

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Κεφαλλονιάς λειτουργεί από τις 9 Οκτωβρίου 2013 έως και σήμερα. Στελεχώνεται από Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό και Κοινωνιολόγο και συνεργάζεται με Νομικούς άλλων Συμβουλευτικών Κέντρων. Τηρώντας το απόρρητο παρέχει δωρεάν όλες τις υπηρεσίες του, οι οποίες είναι οι εξής:
 • Ψυχοκοινωνική στήριξη σε γυναίκες που έχουν υποστεί/ υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή/ και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες, κ.λπ.) με τη διενέργεια ατομικών συνεδριών συμβουλευτικής με την οπτική του φύλου.
 • Εργασιακή συμβουλευτική με τη διενέργεια ατομικών συνεδριών εργασιακής συμβουλευτικής και πληροφόρησης.
 • Νομική συμβουλευτική μέσω των άλλων συμβουλευτικών κέντρων που διαθέτουν Νομικό αλλά και καθοδήγηση των γυναικών για αίτημα δωρεάν νομικής βοήθειας από το Πρωτοδικείο, στην περίπτωση που πληρούνται τα κριτήρια.
 • Ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση για θέματα έμφυλης βίας.
 • Παραπομπή σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και συνεργασία μαζί τους, όπου αυτό απαιτείται.  
 • Συνοδεία των γυναικών σε υπηρεσίες, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο από τον εκάστοτε σύμβουλο.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών πραγματοποιεί επίσης δράσεις δικτύωσης με τοπικούς φορείς και οργανισμούς και μεταξύ των δομών του δικτύου αλλά και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, στοχεύοντας στην πρόληψη και την καταπολέμηση του φαινομένου της βίας.
Παρακάτω παρουσιάζονται τα κυριότερα σημεία της δράσης του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών για το έτος 2017:
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Το έτος 2017 το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών εξυπηρέτησε 57 συμβουλευόμενες, από τις οποίες οι 49 ήταν νέα περιστατικά, ενώ οι υπόλοιπες 8 ήταν περιστατικά παλαιότερων ετών, που είτε συνέχισαν τις συνεδρίες, είτε επανήλθαν στην υπηρεσία με νέο αίτημα. Ετησίως διενεργήθηκαν 293 ώρες συνεδριών.
Συνολικά από την αρχή λειτουργίας του Κέντρου έως σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί 149 συμβουλευόμενες και έχουν γίνει πάνω από 1053 ώρες συνεδριών.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται στη δομή μας το 2017 στο μεγαλύτερο ποσοστό οι ωφελούμενες που προσήλθαν είναι Ελληνικής καταγωγής, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έγγαμες με παιδιά, εργαζόμενες και τους ασκείται ενδοοικογενειακή βία από το σύζυγο. Επίσης, σε μικρότερο ποσοστό προσέρχονται γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και συγκεκριμένα είναι μονογονείς ή/και άνεργες.
ΔΙΚΤΥΩΣΗ
Δικτύωση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών με 42 νέους φορείς, δημόσιους ιδιωτικούς ή οργανώσεις και διατήρηση παλαιών επαφών, με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργαζόμενων φορέων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ωφελούμενων γυναικών αλλά και την προβολή του κέντρου μας.
Συνολικά από την αρχή λειτουργίας του Κέντρου έως σήμερα έχει γίνει δικτύωση με 160 φορείς.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Θεματική Εβδομάδα 2016-2017 «Σώμα και Ταυτότητα»
Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Κεφαλλονιάς συμμετείχαν στην Εκπαιδευτική Θεματική Εβδομάδα «Σώμα και Ταυτότητα». Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές παρεμβάσεις με θέμα την «Έμφυλη Βία» σε μαθητές Γυμνασίων του Ν. Κεφαλληνίας & Ιθάκης, μετά από πρόσκληση των σχολείων προς το Φορέα μας.
Αναλυτικά οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν την περίοδο από Φεβρουάριο 2017 έως και Μάιο 2017 στο Γυμνάσιο Ιθάκης, στο Εσπερινό Γυμνάσιο Αργοστολίου, στο 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, στο Βαλλιάνειο Γυμνάσιο Κεραμειών, στο 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, στο Γυμνάσιο Πάστρας, στο 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου και στο Πετρίτσειο Γυμνάσιο Ληξουρίου και συμμετείχαν συνολικά 325 μαθητές της B’ & Γ’ Γυμνασίου και 14 εκπαιδευτικοί.

Επίσης, το υλικό της παρουσίασης χρησιμοποιήθηκε και από Γυμνάσια στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συγκεκριμένα από το 2ο Γυμνάσιο Περαίας Θεσσαλονίκης,  από το 1ο Γυμνάσιο Νάουσας (Λάππειο) του Ν. Ημαθίας και από το 2ο Γυμνάσιο της Κω.


ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Θεωρώντας σημαντική την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα βίας και στοχεύοντας στην κατάργηση των στερεοτύπων, διοργανώσαμε δράσεις ανοιχτές στο ευρύ κοινό:
 • Φεβρουάριος 2017: Συνάντηση με ομάδα παιδιών από το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ληξουρίου ώστε να ενημερωθούν από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου για το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας (02/02/2017)
 • Μάιος 2017: Συμμετοχή σε εκπαιδευτική δράση στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη με τίτλο «Ένας πολύχρωμος κόσμος – πέρα από το ροζ και το γαλάζιο». Η δράση έγινε σε μαθητές της Ε’ & ΣΤ’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου με την ανάγνωση των παραμυθιών της συγγραφέως Ιωάννας Κυρίτση Τζιώτη με τίτλο «Ένας μικρός, τρυφερός, πολύχρωμος κόσμος» και «Ένα φορτηγό πολύχρωμα παιχνίδια», καθώς και με βιωματικές δράσεις (17/05/2017)
 • Ιούνιος 2017: Συμμετοχή στην εκδήλωση της Πολιτιστικής Εστίας Κεφαλονιάς «Η συμπόρευση των δύο φύλων» στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «ο Κέφαλος». Η εκδήλωση είχε ως κεντρική ομιλήτρια την κα Κούβελα, Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, και συμμετείχαμε με την ομιλία της ψυχολόγου του ΣΚ, την προβολή βίντεο αλλά και τη διανομή έντυπου υλικού (26/06/2017)
 • Αύγουστος 2017:
 1. Συμμετοχή στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 με εκπαιδευτική βιωματική δράση με τίτλο «Σημεία των Καιρών»  σε συνεργασία με την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη (01/08/2017)
 2. Συμμετοχή στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 με την εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Στο ατελιέ του Βασίλι Καντίνσκι» σε συνεργασία με την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη (28/08/2017)
 • Οκτώβριος 2017: Διανομή έντυπου υλικού και ενημέρωση για το ζήτημα της βίας στην περιοχή Σκάλα – Πόρου  σε δημόσιες υπηρεσίες και τα αντίστοιχα αστυνομικά τμήματα. (10/10/2017)

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ/ ΤΥΠΟΣ/ ΠΡΟΒΟΛΗ
 • Διανομή του ενημερωτικού φυλλαδίου σε φορείς, οργανώσεις, δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιώτες.
 • Ανανέωση της ιστοσελίδας (kesykefallonia.blogspot.gr) και της σελίδας στο κοινωνικό μέσο δικτύωσης “Facebook” με την συνεχή κοινοποίηση των δράσεων και του έργου του συμβουλευτικού κέντρου αλλά και άρθρων σχετικών με ζητήματα βίας, έμφυλων στερεοτύπων και θεμάτων ισότητας των δύο φύλων.
 • Δημιουργία ραδιοφωνικού σποτ και μετάδοση από τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κεφαλλονιάς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας – 8 Μαρτίου (03/03/2017)
 • Δημιουργία βίντεο μικρού μήκους για την αποτίμηση των δράσεων στο πλαίσιο της συμμετοχής των στελεχών του ΣΚ στην Εκπαιδευτική Θεματική Εβδομάδα 2016-17 «Σώμα και Ταυτότητα» (24/05/2017)
 • Παραχώρηση συνέντευξης από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου σε τοπικό ενημερωτικό έντυπο με την ονομασία «K Free Press» στον κο Βασιλάτο Τάκη (9/10/2017)
 • Έκδοση Δελτίων Τύπου:
 • 14/02/2017 «Συμμετοχή του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στην Εκπαιδευτική Θεματική Εβδομάδα –Σώμα και Ταυτότητα»
 • 08/03/2017 «8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας»
 • 24/05/2017 «Αποτίμηση της παρέμβασης του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Κεφαλλονιάς στο πλαίσιο της συμμετοχής στη Θεματική Εβδομάδα 2016-17 με θέμα Σώμα και Ταυτότητα»
 • 24/11/2017 «25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Κεφαλλονιάς»

Ύψιστη προτεραιότητα του έργου και της δράσης μας παραμένει η πάταξη των έμφυλων στερεοτύπων και η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στην τοπική κοινωνία μας.

Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Κεφαλλονιάς
Γασπαράτου Ελένη, Κοινωνιολόγος
Στρακάτου Αναστασία, Ψυχολόγος

Φωή Φωτεινή, Κοινωνική Λειτουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου