Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Θ. Γαλιατσάτος: Θα είμαι και πάλι υποψήφιος Περιφερειάρχης

Ο νέος Νόμος του Υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το όνομα «Κλεισθένης», που θα αντικαταστήσει τον «Καλλικράτη» θα βρεθεί στο επίκεντρο του κοινού συνεδρίου που για πρώτη φορά συνδιοργανώνουν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος σήμερα και αύριο. Μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος, που μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, αναφέρθηκε στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση και ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την πρόθεση του να είναι και πάλι υποψήφιος για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων .
Το σχετικό νομοσχέδιο, που αναθεωρεί τον «Καλλικράτη» και πήρε το όνομα του από τον Αθηναίο πολιτικό του 6ου αι. π.Χ., που έθεσε τις βάσεις για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της Αθήνας, βρίσκεται στη φάση της νομοτεχνικής επεξεργασίας των διατάξεών του σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πρόσφατα ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης στο ΑΠΕ.
Η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η θέσπιση της δομής του Ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος θα συγκροτείται από νομικούς και  θα είναι μια αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών που θα ελέγχει τις αποφάσεις της Αυτοδιοίκησης, αντικαθιστώντας την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η τροποποίηση στην κατηγοριοποίηση των δήμων στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, η οποία θα καθορίσει τη βάση της χρηματοδότησής τους, οι αλλαγές στον τρόπο διαμόρφωσης των δημοτικών τελών είναι μεταξύ των αλλαγών που συμπεριλαμβάνονται στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Το Νομοσχέδιο όμως, όπως επισημαίνει και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ακόμη δεν έχει δοθεί επίσημα για διαβούλευση στην ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ γεγονός που αποτελεί ατυχή χειρισμό από την πλευρά του Υπουργείου σε σχέση με τα όργανα της αυτοδιοίκησης.
Σε γενικές γραμμές ωστόσο, ο κ. Γαλιατσάτος επεσήμανε μια σειρά από αλλαγές που κινούνται προς θετική κατεύθυνση, όπως είναι για παράδειγμα η κατάργηση του ελέγχου νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την θεσμοθέτηση του Ελεγκτή Νομιμότητας για κάθε Περιφέρεια, ενώ για το μείζον θέμα της απλής αναλογικής τόνισε πως εφόσον διασφαλιστούν κάποιες δικλείδες ασφαλείας, συμβάλει για την δημοκρατικότερη εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών.
«Η αυτοδιοίκηση είναι σε μια περίοδο οριστικοποίησης του θεσμικού πλαισίου που ισχύει. Όταν καθιερώθηκε ο Καλλικράτης, οι αμφισβητήσεις για την σκοπιμότητα του ήταν μεγάλες. Τώρα μπορούμε να πούμε πως τα προβλήματα και  οι αδυναμίες έχουν εντοπιστεί, έστω και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε σχέση με τις αδυναμίες αυτές» τόνισε ο Περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας πως άλλοι μπορεί να εστιάζουν την κριτική τους στην δημοκρατικότητα του θεσμού ή στην οικονομική του στήριξη.
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων συμμετείχε ως ένας από τους τρεις εκπροσώπους των Περιφερειαρχών στην Επιτροπή που συστάθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών για το νέο Νομοσχέδιο και σχολιάζοντας κάποιες από τις αλλαγές, όπως αυτή του εκλογικού συστήματος σημείωσε: «Παρά τις αντιδράσεις που δέχεται αυτή η επιλογή της Κυβέρνησης είναι στην κατεύθυνση του σεβασμού της επιθυμίας των κοινωνιών. Κάθε δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο εκφράζει τις απόψεις των ψηφοφόρων, χωρίς να υπάρχει πριμοδότηση του πρώτου ή άλλου συνδυασμού. Σωστά έχουν τεθεί κάποια θέματα όπως είναι αυτό της κυβερνησιμότητας, δηλαδή να υπάρχει δυνατότητα λήψης και υλοποίησης των αποφάσεων και αυτό σημαίνει πως ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης που ασκούν διοίκηση πρέπει να έχουν κάποια υποστήριξη».

Για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο κ. Γαλιατσάτος σημείωσε πως πέρα από τις αλλαγές που αφορούν τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων θα πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις και σε σχέση με τις υπηρεσίες που λειτουργούν σε επίπεδο Περιφέρειας και παράλληλα Αποκεντρωμένης Διοίκησης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και αλληλεπικαλύψεις και τεράστια γραφειοκρατία.
«Ζητάμε το προσωπικό που σήμερα εργάζεται σε αντίστοιχες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να μεταφερθεί στους Δήμους και τις Περιφέρειες με τα ίδια καθήκοντα» τόνισε, ενώ υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη ισχυρών κοινοτήτων αφού ο Καλλικράτης οδήγησε στην αποδυνάμωση ειδικά των απομακρυσμένων περιοχών.
Τέλος ανακοίνωσε πως πρόθεση του ίδιου και των συνεργατών του να διεκδικήσουν εκ νέου την Περιφέρεια.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου