Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Αναδημοσιευσεις σε κομματια αναρτησεων , Τροφη για την διαδικτιακη συζητηση

 


23 Ιανουαρίου 2017  -  απο τον φιλο Σπύρο Ροκκο.. 

πληροφορίες για απογραφή του 1928, 

που θα τον επιθυμουσαμε να συμμετεχει στον διαδικτιακο διαλογο το Σαββατο

Ασπρογέρακας κάτοικοι 304 ( ήταν και έδρα Δήμου Πρόννων το 1866)
Αννινάτα κατ. 245
Κορνέλου ,» 168
Πόρος ,» 47
Πεντόγαλο ?
Για τα Τζαννάτα αν θυμάμαι καλά είναι πάνω από 400.
Αλλά πρέπει να έχω χρόνο να πάω σε βιβλιοθήκη.
Τα Τζανάτα (με ένα (ν)] παρουσιάζονται το 1879 και την ίδια χρονολογία καταργείται ο οικισμός Τσανάκα μπας και τα λέανε έτσι παλιότερα? Κακακακα.
Ο Πόρος σαν οικισμός παρουσιάζεται το 1916 και ανήκει στον Ασπρογέρακα
Και το 1957 γίνατε εσείς κοινότητα Πόρου που προήλθε από τη μετονομασία της κοινότητας Ασπρογέρακα.
«Τσανάκα» μάλλον σίγουρα τα τωρινά Τζανάτα
Η μεταβολή έγινε την 25- 7 - 1879
Το ένα χωριό καταργήθηκε και το άλλο εμφανίστηκε στον ίδιο Δήμο (Πρόννων), άρα??

«Παδέλα» δηλαδή Κεφαλλονίτικα!
Και π@π@ρ-- πρωτεύουσα ήτανε, απλά ανεξάρτητη κοινότητα χωρίς άλλα χωριά. Εσείς ανήκατε στη κοινότητα Ασπρογέρακα από εμφανίσεώς σας.

Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Τα πρακτικά του τελευταίου Κοινοτικού Συμβουλίου της κοινότητας ΤΖΑΝΝΑΤΩΝ, την 18η Αυγούστου 1957, με θέμα την κατάργηση της κοινότητας ΤΖΑΝΝΑΤΩΝ και την ενσωμάτωσή της στην νεοσυσταθείσα κοινότητα ΠΟΡΟΥ, επισφραγίζονται με τούτη τη σφραγίδα.
Ανδρέας Γαβριελάτος του Μπουρμπούλη




George Diamantatos ΕΤΟΥΤΗ Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΩΝ ΤΖΑΝΑΤΩΝ ΜΕ ΕΝΑ Ν ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ...ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΦΕΟΥΔΑΡΧΗ ΦΛΑΡΗ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 1820 (ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΑΝΝΑΤΟΣ ΦΛΑΡΗΣ...ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ)..ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΑΝΝΑΤΟΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΖΑΝΝΑΤΑ....ΑΝΗΚΕ ΕΙΣ ΤΗΝ ΤΑΞΙΝ ΠΟΥ ΑΕΙ ΔΙΕΤΗΡΟΥΝ ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΑΣ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΡΠΩΣΕΙΣ. ΑΝΗΚΕ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ Ο ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΟΝΟΜΑΖΕ,ΠΕΡΟΥΚΕΣ,ΚΟΤΣΙΔΙΑ,ΑΝΤΕΘΝΙΚΟΥΣ,ΕΠΙΒΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΗΤΑΝ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ...ΑΠΟΔΗΜΗΣΕ ΕΙΣ ΚΥΡΙΟΝ..ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΙΟΦΙΛΙ ΤΟΥ ΚΟΥΝΑΒΙΕΡΗ, ΑΝΑΛΑΒΕ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΡΕΝΤΖΟΥ ΕΤΡΕΜΑΝ....ΕΙΧΕ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΦΛΑΡΗΣ ΔΥΟ ΚΟΡΕΣ ΤΗΝ ΜΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, ΝΑΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ !!!!! ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΝΑΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΔΕΝ ΤΑ ΕΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ...ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΙΛΑΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΕΘΕΡΟΥ ΤΟΥ..ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕ....ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ...


Πολιτιστικός Σύλλογος Τζαννάτων
16 Μαρτίου 1958. Με το παρακάτω πρωτόκολλο ο Τζαννιώτης οραματιστής Πρόεδρος Ιωάννης Μηλιαρέσης,(Τρομπόνης) (Μεγάλος κοινοτικός αντίπαλο του Παππού μου Ανδρογιάννη Πετράτου ), παραδίδει στον Αείμνηστο Σπύρο Μέργιανο Πρόεδρο νεοσυσταθείσας Κοινότητας Πόρου, την Κοινότητα Τζαννάτων . 
Προσέξτε τις σφραγίδες στο τέλος του εγγράφου . Το νέο αντικαθιστά το παλιό . Συμφωνείτε ; ; ; 
Ολα τα παραπάνω υπό την σκέπη και την καθοδήγηση του βουλευτή ,Γεράσιμου Μεταξά (Σούλη) ,Συμφωνείτε ; ;
Ανδρέας Γαβριελάτος (Μπουρμπούλης)


kefalonia,κεφαλονια,πορος,επαγγελματα,αρχαια,ομηρικη ιθακη
POROSVRESS.BLOGSPOT.COM|ΑΠΟ ΠΟΡΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

και  μια πολύ  αναλυτικη  στατιστικη στον προυγούμενο Αιωνα

http://www.portoassos.gr/%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%BF%CF.../...

9 σχόλια:

  1. Ο Πόρος συμπεριλαμβάνει τον οικισμό Ρίζα και τους μοναχούς της Άτρου με τους 42 κατοίκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στην Ερωτηση σου για την απογραφη 51 (φετος χρονος απογραφης εξαλου) εμαθα οτι Γκιαφαιοι δηλωναν Τζαννατα, και Βαλσαμαιοι πυργι!! Ο Παπους μου που πεθανε λιγο πριν το 53,,τον πηγανε στα χερια απο πορο σε Τζαννατα , οπου και τοτε ταφηκε εκει, και μεταφερθηκαν αργοτερα τα λειψανα πορο, ενω ενδιαφερον εει τα παλια νεκρορταφια πορου ,, (πλησιον Αγ Γρηγοριου) σε ποιους κατοικους ηταν..,Προς Φρακτη υπηρχαν εντομεταξυ παλιοτερα καποια χαλεπεδα, που μαρτυρουν και εκει οτι υπηρχαν κατοικοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι λογικό. Αυτά και άλλα πολλά μπορούν να απαντηθούν το Σάββατο. Για αυτό περιμένω τον Καπετάνιο και το Γιάννη το Βαλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το λοιπόνε με σας εκειαπουκάτου δε μπορώ να βγάλω άκρη.
    Στην απογραφή του 1889 ο δήμος Πρόννων χωρίς το δήμο Ελιού είχε 33 χωριά – οικισμούς και ένα μοναστήρι (Άτρος με 10 μοναχούς) και τα Τζανάτα με 251 κατοίκους!
    Μέχρι και χωριό Πατογαλομεγαδούκα (40 κάτ.) βρήκα! Άμα είχες γλωσσοδέτη τι γινότανε δε ξέρω, χα χα χα.
    Πολύ αδελφωμένοι ήσασταν φαίνεται ορές!!!

    Άσε που Μαυράτα στον Ελιό, Μαυρικάτα τσου Πρόννους!
    Αλειματά και Ραζακλί ήτανε ένα χωριό??

    Κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τα Μαυρατα αλλου τα ειχα βρει Λευκατα, και αλλου Λαμπρατα, και λογο πενθους μαλλον γινανε Μαυρατα!Αγια ειρηνν φουλ στα χωρια,, εξου και το χωριο με τις περισσοτερες εκκλησιες. Τζαννατα σε σεμιναριο στα νιατα μου αρχες δεκαετιας 80 , απο εναν σαμικο γεοπωνο (Αντζουλατος γερασιμος) αν τον θυμαμαι καλα, μας μιλησε για τις παραγωγες στις εδω περιοχες, Μοναστηρακι που το θυμαμαι και εγω φουλ στα βυσσινα και κερασια, και ολη η κοιλαδα αρακλιου (Τζαννατα) λογο της καυσης σε πολλα τζακια γεματο με ξινα ,, και σε μεγαλες ποσοτητες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην Αγία Ειρήνη δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Εκκλησία που ενώνει όλο το χωριό είναι αυτή της Αγίας Ειρήνης και τη σχέση κάποιων κατοίκων με την Κρήτη και το Χάνδακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ στην απογραφή του 1889 δε γλέπω χωριό Αγία Ειρήνη ούτε Μοναστηράκι και το Ραζακλί με δύο ονόματα Αλειματά - Ραντζακλή (240 κάτοικοι), όπως και 100 χρόνια παλαιότερα σκέτο Alimatata.
    Όσο για τσου Κρητικούς και εδώ στα Βόρεια υπήρχε επώνυμο Κρητικός όπως και Αρβανίτης βεβαίως – βεβαίως.
    Και παρανόμι Κορώνης επίσης.

    Κουά κα κα κα κα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το Σάββατο θα τα πούμε όλα αυτά και θα τα αναλύσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προσεισμικώς η Αγία Ειρήνη περιελάμβανε τα εξής χωριά: Αμπελά, Βλαχουλάτα, Γούλου, Καρούζα, Κομηντοράτα, Κορησιάννου και Σολωμάτα.... για αυτό και οι πέντε εκκλησίες στο χωριό. https://porosnews.blogspot.com/2018/03/blog-post_419.html?fbclid=IwAR3EPHQCxkvK1wAjTTSMOEOrb90ROleeX4iD0G0gB7-HyY94J0xv_i9_vf4
    1928 λεει ο γιαννακης σε σχολιο η αγια ειρηνη συνολο ειχε 465 ατομα , και το αρακλι Το αρακλι προερχεται απο το Ηρακλειο της Κρητης κ οχι τον Ηρακλη. 5 αδελφια απο τον χανδακα της κρητης και δη απο το χωριο αγια ειρηνη εφυγαν με την πτωδση του χανδακα το 1669 ειτε για να γλυτωσουν απο τους τουρκους ή απο βεντετα και ηρθαν στην περιοχη μας και ιδρυσαν το αρακλι (=ηρακλειο) (χανδακας=ηρακλειο) και το εβγαλαν ετσι για να τους θυμιζει το ηρακλειο - Όταν ειχα παει κρητη εψαξα στον τηλεφωνικο καταλογο του Ηρακλειου εψαξα για το ονομα Γιαννάκης και βρήκα μόνο σε ένα χωριοεξω απο το Ηράκλειο που λεγεται Αγία Ειρήνη. Στις αλλες περιοχες εβρισκα μονο γιαννακακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή