Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Από βουλευτές καλά πάμε!

Από βουλευτές καλά πάμε!
Έχω ασχοληθεί πολλές φορές με το θέμα της υπέρμετρης πολιτικής αντιπροσώπευσης στην Ελλάδα. Και δεν είναι η πρώτη φορά που τη χαρακτηρίζω το λιγότερο απαράδεκτη.
Στην Ελλάδα, μια χώρα με τόσα και τόσα οικονομικά προβλήματα, είναι τρελό να έχουμε τόσους πολλούς βουλευτές όταν σε άλλες, αναπτυγμένες και με εύρωστη οικονομία, χώρες ο αριθμός των βουλευτών-γερουσιαστών είναι αρκετά μικρότερος λαμβάνοντας υπόψη τους πληθυσμιακούς συσχετισμούς.

Το ίδιο ισχύει και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Έχουμε ήδη πολλούς δήμους, πολύ περισσότερους από ότι θα έπρεπε να έχουμε, γι’ αυτό και βουρλίζομαι όταν ακούω ορισμένους να ζητούν, για ίδιον συμφέρον φυσικά (διάβαζε «καρέκλα» και ότι αυτό συνεπάγεται), την αύξηση του αριθμού τους!
Αλλά ασχοληθούμε σήμερα με τους βουλευτές μας, τους 300 να μην μας τους… ματιάσουμε!
Στην Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων έχουμε είπαμε 300, δηλαδή 27,3 βουλευτές για κάθε εκατομμύριο κατοίκους.
Να δούμε τί συμβαίνει σε άλλες χώρες για να μπορέσουμε να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα:
  • Η Γερμανία με 82 εκατομμύρια πληθυσμού έχει 621 βουλευτές και 69 γερουσιαστές (αναλογία 8,4 βουλευτές ανά εκατομμύριο).
  • Στην Ολλανδία (πληθυσμός 17 εκατομμύρια) εκλέγονται 150 βουλευτές και 75 γερουσιαστές που σημαίνει ότι η αναλογία είναι 13,3 πολιτικοί ανά εκατομμύριο κατοίκων.
  • Η Ισπανία των 46 εκατομμυρίων κατοίκων έχει 350 βουλευτές και 264 γερουσιαστές (αναλογία 13,3/εκατομ.).
  • Το Βέλγιο των 11 εκατομμυρίων εκλέγει 150 βουλευτές (αναλογία 13,6/εκατομ.).
  • Στη Γαλλία των 66 εκατομμυρίων εκλέγονται 577 βουλευτές και 343 γερουσιαστές (αναλογία 13.9/εκατομ.).
  • Η Πολωνία των 38 εκατομμυρίων εκλέγει 460 βουλευτές και 100 γερουσιαστές (αναλογία 14,7/εκατομ.).
  • Η Ιταλία με 60 εκατομμύρια κατοίκους εκλέγει 630 βουλευτές και 315 γερουσιαστές (αναλογία 15,7/εκατ.).
  • Το Βέλγιο με 11 εκατομμύρια εκλέγει 150 βουλευτές και 71 γερουσιαστές (αναλογία 20,1/εκατ.).
  • Η Πορτογαλία με πληθυσμό όσο και η Ελλάδα (11 εκατομ.) έχει 230 βουλευτές (αναλογία 21 βουλευτές ανά εκατομμύριο).
  • Στη Ρουμανία των 21 εκατομμυρίων εκλέγονται 334 βουλευτές και 137 γερουσιαστές διαμορφώνοντας την αναλογία σε 22,4 ανά εκατομμύριο κατοίκων.
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο με πληθυσμό 63 εκατομμύρια έχει 1439 αντιπροσώπους στην άνω και κάτω βουλή (αναλογία 22.8/εκατομ.).
  • Στην Τσεχία των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων εκλέγονται 200 βουλευτές και 81 γερουσιαστές (αναλογία 26,8 ανά εκατομμύριο).
  • Στην Αυστρία εκλέγονται 183 βουλευτές και 62 γερουσιαστές. Έτσι με πληθυσμό 8,7 εκατομμυρίων έχουμε αναλογία 28,2 ανά εκατομμύριο κατοίκων.
  • Η Ουγγαρία με πληθυσμό δέκα εκατομμύρια εκλέγει 386 βουλευτές. Έτσι η αναλογία διαμορφώνεται στο 38,6/εκατομ.
Η Ελλάδα δηλαδή με 27,3 «φωστήρες» ανά εκατομμύριο βρίσκεται τρίτη από το τέλος.
Θα πρέπει πάντως να ομολογήσω ότι τα προαναφερθέντα στοιχεία αλλάζουν συνεχώς καθώς, για διάφορους λόγους, οι χώρες μεταβάλλουν τον αριθμό των πολιτικών τους. Όμως οι αριθμοί που αναφέρονται είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα και από τη σύγκρισή τους εξάγονται σωστά συμπεράσματα.
Σημειώνω επίσης ότι στις μικρότερες πληθυσμιακά χώρες η αναλογία βρίσκεται σε υψηλότερα του μέσου όρου επίπεδα, δηλαδή υπάρχουν περισσότεροι βουλευτές/γερουσιαστές ανά εκατομμύριο κατοίκους.
Όπως, όμως, και να έχει το πράμα ένα είναι γεγονός: Στην Ελλάδα της κρίσης έχουμε πολλούς βουλευτές, πολύ περισσότερους από όσους χρειαζόμαστε, που κοστίζουν ένα κάρο λεφτά χωρίς να συμβάλλουν στη μείωση του ελλείμματος δημοκρατίας.
Οι Έλληνες βουλευτές πέραν από το μισθό τους εισπράττουν και ένα σωρό επιπλέον ποσά για: έξοδα οργάνωσης γραφείου, έξοδα κίνησης, οικογενειακό επίδομα, αμοιβή για συμμετοχή σε Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, εκτός έδρας διαμονή, αεροπορικά εισιτήρια, αμοιβές των επιστημονικών συνεργατών, έξοδα βουλευτικών οχημάτων και φυσικά απολαμβάνουν τηλεφωνική ατέλεια.
Σε μια έρευνα της Νίκης Παπάζογλου αναφέρεται ότι «…συνυπολογίζοντας τα προηγούμενα, το κατ’ εκτίμηση κόστος για κάθε έναν από τους 300 βουλευτές του κοινοβουλίου ανέρχεται στις 15.000 ευρώ ανά μήνα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αποζημιώσεις για την συμμετοχή στις επιτροπές, στα θερινά τμήματα αλλά ούτε και τα ποσά που αφορούν στην ασφάλεια και φύλαξη των βουλευτών!»
Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπό όψη αυτές τις εκτιμήσεις, αν είχαμε 150 και όχι 300 βουλευτές η φτωχούλα η Ελλάς θα γλίτωνε κάθε χρόνο από 25 έως 30 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να λογίζεται η εξοικονόμηση τεράστιων ποσών από τη μείωση του αριθμού των εν συντάξει πολιτικών!
Να υπογραμμίσω εδώ ότι ο βασικός μισθός τους είναι προκλητικά υψηλός σε σύγκριση με το μέσο μισθό ενός εργαζόμενου. Περίπου 5.200 ευρώ το μήνα (χωρίς τα πάμπολλα έξτρα που προανέφερα) ένας βουλευτής, γύρω στις 2.000 ευρώ ο ηρωικός πιλότος, Γεώργιος Μπαλταδώρος, που έχασε τη ζωή του για την πατρίδα!
Τους ρίχνεις και τους 300 στο Αιγαίο ή δεν τους ρίχνεις;
Γιώργος Μεσσάρης
ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η Βουλή των Ελλήνων. Αν οι 300 γίνουν 150 το κράτος θα εξοικονομεί κάθε χρόνο τεράστια ποσά.
  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com
  • Μία από τις τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www.omegadocumentaries.com ή επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην προαναφερόμενη ηλεκτρονική διεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου