Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ - (ΣΗΜΑ) ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
Κώστας Παπαζαφειράτος
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
ΠΡΟ ΤΡΙΩΝ (3) ΗΜΕΡΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΣΕ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΜΒΛΗΜΑΤΟΣ_ΤΟΥ. ΑΠΕΣΤΕΙΛΑ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΤΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΩΣ ΜΗ ΑΠΟΚΟΙΜΙΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΥΤΗΣ. ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΥΠΕΙΣΗΛΘΕ ΣΤΗ ΜΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Σ' ΕΜΕΝΑ ΜΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΕΚΑ (10) ΗΜΕΡΩΝ.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :
«Από το σύντομο κείμενο της πρόσκλησής σας προκύπτουν τα εξής :

1. Οι διαβουλευόμενοι, κρίνοντες και τελικώς αποφασίζοντες για το έμβλημα είναι οι σύμβουλοι του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου.
2. Δεν υπάρχει (μάλλον) καλλιτεχνική επιτροπή για τη διατύπωση γνωμών επί των προτεινομένων σχεδίων εμβλημάτων αποτελούμενη από επιστήμονες κύρους, αντιπροσώπους επιμελητηρίων τεχνών και καταξιωμένους καλλιτέχνες.
3. Θα αποτελούσε έκπληξη να μην υπάρξουν εκ μέρους μερικών καλλιτεχνών ή οιονεί καλλιτεχνών πιέσεις στο πλαίσιο των γνωστών πελατειακών σχέσεων. Υπάρχουν οιονεί καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν αποκτήσει «όνομα» με πιέσεις και πολύχρονη προσπάθεια προβολής τους μέσω των δημόσιων σχέσεων και των τοπικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα οποία δεν έχουν ειδικούς για την τέχνη συνεργάτες.
4. Γράφετε για τοπικούς δημιουργούς. Ποια άραγε είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της εντοπιότητας ; Θα γνωρίζετε ασφαλώς ότι υπάρχουν σημαντικοί πολλοί Κεφαλονίτες εικαστικοί οι οποίοι κατοικούν αλλού π. χ. στην Αθήνα. Αυτοί θα κληθούν ;
5. Η δεκαήμερη περίπου προθεσμία που θέτετε είναι απελπιστικά σύντομη. Μάλλον είναι μηδενική. Είναι λογικό να δημιουργήσει υπόνοιες για ... τετελεσμένα.
6. Μέχρι σήμερα από τη δεκαετία του '80 (γι' αυτήν την περίοδο έχω αντίληψη) το όλον των αποφάσεων για εικαστικά θέματα (ίσως να υπάρχει κάποια εξαίρεση) γίνεται σε στενό κύκλο μη σχετικών (άλλως άσχετων) με την τέχνη ή τα εικαστικά έργα επιλέγονται ή/και τοποθετούνται πραξικοπηματικά. Παραθέτω ως παράδειγμα τη, δίκην μοάι της νήσου Πάσχα, αυθαίρετη και ατυχή τοποθέτηση της κακάσχημης και μη αξιόπιστης προτομής Κεφαλονίτη υπουργού στην πλατεία μπροστά από το κτίριο της Π.Ι.Ν.στο Αργοστόλι. Για την υπόθεση αυτή πρέπει μελλοντικά να υπάρξει αναθεωρητική λύση.
Καιρός είναι να μπούμε σε νέα εικαστικά ήθη. Και αρχή της διόρθωσης είναι η αλλαγή της προθεσμίας σε ΤΡΙΜΗΝΗ καθώς και η συγκρότηση κατάλληλης ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ η οποία θα καλύψει τις ελλείψεις καλλιτεχνικής παιδείας των περισσότερων δημοτικών συμβούλων. Ας σεβαστούμε, επί τέλους, την πολλάκις διατυμπανιζόμενη πολιτισμική ιστορία της Κεφαλονιάς ! Ο Δήμαρχος κ. Θ. Μιχαλάτος προεκλογικά αλλά και αμέσως μετά τις εκλογές διεκήρυσσε ότι ο Πολιτισμός είναι η μία από τις δύο προτεραιότητες που θα υπηρετήσει.
Κων/νος Παπαζαφειράτος»
ΠΡΟΣΘΕΤΩ ότι σε συζήτησή μου επί του θέματος με πολύ λίγους συμπολίτες υπήρξε προτίμησή τους για διατήρηση του παλαιού εμβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου