Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

ΕΑΣ: Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα το μάζεμα της ελιάς στην Κεφαλονιά

Ο Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) Κεφαλληνίας και Ιθάκης ενημερώνει ότι, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κυλά η εφετινή συγκομιδή ελιάς, μιας από τις βασικότερες καλλιέργειες για τον ντόπιο επαγγελματία/ερασιτέχνη Παραγωγό.

Έπειτα από την περσινή χρονιά όπου η τοπική ελαιοπαραγωγή ήταν μειωμένη, εφέτος με τις μέχρι σήμερα ενδείξεις αναμένεται να συγκεντρωθεί περισσότερος καρπός, γεγονός που θα επιφέρει αλυσιδωτές ευεργετικές συνέπειες στην τοπική κοινωνία αφού αυξάνεται το εισόδημα των ντόπιων Ελαιοπαραγωγών, ευελπιστώντας πως η απόδοσή της ελαιοκαλλιέργειας θα υπερκαλύψει τα έξοδα όπως και μια σειρά άλλων υποχρεώσεων του οικογενειακού προγραμματισμού.
Τονίζεται ότι στα Συνεταιριστικά Ελαιοτριβεία που λειτουργεί η ΕΝΩΣΗ στα Χαυδάτα Παλικής και στο Βαθύ Ιθάκης παρά την αυξημένη φετινή εισκόμιση ελαιοκάρπου ο ντόπιος Ελαιοπαραγωγός μένει απόλυτα ικανοποιημένος, αφού στα Ελαιοτριβεία παράγεται αρίστης ποιότητας λάδι, έχει άμεση εξυπηρέτηση, μεγαλύτερη απόδοση και διαφάνεια ενώ το εκθλιπτικό δικαίωμα έχει ορισθεί σε χαμηλές τιμές.
Οι ΘιακοΚεφαλλονίτες Ελαιοπαραγωγοί που επιθυμούν να λιοκομίσουν μπορούν να καλούν απευθείας στα τηλέφωνα επικοινωνίας των Συνεταιριστικών Ελαιοτριβείων της ΕΝΩΣΗΣ (Χαυδάτα Παλικής τηλ. 6937084082 και Ιθάκη τηλ. 6979274445) προκειμένου να κλείνουν ραντεβού.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκομιδή των ελαιοδέντρων γίνεται ανάλογα με την περιοχή, την ποικιλία και την επιθυμητή ωριμότητα. Το χρώμα της ελιάς αρχικά είναι πράσινο και σταδιακά αποκτά ένα αχυρένιο χρώμα, αργότερα γίνεται ροζέ και τελικά μαυρίζει. Όσο νωρίτερα μαζέψτε, τόσο πιο πικρή η γεύση ενώ με την ωρίμανση οι ελιές χάνουν την πικρίλα τους. Κάπου εδώ, η φύση ενεργοποιεί το δικό της ρολόι. Οι ελιές πρέπει να πηγαίνουν στο Ελαιοτριβείο αμέσως ή το αργότερο εντός δύο ημερών από τη συγκομιδή. Εάν τις αφήσετε περισσότερο, οι ελιές θα οξειδωθούν και θα ξινίσουν. Τοποθετείτε τις ελιές σε ειδικά σακιά συλλογής ή τελάρα.
Μην ξεχνάτε ότι το μάζεμα του ελαιόκαρπου είναι ένα έργο αγάπης και μια όμορφη εμπειρία που ενώνει τον παραγωγό με τους φίλους και την οικογένεια.
Από  Ε.Α.Σ.  ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ  &  ΙΘΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου