Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Η Πονεμένη Ιστορία του Μυκηναικού Τάφου Τζαννάτων σε σχεση με την Μητροπολη Κεφαλονιας και Ατρο


Γραφει ο Γιωργος Μηλιαρέσης

Στον ΗΜΕΡΗΣΙΟ της11 Μαιου 2020, είχα δημοσιεύσει “Τη Πονεμένη Ιστορία του Μυκηναικού Τάφου Τζαννάτων”.  Όπως και σε προηγούμενες αναφορές μου στον ΗΜΕΡΗΣΙΟ είχα προσπαθήσει να ενημερώσω τους κατοίκους για τις δυσκολίες που αντιμετόπιζε η ΑΝΑΔΕΙΞΗ/ΑΞΕΙΟΠΟΙΗΣΗ, αυτού του “σπάνιου θησαυρού” που βρίσκεται εγκαταλελειμένος και εκτεθεiμένος στη φθορά του χρόνου για αιώνες.  Συγκρουόμενες φιλοδοξίες, πολιτική σκοπιμότιτα,κρατική αδιαφορία,κ.λ.π. δεν βοήθησαν.  Δυστυχώς “μικροί” άνθρωποι μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά και ακόμη καταστροφή.  Τέλος η άρνηση της Ι.Μ.Ατρου να παραχωρήση τον ελαιώνα της για την αξειοποιήση του “θυσαυρού”τότε, έβαλε ταφόπετρα στην ελπίδα των κατοίκων που σκέφτονται σωστά/θετικά και για το καλύτερο.  Σχετικά με την απόφαση του πανοσιολογιοτάτου ηγουμένουτης Ι.Μ.Ατρου ήταν σωστή τότε! Υπήρχαν αρκετές εκτάσεις στην περιοχή που μπορούσαν τότε να απαλλοτριωθούν για να καλύψουν τις ανάγκες του τάφου χωρίς την ανάγκη να θυσιαστούν 118 ελαιοδέντρα που παράγουν ακριβό λάδι για την οικονομία και για το καντήλι της

Παναγίας.  Τελικά μετά την πάροδο τόσου χρόνου απαγοήτευσης ή υπόσχεση της Υπουργού Πολιτισμού, που έδωσε, όταν επισκέφθηκε τον Τάφο στα Τζαννάτα τελευταία, πιστέψαμε ότι η ταλέπορη ψυχή που κατοικεί στον βασανισμένο Τάφο θα αναπαυθή.  Η πίστη μας αναπτερώθηκε λίγο αργότερα όταν ανακοινώθηκε απο το Υπουργίο Πολιτισμού η απαλλοτρίωσης της ιδιοκτησίας της οικογένειας του Γεράσιμος Δ. Μηλιαρέση που φιλοξενεί και είχε προστατεύσει τον Μυκηναικο Τάφο Τζαννάτων στην Αλουπότρυπα για 106 χρόνια!  Δυστυχώς η οικογένεια μας δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για την πρόοδο εκτέλεσης του έργου. Χειρότερα ακόμη υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας μπλοκάρει την ανακινωθείσα απαλλοτρίωση αρνούμενη ότι οι εκτάσεις προς απαλλοτρίωση ανήκουν ολικά στην οικογένεια Γ.Δ. Μηλιαρέση.  Αυτή η σοβαρή αποφάση της Ιεράς Μητρόπολης, πιστεύω θα είχε αποφευχθεί  αν η νομική υπηρεσία της Μητρόπολης μελετούσε τα συμβόλαια της Ι.Μ.Ατρου #2070 ημερομηνίας 9 Αυγούστου 1917 και το συμβόλαιο του Γερασίμου Δ. Μηλιαρέση #17030, 21 Ιουνίου 1914, και σεβαστεί τις υπογραφές των αγοραστών.  Η απόφαση αυτή (αν αληθεύει) κατηγορεί την οικογένεια Γ.Δ. Μηλιαρέση για  καταπάτηση/κλοπή ιδιοκτησίας της Ι.Μονής Ατρου.  Δεύτερο εμποδίζει/καθυστερεί την ανάδειξη του Μυκηναικού Τάφου.  Για τον Τάφο ποτέ, ούτε τώρα ήτανε ή είναι ιδιοκτησίας μας.  Ανήκει στην Ελλάδα και στον Ελληνισμό και η οικογένεια μας πάντα σεβαστίκε την Ι.Μ.της Άτρου, την ιδιοκτησία της  και τους ιερομένους που την φροντίζουν. Να προσθέσω ακόμη ότι αν  το έργο στον Τάφο εκτελεσθή, πιστεύω και ο δρόμος για το Μοναστήρι θα βελτιωθή. Θέλω να προσθέσω ότι οι αγοραστές ήταν  άνθρωποι αρκετά σοβαροί και αρκετά προσεκτικοί στη δουλιά τους.  Ο ιερομόναχος Κλήμης  Φοκάς, ηγούμενος της Ι.Μ.Άτρου είχε τη φήμη ανθρώπου με ικανότητες σπάνιες για την εποχη του, και  τις χρησιμοποίσε με επιτυχία για την ανάπτυξη της Ιεράς Μονής και στις σπουδές φτωχών παιδιών, μερικοί μάλιστα  έγιναν γιατροί.  Για πολλούς άνθρωπους της εποχής του, δεν ήταν μόνο ιερομένος αλλά άγγιζε τα όρια της αγιοσύνης.  Αναφέρω αυτά τα οποία γνωρίζουν όλοι αλλά τα ξεχνούν. 

Είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω την αλήθεια που δυστυχώς τώρα κακοποιείται.  Παραπειστικά τα τοπογραφικά σχέδια αντικαθιστούν συμβόλαια πάνω απο 100 χρόνων υπογεγραμμένα από σεβαστούς πολίτες και ιερομένους.  Τοπογραφικά σχέδια χωρίς υπογραφές μαρτύρων δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.   Στη δική μας περίπτωση, τα σύνορα μεταξύ ιδιοκτησίας  Μηλιαρέση και Ι.Μ.Άτρου, που υπέδειξε ο μάρτυρας στη ομάδα σπουδαστών/τοπογράφων της Ι.Μ.Άτρου, δεν χρησιμοποιήθηκαν όπως έπρεπε στην χαρτογράφιση του ελαιώνα.  Ο κ. Ιωάννης Πετράτος, πρώην πρόεδρος της Δημ. Κοινότητας Πόρου και συνορίτης στην περιοχή μας είπε ότι έχει μελετήσει το τοπογραφικό των σπουδαστών αλλά ατυχώς δεν ανταποκρίνεται στις σωστές υποδείξεις του και είναι έτοιμος να το βεβαιώσει σε όλους.  Η αλήθεια που υποστηρίζουμε βασίζεται στους φυσικούς νόμους.  Η γη/έκτασης δεν μεγαλώνει φυσικά, αδιάφορα   όσο και να προσπαθούν οι τοπογράφοι και οι εντολοδόχοι τους.  Αν οι άνθρωποι που υποστηρίζουν τα συμφέροντα της εκκλυσίας/Ιεράς Μητρόπολης  αγαπούν την αληθεια θα έπρεπε να μελετήσουν τα εν λόγω συμβόλαια  και μεταφέρουν την πραγματική αλήθεια στον Σεβασμιότατο.   Συνοπτικά η οικογένειά μας προσέφερε ανιδιοτελώς φιλοξενεία και προστασία στον Μυκηναικό Τάφο απο το 1914 μέχρι σήμερα.  Η συμπεριφοράς μας προς το Μ. Τάφο και γενικά προς τους συορίτες μας δεν περιείχε ποτέ κερδοφόρες ή αρπαρτικές σκέψεις.  Ούτε ποτέ σκέψεις οτι θα κέρδιζε τίποτε με απαλλοτρίωση.  Στην ουσία θα έχανε το χωράφι της.  Αυτό μάλιστα απαληθεύτη μετά απ την ανακοίνωση της τιμής απαλλοτρίωσης σε ευρο 9.000!!!  Είναι φανταστική τίμη συγκρίνοντάς με την αμοιβή του μελετητή σε ευρο 90.000.  Αδιαφορόντας για το κέρδος ή όχι, εμείς θέλαμε και θέλουμε να αξειοποιηθεί ο Τάφος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου