Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

ΤΙ ΕΤΡΩΓΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ο
 Κωστας Δελιακης κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Οι αρχαίοι ξεκινούσαν τις καθημερινές τους ασχολίες με την ανατολή του ήλιου. Μέσα σε αυτόν τον ημερήσιο κύκλο και σε γενικές γραμμές, το πλαίσιο της καθημερινής διατροφής των αρχαίων ήταν το ακόλουθο: το πρώτο τους γεύμα ήταν ελαφρύ και λεγόταν ακράτισμα, το οποίο συνήθως ήταν κριθαρένιο ψωμί βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί (άκρατο οίνο). Προς το μεσημέρι ή το απόγευμα έπαιρναν ένα απλό και γρήγορο γεύμα, το άριστον. Πριν από το βραδινό γεύμα έτρωγαν κάτι στα γρήγορα, το εσπέρισμα. Το βραδινό, που αποτελούσε και το κύριο γεύμα τους, λεγόταν δείπνον. Έτρωγαν κανονικά μόνο τα βράδια, γιατί σχεδόν καθημερινά είχαν καλεσμένους.

SGTOGIAS.COM
Από τα Ομηρικά έπη (περί τον 8ο αιώνα π.Χ.) αλλά και από γραπτές πλέον μαρτυρίες του 5ου αιώνα πΧ, αντλούμε πληροφορίες για την εξέλιξη του τρόπου διατροφής των αρχαίω....

4 σχόλια:

  1. Το δείπνον θέλει αρκετά ψάξιμο και δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή έννοια της λέξης ως προς την ώρα που λαμβάνεται.
    Μάλλον με το σημερινό γεύμα έμοιαζε.

    Κα κα κα κα κα κα κα κα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κατι σαν τις κοτες ενα πραγμα , απο ανατολη σε δυση!! Εγω τι κανεις που τα παιδια μου με τον ιο,, εχουνε καμει την νυχτα μερα και δεν βρισκω ακρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aυτο με τα γευματα τωρα,, ειχα μια διαφωνια με Λυκουδη, αλλα δεν το ξαναψαξα! Θεωρεια Μεταξα λέει, βγηκε καραβομυλο (φορκυνα) και με 7 ωρες περπατημα εφτασε Ευμαιο! , κατι που ταιριαζει με τις αποστασεις! Ο Αλλος Γερασιμος "Λυκουδης" ισχυριζεται πως ο ομηρος δεν αναφερει ωρες ,, αλλα οτι οταν φτανει ο οδυσσεας δεν εχει ακομη μεσημεριασει, και παραγγελνει να σφαξουν και να ψησουν γουρουνοπουλο, οποτε ο χρονος για τετοια διαδρομη δεν το προλαβαινει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το «δείπνο» του Ομήρου ήταν το δικό μας μεσημεριανό και στην ουσία το κυρίως γεύμα που καμιά φορά αντικαταστούσε και το «άριστον», που το τελευταίο στην ουσία ετυμολογικά (αέριστον) σημαίνει πρωϊνό, (άμα το διαβάσει αυτό κανείς που υπηρέτησε στο Πολ. Ναυτικό θα με περάσει για τρελό χα χα).

    Αυτά δεν τα λέει η Λεμονιά που έκαμε χίλια προξενιά και για όποιον έχει αμφιβολίες μπορώ να κάμω πλήρη ανάλυση με παραδείγματα αλλά απαιτείται χρόνος και κόπος.

    Σπ. Ρόκκος
    Κουά κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα

    ΑπάντησηΔιαγραφή