Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

ΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕς ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ

ΜΕΤΑ  ΤΟΝ ΡΑΦΑΗΛ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ,, ΘΑ ΜΑς ΕΡΘΕΙ ΑΡΣΕΝΙΚΟς ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΝΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ "ΤΑΦ"kakokairia01
Πέραν της Φυσικής που κρύβεται πίσω από κάθε τέτοιο φαινόμενο, έχετε αλήθεια αναρωτηθεί ποτέ για την προέλευση των τόσο ιδιαίτερων ονομάτων που έχουν;
Μετα την Σοφια στην
Παρεα θα ερθει και ο Τηλεμαχος


Το συνηθέστερο καιρικό φαινόμενο που “βαφτίζεται” με ανθρώπινα ονόματα είναι οι τυφώνες. Εγκυκλοπαιδικά, αξίζει να ξέρει κανείς, ότι στην Ελληνική Μυθολογία, ο Τυφών ήταν γιος της Γαίας και του Ταρτάρου.
 Είχε μορφή ανθρώπου αλλά και θηρίου, ενώ ήταν και σύντροφος της Έχιδνας. Όταν θέλησε να ανέβει στον Όλυμπο για να εκδικηθεί τους θεούς για τον αποδεκατισμό των γιγάντων, οι θεοί πήραν τη μορφή ζώων και κρύφτηκαν στην Αίγυπτο. Ο Τυφώνας από το θυμό του πετούσε από την κορυφή του Ολύμπου βράχους με μεγάλη δύναμη, βγάζοντας εκκωφαντικές κραυγές μέσα από τα 100 λαρύγγια που είχε. Έτσι, το όνομά του συνδέθηκε με το αντίστοιχα έντονο καιρικό φαινόμενο, κατά το οποίο υπάρχει κυκλωνική κυκλοφορία του ανέμου (κλειστή και περιστροφική δηλαδή), γύρω από ένα κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Γιάννη Καλλιάνοη ονοματοδοσία σε έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησε στις ΗΠΑ και στη συνέχεια υιοθετήθηκε και από άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Κάθε φορά λοιπόν που ένα σύστημα πλησιάζει τη χώρα μας, οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Αθηνών το… βαφτίζουν.
Ο λόγος;
Όπως εξηγεί ο κ. Καλλιάνος, με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο «αποδοτική» η μετάδοση της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.Οι «επώνυμες» κακοκαιρίες

Όταν οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ένα βαρομετρικό χαμηλό είναι επικίνδυνο τότε αυτό παίρνει ένα όνομα, κατά προτίμηση από την ελληνική μυθολογία. Το όνομα αυτό είναι μοναδικό και δεν θα δοθεί σε καμία άλλη κακοκαιρία στο μέλλον. Τα… «βαφτίσια» ξεκίνησαν με την «Αριάδνη», μια μεγάλη κακοκαιρία (5-11/1/2017) με σφοδρές χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σ’ όλη την χώρα. Ακολούθησαν: «Βίκτωρ» (16-19/1/2017), «Γαλάτεια» (7-12/3/2017), «Δαίδαλος» (23-26/10/2017), «Ευρυδίκη» (13-17/11/2017), «Ζήνων» (18-19/11/2017), «Ηλέκτρα» (28-29/12/2017), «Θησέας» (12-13/1/2018), «Ιοκάστη» (10-11/2/2018), «Κρέοντας» (15-16/2/2018), «Λητώ» (25-27/2/2018), «Μίνωας» (15-19/6/2018) και «Νεφέλη» (24-29/6/2018).
Ο «Ξενοφών»… και ο «Ζορμπάς»

Όπως παρατηρούμε, οι κακοκαιρίες «βαφτίζονται» με αλφαβητική σειρά και παίρνουν διαδοχικά, ένα γυναικείο και ένα ανδρικό όνομα.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών «βάφτισε» «Ξενοφώντα» την κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας και δεν έδωσε διαφορετικό όνομα στον κυκλώνα. Στο meteo.gr αναφέρεται ως σήμερα με το όνομα «Ξενοφών»! Πώς προέκυψε ο «Ζορμπάς» που… δεν κολλάει με τη διαδικασία της ονοματοδοσίας; 
Αυτό δεν το γνωρίζουμε. Ίσως κάποιοι από το εξωτερικό έδωσαν το όνομα αυτό, το οποίο υιοθετήθηκε από τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. Οι επόμενες κακοκαιρίες, λογικά, θα πάρουν ονόματα από Ο,Π,Ρ κλπ., π.χ. Ουρανία, Πάτροκλος κλπ.

Όσο για τους μετεωρολόγους της Ε.Μ.Υ. και την ίδια την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία; Δεν υιοθετούν την ονοματοδοσία των βαρομετρικών χαμηλών και διατηρούν επιφυλακτική στάση, χωρίς όμως να φτάνουν σε υπερβολικές κριτικές απέναντί της.

Ελπίζουμε να λύσαμε τις απορίες των αναγνωστών του protothema.gr και οι επόμενες κακοκαιρίες, επώνυμες ή μη, να μην έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους.

Πηγές: meteo.gr
Συνέντευξη του Κώστα Λαγουβάρδου στην ιστοσελίδα «Ρέθεμνος» (1/8/2018)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου