Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, Θεσσαλονίκη 21-1-2018



Φορείς της Θεσσαλονίκης καλούν σε συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, την Κυριακή 21-1-2018, στη Θεσσαλονίκη.
Οι ενδοτικές ανακοινώσεις πολιτικών φορέων ή προσώπων, καθώς και η εν πολλοίς έξωθεν της χώρας μας
επιβαλλόμενη κινητικότητα επί του θέματος, έχουν ανησυχήσει τον κόσμο.

Αυτές οι ενδοτικές ανακοινώσεις είναι ενίοτε και καλοπροαίρετες, προέρχονται και από χώρους πατριωτικούς. Παρουσιάζουμε μια τέτοια πρόσφατη ανακοίνωση και στη συνέχεια αναλύουμε τη θέση μας.
 
Η Κίνηση Πολιτών «Άρδην» δημοσιοποίησε μέσω Διαδικτύου ανακοίνωση στις 12 Ιαν. 2018 με την οποία αναλύει την σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Μακεδονικό θέμα και τελικά προτείνει:

Πρώτα ο αλυτρωτισμός, μετά η ονομασία. Η πρόοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορεί να καθορίζεται από την σταδιακή υλοποίηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης: Καθώς η πλευρά της ΠΓΔΜ θα αποδεικνύει εμπράκτως την βούλησή της για την αλλαγή του Συντάγματος, της Ιθαγένειας, και των σχολικών βιβλίων, η ελληνική πλευρά μπορεί να προχωρήσει σε οικονομικές και πολιτικές ανταποδώσεις: Χορήγηση στάτους χώρας της Ε.Ε. στις διακρατικές της σχέσεις, έξοδο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, πύκνωσης στις μορφές οικονομικής συνεργασίας, προώθηση της υποψηφιότητας της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς.
Μόνον η οριστική εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού –δηλαδή την επίσημη παραδοχή του γειτονικού κράτους στο Σύνταγμά του ότι αποτελείται από μια σλαβική πλειοψηφία, και μια αλβανική μειονότητα– μπορεί να επιτρέψει στο να συναινέσει η ελληνική πλευρά στην χρήση σύνθετης ονομασίας, με τον όρο «Μακεδονία» να έχει γεωγραφικό νόημα και προσδιορισμό. Αλλά αυτό θα συμβεί στο τέλος, και όχι στην έναρξη των συνομιλιών, όπως συμβαίνει τώρα, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις της διαρκούς ελληνικής υποχωρητικότητας.

Έστω ότι αυτή η άποψη υιοθετείται από τις δύο κυβερνήσεις, την ελληνική και την σκοπιανή. Και έστω ότι υλοποιείται, τα Σκόπια άρουν τον αλυτρωτισμό από το Σύνταγμά τους, από την Ιθαγένεια και από τα σχολικά βιβλία, ονομάζονται δε ΑΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Με την άρση των ελληνικών αντιρρήσεων τα Σκόπια ισχυροποιούνται διεθνώς και δεν θα  υπάρχει πια φραγμός για την είσοδο στην ΕΕ και σε διεθνείς οργανισμούς ενός νέου κράτους μέλους, της ΑΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (και κατά συντόμευση ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ). Αφού παγιωθεί η διεθνής θέση του κράτους αυτού τότε η κυβέρνησή του μπορεί, με κερδισμένο πια το όνομα, να επαναφέρει τον αλυτρωτισμό σε βάρος της Ελλάδας, χωρίς πλέον εμείς να μπορούμε να αντιδράσουμε αποτελεσματικά. Η επαναφορά του αλυτρωτισμού είναι πολύ πιθανή, είτε για αντίβαρο στους Αλβανούς των Σκοπίων, είτε με βουλγαρική συγκατάθεση.
Οι Αλβανοί στα Σκόπια πλησιάζουν σήμερα να είναι ο μισός πληθυσμός του κρατιδίου αυτού, δημογραφικά δε το ποσοστό τους παρουσιάζει αύξηση. Δηλαδή το κράτος των Σκοπίων με τη σημερινή του μορφή, στην οποία την εξουσία έχουν οι σλαβόφωνοι, φέρει την αστάθεια μέσα του.
Από την άλλη πλευρά η Βουλγαρία μπορεί σήμερα να μην έχει τις καλύτερες σχέσεις με τα Σκόπια, λόγω κυρίως του αλυτρωτισμού εκ μέρους των Σκοπίων και σε βάρος της για την περιοχή του Πιρίν, αλλά είναι γνωστοί οι δεσμοί των δύο αυτών χωρών. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε ότι η γλώσσα των Σκοπιανών είναι μια διάλεκτος της βουλγάρικης γλώσσας. Και παρά τις όχι καλές σχέσεις Σκοπίων και Βουλγαρίας πάνω από 100.000 βουλγάρικα διαβατήρια έχουν δοθεί από την Βουλγαρία σε Σκοπιανούς και με αυτά ταξιδεύουν στην ΕΕ, ο αριθμός δε αυτός πολιτών συνέχεια αυξάνει.
Ελλάδα και Βουλγαρία είναι σήμερα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και έχουν φιλικές σχέσεις. Όμως δεν αγνοείται η επιθυμία της Βουλγαρίας για έξοδο στο Αιγαίο. Και στην κατεύθυνση αυτή όχι μόνο δεν αποκλείεται αλλά αντιθέτως είναι πολύ πιθανή μια μελλοντική συμφιλίωση Σκοπίων και Βουλγαρίας και συμπόρευσή τους στον αλυτρωτισμό σε βάρος της Ελλάδας.
Η βιασύνη να λυθεί το Μακεδονικό παραχωρώντας έστω και με γεωγραφικό προσδιορισμό το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια, με μια κάμψη του αλυτρωτισμού που δυστυχώς μπορεί να αποβεί προσωρινή, δεινά θα φέρει στην Ελλάδα. Αντιθέτως η σταθερή και δίκαιη απαίτηση για σύγχρονη άρση του αλυτρωτισμού και για ονομασία χωρίς το όνομα Μακεδονία και παράγωγά του, ειρήνη και προκοπή θα φέρει στην Ελλάδα και στους βόρειους γείτονές της.
Εάν η πολιτική βούληση των Σκοπιανών για λύση του Μακεδονικού είναι ειλικρινής, τότε ας άρουν τους μεγαλοϊδεατισμούς τους και ας επιλέξουν όνομα για το κράτος τους που δεν θα είναι όχημα αλυτρωτισμού σε βάρος των γειτόνων τους. Τα Σκόπια επείγονται περισσότερο από την Ελλάδα για λύση του Μακεδονικού, αποτελεί λόγο ύπαρξης για το νεοπαγές αυτό κράτος η λύση του θέματος. Εμείς μπορούμε να περιμένουμε, τα Σκόπια δεν μπορούν να περιμένουν.  Ας το καταστήσουμε αυτό σαφές και στον διεθνή παράγοντα που επείγεται για λύση του Μακεδονικού (δηλαδή στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ).  
Ζητάμε: σύγχρονη άρση του αλυτρωτισμού εκ μέρους των Σκοπίων και ονομασία τους χωρίς το όνομα Μακεδονία και παράγωγά του.
Επιδιώκουμε βεβαίως την καλή γειτονία προς αμοιβαίο όφελος και της Ελλάδας και των Σκοπίων. Αλλά καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί στην Ελλάδα με προδοτική στάση στο Μακεδονικό. Ας τα διατρανώσουμε αυτά στο συλλαλητήριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018.
Νικόλαος Γερασίμου Γαρμπής,  τηλ. 6973607962  n.garbis@yahoo.gr

Εκδότης /αρθρογράφος από το 1995 της εφημερίδας «Τα Φραγκάτα» Κεφαλλονιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου