Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Ο Ισπανός συγγραφέας του "ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ" , Μιγκέλ ντε Θερβάντες στην Κεφαλονιά.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο
Ο Ισπανός συγγραφέας του "ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ" , Μιγκέλ ντε Θερβάντες στην Κεφαλονιά.
Κατά την πενταετή υπηρεσία του (1569-1575) στην ισπανοκρατούμενη Νεάπολη, αλλά και κατά το σύντομο πέρασμά του με την ισπανική αρμάδα ο Θερβάντες γνώρισε πολλούς Eλληνες οι οποίοι τον επηρέασαν καθόσον η κλασική και κυρίως η ελληνιστική παράδοση είναι ιδιαίτερα εμφανής στα έργα του.
Υπηρετώντας στην Ισπανική αρμάδα πολέμησε στην ναυμαχία της Ναυπάκτου. Η Ισπανική αρμάδα μαζί με τον υπόλοιπο συμμαχικό στόλο πριν την ναυμαχία των Εχινάδων Νήσων (Ναυπάκτου) αρχικά αγκυροβόλησε στο Φισκάρδο και στην συνέχεια απέπλευσε για τον κόλπο Vall d' Alessandria (ο κόλπος της Σάμης στην Κεφαλονιά) όπου παρέμεινε για τρείς ημέρες.
Στη Ναυμαχία της Ναυπακτου (07-10-1571) έλαβε μέρος ως υπαξιωματικός της γαλέρας Μαρκέσα (Marquesa).Αν και άρρωστος με πυρετό την ημέρα εκείνη, ο Θερβάντες πολέμησε και πληγώθηκε τρεις φορές από σφαίρα, δύο στο στήθος και μία που του άφησε μόνιμη αναπηρία στο αριστερό του χέρι.
Ο Θερβάντες επηρέασε τη διαμόρφωση της γενικότερης «ελληνικής εικόνας» στην Ισπανία της εποχής του, δεν είναι τυχαίες οι συχνές αναφορές, που κάνει ο συγγραφέας του Δον Κιχώτη (1605, 1615) στα εντελώς φανταστικά για τα ελληνικά πράγματα μυθιστορήματα Lisuarte de Grecia (Α΄, Β΄, 1514, 1525), Amadis de Grecia (1530, 1542), Belianis de Grecia (1547, 1580), αλλά και στο περισσότερο κοντά στην ύστερη ελληνοβυζαντινή πραγματικότητα Tirant lo Blanc (1490).
Πηγές
  1. el. wikipedia. org
  2. ispania. gr

3 σχόλια:

  1. Στο Φισκάρδο (μάλλον κόλπος Άσσου όχι το λιμανάκι φυσικά) πρέπει να ήρτε αρχικά η Ισπανική αρμάδα λόγω ύπαρξης νερού ίσως και άλλων προμηθειών, πριν συνενωθεί με ένα τμήμα του συμμαχικού στόλου που ναυλοχούσε στο κόλπο της Σάμης (Vall d' Alessandria).

    Αλήθεια γνωρίζει κανείς γιατί ο κόλπος τση Σάμης απέκτησε την ονομασία Vall d' Alessandria ? Μάλλον από μια γαλέρα!! Χα χα χα.

    Κά κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παντως το λιμανη εκει μεχρι πολυ προσφατα ηταν Αιγιαλος!! Σαμη ηταν ψηλα, εξου και τα ομηρικα μπερδεματα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εσείς ήσασταν κάποτε καρνάγιο της Ισπανικής αρμάδας του Ιονίου και «περιχώρων»!

    Από εκεί και η ονομασία «Vall d΄ Spagna».

    Έτσι για να μαθαίνουμε και τίποτις παραπέρα από την καθημερινότητα των κορονιασμένωνε…


    Κά κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα

    ΑπάντησηΔιαγραφή