Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Γ. Δελής: Να μονιμοποιηθούν τώρα οι σχολικές καθαρίστριες (VIDEO)


Μόνο στα λόγια «αναγνωρίζει» η κυβέρνηση το έργο των σχολικών καθαριστριών, καθώς στην πράξη απορρίπτει το δίκαιο αίτημα για τη μονιμοποίησή τους, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ που συζητήθηκε στη Βουλή.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων εργάζονται με συμβάσεις έργου, δηλαδή ως εργολάβοι του εαυτού τους, με απαράδεκτα χαμηλούς μισθούς και χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.
«Αυτό το αίσχος πρέπει να σταματήσει, γιατί εκτός από αντεργατικό είναι και επικίνδυνο», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, ενόψει του ανοίγματος των Δημοτικών Σχολείων από τη Δευτέρα, αλλά και των ανησυχιών για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο. «Μονιμοποιήστε τώρα όλους αυτούς τους ανθρώπους για να έχουν τα σχολεία καθαριότητα» και «κάντε και νέες προσλήψεις», πρόσθεσε.
Σε σχέση με την καθαριότητα των Δημοτικών Σχολείων που θα ανοίξουν από τη Δευτέρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, πέταξε το «μπαλάκι» στους δήμους, παραπέμποντας στα ψίχουλα της έκτακτης χρηματοδότησης των 75 εκατ. ευρώ που θα λάβει η Τοπική Διοίκηση για να καλύψει έκτακτες ανάγκες.
Ως προς τη νέα σχολική χρονιά, ο Τ. Θεοδωρικάκος δήλωσε πως «μονιμοποίηση δεν είναι δυνατόν να γίνει» με βάση το Σύνταγμα, επομένως η «λύση» που εξετάζεται σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών είναι να μετατραπούν οι συμβάσεις έργου σε ορισμένου χρόνου, για να έχουν οι καθαρίστριες «πλήρη εργασιακά δικαιώματα». Όμως, με αυτό τον τρόπο η ομηρία τους θα διατηρηθεί και απλά θα αλλάξει μορφή.
Ο Γ. Δελής τόνισε στη δευτερολογία του πως υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το άνοιγμα των σχολείων και την καθαριότητά τους. Σημείωσε δε πως μπορούν να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, με βάση σχετική γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Αυτό το Σύνταγμα δεν έπεσε από τον ουρανό», συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ απέρριψαν στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση την πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθεί η συνταγματική απαγόρευση της μονιμοποίησης συμβασιούχων. Όπως είπε, το «τσάι και συμπάθεια» και τα μεγάλα λόγια «συνιστούν μια πολύ μεγάλη υποκρισία» από τη στιγμή που συνεχίζεται η ομηρία τους.

Σχετικά με τις απαντήσεις που έδωσε στη βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, για τις σχολικούς καθαριστές και καθαρίστριες, το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει τα εξής: 
1. Δεν αποτελεί λύση η αλλαγή του τρόπου πρόσληψης αυτών των εργαζομένων και από συμβάσεις μίσθωσης έργου, οι μελλοντικές προσλήψεις να γίνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το πρόβλημα δεν είναι να επιλέξουν οι εργαζόμενοι το μικρότερο κακό, αλλά να έχουν μια σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα.
2. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στην απόλυση τις συντριπτικής πλειοψηφίας των 9.500 εργαζομένων, γιατί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος είναι τέτοια που θα μοριοδοτηθούν κυρίως αυτοί που είναι σήμερα άνεργοι και θα λειτουργήσει απλώς ως μια διαδικασία διαρκούς ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας.
3. Αποτελεί κοροϊδία γι’ αυτούς τους εργαζόμενους η αναφορά Θεοδωρικάκου, ότι δηλαδή δεν επιτρέπει το Σύνταγμα την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Το Σύνταγμα απαγορεύει την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών του Δημοσίου. Αντί λοιπόν, επιλεκτικά, ο υπουργός να επικαλείται το Σύνταγμα, ας μας απαντήσει αν η καθαριότητα των σχολίων είναι έκτακτη ανάγκη και γιατί υπάρχουν δεκάδες τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για συμβασιούχους που μετέτρεψαν συμβάσεις ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ επικαλούμενες το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν τέτοιες ανάγκες.
Μόνο μια τέτοια ενέργεια θα αναγνώριζε την προσφορά αυτών των εργαζομένων, θα επέλυε τις σημερινές και μελλοντικές αυξημένες ανάγκες καθαριότητας των σχολείων, θα αναγνώριζε τα εργασιακά δικαιώματά τους και θα απέδιδε “…δικαιοσύνη και ισονομία ανάμεσά τους και να μπει ένα τέλος στην πελατειατότητα…”, όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός.
Μόνο έτσι θα μπει φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις, αφού οι ελλείψεις σε προσωπικό χρησιμοποιούνται ως άλλοθι και ως εργαλείο τους. Έτσι και ο αγώνας μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα και να είναι νικηφόρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου