Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Ανδρέας Παπανδρέου: Στις 15 Οκτωβρίου 1981 έκανε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στην ιστορία της χώρας


Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 1981 πραγματοποιείται μάλλον η μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση στην ιστορία της χώρας, όταν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας για την συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, στην Πλατεία Συντάγματος και να δουν από κοντά (όσο γίνεται) τον επόμενο πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.

Το τσουνάμι της “ΑΛΛΑΓΗΣ” που υπόσχεται ο Ανδρέας Παπανδρέου πλησιάζει να “χτυπήσει” τη χώρα που στις 18 Οκτωβρίου έχει εκλογικό “ραντεβού με την ιστορία”.

Ανδρέας Παπανδρέου προγραμματίζει την τελευταία του εμφάνιση στη Θεσσαλονικη, ωστόσο προηγείται το ραντεβού της Αθήνας και η συγκέντρωση στο Σύνταγμα, μιας και ως αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να μιλήσει εκεί την Πέμπτη πριν τις εκλογές.

Το πλήθος δεν μπορεί να καταγραφεί στις κάμερες, μιας και οι φωτισμένοι (ή και… υπερφωτισμένοι) δρόμοι αρχίζουν να παίζουν στις εκλογές του 85.

Η συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Συνταγμα μάλλον α ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση κόμματος που έγινε ποτέ στη χώρα.

Μάλιστα, ήταν τέτοιο το πάθος και η αγάπη των συγκεντρωμένων για τον Ανδρέα Παπανδρέου, που δεν μπορούσε να ολοκληρώσει μια φράση από τα συνθήματα, κάνοντας σχεδόν ένα λεπτό για να ακουστεί η πρότασή του κατά την ομιλία του, λόγω των συνθημάτων και των βεγγαλικών.

«Δημοκρατικέ λαέ των Αθηνών, απόψε ανασταίνεται ο λαός των Αθηνών, απόψε ανασταίνεται ο ελληνικός λαός, απόψε αυτή δεν είναι πολιτική συγκέντρωση, είναι το πανηγύρι της νίκης, της απελευθέρωσης του λαού μας, που καταδυναστεύτηκε δεκαετίες από τη Δεξιά. Απόψε απελευθερωνόμαστε… Αυτή η συγκέντρωση είναι η πιο μεγαλειώδης συγκέντρωση που έχω ποτέ δεί στη ζωή μου, που έχει ποτέ δει η Αθήνα, είναι η συγκέντρωση της Δημοκρατίας, της Ειρήνης, της Αλλαγής…», είναι τα πρώτα του λόγια εν μέσω αποθέωσης.

Γιατί η 18η Οκτώβρη “δένει” ιστορικά τον Ανδρέα με τον Γεώργιο Παπανδρέου

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου η ημερομηνία των εκλογών (18 Οκτωβρίου) ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, καθώς ακριβώς 37 χρόνια πριν, στις 18 Οκτωβρίου 1944, ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου είχε εισέλθει απελευθερωτής στην Αθήνα ως Πρωθυπουργός της ελεύθερης ελληνικής κυβέρνησης (στην οποία συμμετείχαν και υπουργοί του ΕΑΜ), έχοντας υψώσει την γαλανόλευκη στην Ακρόπολη.

Στη συνέχεια εκφώνησε τον ιστορικό «λόγο της απελευθέρωσης» στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ οι Αθηναίοι τον αποθέωναν. Η 18η Οκτωβρίου 1944 ήταν η κορυφαία στιγμή του Γεωργίου Παπανδρέου και η 18η Οκτωβρίου 1981 η κορυφαία στιγμή του γιού του.

Και αυτό διότι ήρθε η Αλλαγή, με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα με πρόεδρο τον Ανδρέα Παπανδρέου να κερδίζει τις εκλογές με 48% έναντι του σχεδόν 36% της ΝΔ του Γεώργιου Ράλλη.

Πηγή: thecaller.gr & Kefaloniamagazine.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου