Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Το σταυρόλεξο της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας χωρίς τον Πάνο Καμμένο



Πληροφορίες για αυτόν τον ιστότοπο

Σε κοινοβουλευτικό σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μπορεί να εξελιχθούν τα αρνητικά για την κυβέρνηση σενάρια σε περίπτωση που ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. επιλέξει να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τη σημερινή πλειοψηφία.

Οπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open, χωρίς τη στήριξη των ΑΝ.ΕΛΛ. ο ίδιος θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η οποία για να δοθεί απαιτεί απλή πλειοψηφία επί των παρόντων αλλά όχι λιγότερους από 120. Ωστόσο ο Αλ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι αν δεν έχει τον συμβολικό, όσο και ουσιαστικό, αριθμό των 151 θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές «εν ευθέτω χρόνω» και αφού ολοκληρωθούν όλες οι νομοθετικές εκκρεμότητες (Συμφωνία των Πρεσπών, συνταγματική αναθεώρηση, νομοσχέδια θετικών μέτρων).
Συντάκτης: Χάρης Ιωάννου
Η αναζήτηση των 151 για ψήφο εμπιστοσύνης είναι δυσκολότερη κοινοβουλευτική άσκηση σε σχέση με τους 151 για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό γιατί οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού που δηλώνουν θετικοί υπό προϋποθέσεις για το Μακεδονικό (Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης), αλλά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, έχουν δηλώσει ότι μπορεί να ψηφίσουν τις Πρέσπες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον έξι. Δημοσίως μόνο ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝ.ΕΛΛ.) και ο Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι) έχουν δηλώσει ότι θα υπερψήφιζαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα έδιναν και ψήφο εμπιστοσύνης. «Αν ο κ. Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση πρέπει να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης», επισήμανε χθες ο βουλευτής του Ποταμιού (Νews 24/7 FM) και πρόσθεσε ότι αυτό είναι «προαπαιτούμενο για να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή για κύρωση».
Πέραν των κ. Δανέλλη και Παπαχριστόπουλου, χρειάζονται ακόμη τέσσερις για μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσαν να προέλθουν μόνο από την ακόλουθη «δεξαμενή» των πέντε βουλευτών:
  • 1. Η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, που εκτός των άλλων δηλώνει θετική υπό προϋποθέσεις και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά τη θέση της.
  • 2. Η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά (ΑΝ.ΕΛΛ.), η οποία φέρεται θετική στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά κρατά επίμονα κλειστά τα χαρτιά της και δεν έχει πει το παραμικρό για την ψήφο της είτε για το Μακεδονικό είτε για τη διαδικασία δυσπιστίας ή εμπιστοσύνης.
  • 3. Πιο πιθανός να στηρίξει την κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης είναι ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Κώστας Ζουράρις, ο οποίος έχει μεν διαφωνήσει με τη λύση του Μακεδονικού, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να ρίξει την πρώτη αριστερή κυβέρνηση.
  • 4. Ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, που υπερψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 και φέρεται να είναι ένα βήμα πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ, χθες ανέτρεψε τα δεδομένα, δηλώνοντας ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία διαφωνεί.
  • 5. Ερώτημα αποτελεί και η στάση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. και υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος δημοσίως δεν έχει τοποθετηθεί ούτε για τις Πρέσπες ούτε για την ψήφο εμπιστοσύνης
  • πηγη  kefaloniapress
  • και Πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση στηριχθεί στη θετική ψήφο λιγότερων των 151 βουλευτών (δηλαδή από 120 έως 150 βουλευτών), τότε έχουμε κυβέρνηση “ανοχής”.
    Αντίθετα, για να γίνει δεκτή μια πρόταση δυσπιστίας απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή απαιτείται τουλάχιστον 151 βουλευτές να ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης.
    Το Σύνταγμα επιδιώκει την κυβερνητική σταθερότητα, γι΄αυτό προβλέπει διαφορετικές πλειοψηφίες που επιτρέπουν την επιβίωση μιας κυβέρνησης, έστω και με την ανοχή κάποιων βουλευτών.
    Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης είναι ονομαστική.
    Εν προκειμένω και με βάση την επικαιρότητα, η αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την κυβέρνηση (σ.σ. μέχρι στιγμής ο Πάνος Καμμένος υπέβαλε παραίτηση και έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό) δεν σημαίνει κάτι με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Είναι ζήτημα πολιτικό και όχι ένα ζήτημα συνταγματικής ερμηνείας. Η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει ως κυβέρνηση ανοχής.
    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός όμως έχει θέσει τον πήχυ στις 151 ψήφους για την εμπιστοσύνη. Στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη, στο Open, είπε πως δεν του αρκεί ψήφος ανοχής, δηλαδή δεν του αρκεί αποτέλεσμα μεταξύ 120 και 150 θετικών ψήφων αλλά θέλει να εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία με τη στήριξη 151 βουλευτών τουλάχιστον, δηλαδή με απόλυτη πλειοψηφία, γιατί αναγνωρίζει πως υπάρχει πολιτικό ζήτημα με κάτω από 151 ψήφους.
    Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι έχει αποφασίσει άμεσα να κινηθεί η διαδικασία για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει την θητεία της η κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία.
    Ακόμη όμως και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή αυτό της πρόωρης προσφυγής, ο κ. Τσίπρας έθεσε το χρονοδιάγραμμα. Είπε συγκεκριμένα ότι κριτήριο για το χρονικό σημείο προσφυγής σε κάλπες θα είναι η σταθερότητα της οικονομίας, «να μην μείνουν στη μέση σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και είναι σε εξέλιξη».
    Σε αυτές τις πρωτοβουλίες ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τη συμφωνία για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την επιδότηση του ενοικίου, τις 120 δόσεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σημειωτέον ότι η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ολοκληρώνει τις εργασίες της τέλος Ιανουαρίου και απαιτούνται δύο ψηφοφορίες, με διαφορά ενός μήνα η μια από την άλλη, στην ολομέλεια.
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου