Δεν είναι μόνο το σύστημα υγείας που δοκιμάζεται σήμερα, είναι η ίδια η Δημοκρατία. Η πανδημία ανέτρεψε όχι μόνο τη καθημερινότητα μας αλλά και την αντίληψη μας απέναντι στη κρατική εξουσία και στο τρόπο που αυτή συμπεριφέρεται προς τους πολίτες σε περιόδους κρίσης. Η Κυβέρνηση στο πρώτο κύμα της πανδημίας εμφανίστηκε ως ο προστάτης της κοινωνίας μπροστά σε έναν άγνωστο ιό που απειλεί την δημόσια υγεία. Οι πολίτες πειθάρχησαν, όμως τίποτε δεν έπραξαν οι κυβερνώντες για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κατά συνέπεια, όταν στο δεύτερο κύμα της πανδημίας επιβλήθηκαν οριζόντια απαγορευτικά μέτρα σε όλη την επικράτεια και κλείσιμο των επιχειρήσεων, οι πολίτες ξεκίνησαν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης αλλά και παράλληλα να διακρίνουν την ψήφιση νομοσχεδίων αυταρχικού χαρακτήρα.
Η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του COVID – 19, αντί να προσλάβει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δημιουργεί την Ομάδα Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων, επί σκοπώ ελέγχου των συγκεντρώσεων χαμηλής και μεσαίας επικινδυνότητας (!!!), αντί να προσλάβει εκπαιδευτικούς προκειμένου λιγότεροι μαθητές να βρίσκονται σε κάθε τάξη, φέρνει προς ψήφιση νομοσχέδιο για την αστυνόμευση των Πανεπιστημίων και ετοιμάζει πρόσληψη 1.000 αστυνομικών με εκπαίδευση ειδικών φρουρών, αντί να προσλάβει οδηγούς ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να αποφευχθεί ο συνωστισμός των επιβατών, δημιουργεί ειδικό σώμα της ΕΛ.ΑΣ. με αρμοδιότητα το σύνολο του συγκοινωνιακού δικτύου στην Αττική.
Στην πολιτική δεν υπάρχει τυχαίος χρόνος! Η τηλεργασία έχει αποδυναμώσει τα εργατικά συνδικάτα, τα κλειστά Πανεπιστήμια έχουν αποδιοργανώσει τους φοιτητικούς συλλόγους, η απαγόρευση των συναθροίσεων έχει περιορίσει τις πολιτικοκοινωνικές συζητήσεις και δράσεις, η οικονομική ενίσχυση των Μ.Μ.Ε. κατευθύνει την ροή της πληροφορίας και φιμώνει τις αντιπολιτευτικές φωνές. Κυρίαρχο πλέον είναι το δόγμα “Νόμος και Τάξη”, απέναντι σε μία κοινωνία φοβισμένη που ζει σε ένα καθεστώς παρατεταμένης οικονομικής αβεβαιότητας. Η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει ότι στο άμεσο μέλλον θα κληθεί να λάβει σκληρά οικονομικά μέτρα, η ανεργία ήδη αυξάνεται, οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης προορίζονται για τους λίγους.
Θεωρείται δεδομένο ότι η εικόνα του κυβερνώντος κόμματος και του ίδιου του Πρωθυπουργού θα πληγεί και ήδη ετοιμάζεται ένα επιτελικό κράτος που θα λειτουργεί με εντολές και θα καταστέλλει κάθε μορφής λαϊκή αντίδραση.
Είναι η στιγμή το Κίνημα Αλλαγής, το πολιτικό κόμμα με την σημαντική ιστορική παρακαταθήκη της δημιουργίας του Κράτους Δικαίου, της ενίσχυσης του Εργατικού Δικαίου, της θέσπισης του Αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, της συμβολής στον εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας, να αντιδράσει! Είναι αναγκαίο να αμφισβητηθούν και να καταψηφιστούν νομοσχέδια που υποβαθμίζουν το πυρήνα της Δημοκρατίας, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ να ενημερωθούν οι προοδευτικοί πολίτες για τις προθέσεις της Κυβέρνησης και να δημιουργηθεί ένα δημοκρατικό ανάχωμα που θα προστατεύσει την κοινωνική συνοχή. Άλλωστε, ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους Νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων, δεν είναι ευχολόγιο είναι η ακροτελεύτια Διάταξη του Συντάγματος!
Ο Λευτέρης Κρητικός είναι Δικηγόρος και Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.
Πηγή: thesocialist.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου