Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η "βαριά βιομηχανία" της Ελλάδας είναι ο τουρισμός της. Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι πέρυσι τα ετήσια τουριστικά έσοδα της χώρας μας έφτασαν το ποσό ρεκόρ των 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ οι αφίξεις από το εξωτερικό έφτασαν κι αυτές τον αριθμό ρεκόρ των 31,3 εκατομμύρια επισκεπτών!
Στην Κεφαλονιά όμως η συμβολή του τουρισμού στα, κυρίως εποχικά, έσοδα των Κεφαλονιτών ήταν αναλογικά πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με τις περισσότερες άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η "βιομηχανία" του τουρισμού στο νησί μας κυρίως το καλοκαίρι συντηρεί πληθώρα συμπολιτών μας (στα εστιατόρια, τα τουριστικά καταλύματα, τα αξιοθέατα, τα θαλάσσια σπορ αλλά και έμμεσα ακόμα τους αγρότες, κτηνοτρόφους και άλλους Κεφαλονίτες που παράγουν προϊόντα που καταναλώνουν οι τουρίστες) βοηθώντας πάρα πολύ σημαντικά την τοπική οικονομία και κοινωνία μας. Τα χρήματα του "καλοκαιριού" όμως συντηρούν πολλούς Κεφαλονίτες και τους κρύους μήνες του χρόνου όταν πολλοί δυστυχώς μένουν άνεργοι ή χωρίς εργασιακά εισοδήματα.
Δυστυχώς, φέτος λόγω Κοροναϊού ενώ περιμέναμε στην αρχή το 2020 να είναι άλλη μια χρονιά ρεκόρ σε τουριστικές αφίξεις και έσοδα (πληροφορίες μίλαγαν για 20 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα ξανά ρεκόρ στην χώρα) τελικά αν καταφέρουμε και επανέλθουμε σε κάποια μορφή κανονικότητας στην προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό (με το γνωστό υγειονομικό "διαβατήριο", τα μέτρα αποστασιοποίησης, την χρήση μάσκας κ.τ.λ.) θα είμαστε τυχεροί αν καταφέρουμε στους μόλις 3 το πολύ 4 μήνες που προβλέπεται ότι θα επιτραπούν να μας έρχονται τουρίστες να εισπράξουμε τα μισά (10 δισεκατομμύρια ευρώ.)
Στην παραπάνω αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη συμβάλλει και το γεγονός ότι η Ελλάδα μας πάρα τους τραγικούς μέχρι στιγμής 130 θανάτους από τον Κοροναϊό στους Ευρωπαίους και τα ξένα ΜΜΕ που τους ενημερώνουν με διθυραμβικά σχόλια τους για τις νίκες μας ενάντια στην πανδημία φαντάζει σαν υγειονομικός "παράδεισος" όταν στην Ιταλία, την Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Κίνα και τις ΗΠΑ ζουν το δράμα χιλιάδων έως δεκάδων χιλιάδων θανάτων.
Βέβαια, στην Κεφαλονιά έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα σ' αυτή την εποχή του δυνητικού τουρισμού εν μέσω πανδημίας ότι σ' αντίθεση με τον τουρισμό στην Αθήνα που είναι σχεδόν ολοχρονικός, εμείς προσελκύουμε τουρίστες κυρίως τους καλοκαιρινούς αυτούς μήνες που αναμένεται ύφεση της θανατηφόρας ίωσης λόγω της ζέστης και προβλέπεται ότι θα επιτραπούν ξανά τα ταξίδια και η διαμονή τουριστών στην Ελλάδα.
Τέλος, είμαι αισιόδοξος ότι μόλις η φαρμακευτική και ιατρική επιστήμη μας απαλλάξει από την κατάρα αυτής της σπάνιας στα χρονικά μας αρνητικής επίδρασης του Κοροναϊού στις ζωές των ανθρώπων παντού στο πλανήτη ότι ο τουρισμός μας, όπως και η οικονομία μας, θα αρχίσει ξανά την προηγούμενη θεαματικά ανοδική πορεία που γνώριζε πριν διακοπεί άδικα και απρόβλεπτα.
Σπύρος Καγκάδης
Άποψή μου συνονόματε είναι ότι η ιδιαίτερη πατρίδα μας αν δεν προσέξει μερικά πράγματα με τον τουρισμό, θα έχει προβλήματα ανεξαρτήτως της ύπαρξης κορονοϊών και κορονοθυγατέρων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός αν νομίζει ότι οι τουρίστες της θα είναι πάντα πρωτόβγαλτοι…
Ελπίζω να μη φτάσουμε σε σημείο να τρέχουμε και να μη φτάνουμε που έλεε κι ο νόνος μας γιατί θα είναι κρίμα για τον τόπο.
Δυστυχώς για 2 – 3 χρόνια τώρα βλέπουμε το δόλωμα και όχι τη φάκα.
Αυτά τα ολίγα.
Κουά κα κα κακά