Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Σαν σήμερα στις 7 του Μάη το 1994

 

Ο Makis Metaxas κοινοποίησε μια δημοσίευση.

1 ώρα 
0:11 / 15:50

Σαν σήμερα στις 7 του Μάη το 1994 στο Μέγαρο της Κοργαλένειου Βιβλιοθήκης Αργοστολίου ξεκινούσαμε τον πρώτο κύκλο των παρουσιάσεων που αφορούσε την ταυτοποίηση του Μυκηναϊκού κέντρου που εντοπίστηκε στις Νοτιοανατολικές ακτές της Κεφαλληνίας κοντά στους οικισμούς Τζαννάτα και Ρίζα της Κοινότητας Πόρου.

Για τις νεότερες γενιές που θα διαβάσουν αυτήν την ανάρτηση τους ενημερώνουμε ότι η αρχαιολογική τεκμηρίωση της συγκεκριμένης περιοχής ξεκίνησε το 1991 αρχικά με ανασκαφές στην θέση Κάναλος κάτω από την διεύθυνση του αρχαιολόγου Ανδρέα Σωτηρίου και συνεχίστηκαν με την ανασκαφή του μνημειώδους θολωτού τάφου των Τζαννάτων την διετία 1992-1993 κάτω από την διεύθυνση του αρχαιολόγου Δρ. Λάζαρου Κολώνα, για να ακολουθήσει ύστερα από είκοσι χρόνια, την τριετία 2011- 2013 η ανασκαφή των οικιστικών δομών του παρακείμενου του τάφου μυκηναϊκού κέντρου στην θέση Ρίζα κάτω από την διεύθυνση του αρχαιολόγου Δρ. Αντώνη Βασιλάκη. Στο ενδιάμεσο διάστημα έγινε η ανασκαφή στο παρακείμενο Σπήλαιο της Δράκαινας από την ομάδα της αρχαιολόγου Δρ. Γεωργίας Στρατούλη, ως προς τις προϊστορικές του φάσεις και από την ομάδα της αρχαιολόγου Μιράντας Χατζιώτη για τις ιστορικές φάσεις του σπηλαίου. Παράλληλα το ίδιο διάστημα διεξήχθησαν μια σειρά ερευνών στην παράλιο και αιγιαλίτιδα ζώνη από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με επικεφαλής την καθηγήτρια της προϊστορικής αρχαιολογίας Δρ. Ευγενία Γιαννούλη και το ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ. Γιάννη Μπασιάκο. Την ίδια περίοδο για την αρχαιολογική τεκμηρίωση της ευρύτερης περιοχής έγιναν επίσης μεγάλης έκτασης έρευνες πεδίου από τους αρχαιολόγους Klavs Randsborg, Λάζαρο Κολώνα, Ιωάννη Μόσχο, Ανδρέα Ντάρλα, Αντώνη Βασιλάκη, Γιάννη Βοσκό, Βασίλη Λέτσιο, Οδυσσέα Μεταξά, Γιάννα Ευσταθίου κ.α , όπως επίσης και από την αρχαιολογική σχολή του πανεπιστημίου Simon Fraser από το Βανκούβερ του Καναδά η οποία σε συνεργασία με την εδώ Εφορεία Αρχαιοτήτων προχώρησαν και σε ανασκαφικό έργο στο Αρχαϊκό νεκροταφείο των Πρόννων.
Διοργανωτές εκείνης της εκδήλωσης ήταν η Κοινότητα Πόρου που είχα τότε την μεγάλη τιμή να ήμουν ο Πρόεδρός της και η ερευνητική ομάδα του Ευρωπαϊκού προγράμματος SPEC.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν η τότε κοινοτική Σύμβουλος της Κοινότητας Πόρου Κατερίνα Βαγγελάτου υπεύθυνη του τομέα πολιτισμού, υγείας και παιδείας.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο εκλεκτός μας συνεργάτης και τότε πρόεδρος του συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλληνίας και Ιθάκης Δρ. Πέτρος Πετράτος ο οποίος παρουσίασε την φιλολογική προσέγγιση του συγκεκριμένου θεματικού κύκλου με θέμα: "Όμηρος και ομηρική γεωγραφία της Ιθάκης".
Την αφίσα της εκδήλωσης την είχε φιλοτεχνήσει ο γνωστός σε όλους μας γιατρός Διονύσης Γαρμπής.
Είναι σημαντικό να σας υπενθυμίσω πως πριν ένα χρόνο, το 1993 στην ίδια αίθουσα είχε γίνει η πρώτη παρουσίαση των αρχαιολογικών δεδομένων που αφορούσαν την μυκηναϊκή παρουσία στο νησί της Κεφαλληνίας με θέμα : "Μυκηναϊκή Κεφαλονιά" από τον ανασκαφέα του μνημειώδους θολωτού τάφου των Τζαννάτων αρχαιολόγο Δρ. Λάζαρο Κολώνα.
Η ομιλία αυτή έγινε σε μια πρωτόγνωρη για την παρουσία κόσμου εκδήλωση που είχε κατακλύσει κάθε σπιθαμή από τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους της Κοργιαλένειου βιβλιοθήκης για να ακούσει τον ομιλητή.
Από εκείνη την εποχή όταν πρωτοξεκίνησαν οι έρευνες έχουν περάσει ήδη 30 και πλέον χρόνια, ένα αρκετά μεγάλο διάστημα για το οποίο πολλοί εύλογα έχουν αρχίσει να διερωτώνται τι στην πραγματικότητα συμβαίνει με αυτήν την υπόθεση.
Έφτασε λοιπόν ο καιρός να δοθούν οι απαντήσεις σε πολλά θεματικά πεδία που θα μας δώσουν την δυνατότητα να ξαναπιάσουμε το νήμα του "μίτου της Αριάδνης" για να οδηγηθούμε από εκείνη την εκδήλωση στις επόμενες εκδηλώσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Πριν ανοίξουμε τον νέο θεματικό κύκλο αυτών των εκδηλώσεων κρίνουμε σκόπιμο πως είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να ακουστεί ξανά η θέση που διατύπωσε στον πρόλογο της ομιλίας του ο καθηγητής Δρ. Πέτρος Πετράτος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι : "Σκοπός της επιστήμης και της έρευνας είναι η βαθμιαία προσέγγιση της αλήθειας, μια προσέγγιση όμως που πρέπει να γίνεται τεκμηριωμένα και θετικά με κριτική όλων των πηγών και την αξιοποίηση όλων των συμπερασμάτων. Η ανακάλυψη εξάλλου των λαθών συντελεί πιστεύουμε ουσιαστικά στην μάθηση και βοηθά στην υπέρβαση των αδυναμιών".
Με τα λόγια αυτά από τον πρόλογο του αγαπητού μας καθηγητή Δρ. Πέτρου Πετράτου, τα οποία και θα τα ακούσετε σε σχετικό απόσπασμα ενός βίντεο που κρατήσαμε στα αρχεία μας από εκείνη την εκδήλωση, σας ενημερώνουμε ότι στους μήνες που έρχονται θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση μιας νέας σειράς μελετών και παρουσιάσεων προκειμένου να δρομολογηθεί ο δεύτερος και καθοριστικός κύκλος αυτών των δημοσιεύσεων για τις οποίες θα σας κρατήσουμε ενήμερους με κάθε πρόσφορο μέσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου