Ηλιοθερμικό έργο ισχύος 950 μεγαβάτ εγκαινιάστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στο Ντουμπάι επί της ευκαιρίας της κλιματικής διάσκεψης COP28.

Η μονάδα ανήκει στο τεράστιο ενεργειακό σύμπλεγμα Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park, το οποίο φέρει το όνομα του κυβερνήτη του εμιράτου και κάνει χρήση πράσινων ενεργειακών τεχνολογιών, όπως τα φωτοβολταϊκά και η ηλιοθερμία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές ηλιακές τεχνολογίες. Τα φωτοβολταϊκά παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τα ηλιοθερμικά παράγουν θερμότητα, όπως δηλαδή κάνουν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Συγκεκριμένα ένας ηλιακός πύργος συγκεντρώνει σε ένα σημείο τις ακτίνες του ηλίου από χιλιάδες κάτοπτρα στο έδαφος, ώστε να δημιουργηθεί πολύ υψηλή θερμοκρασία και να διοχετευτεί σε ειδικό υγρό.

Το νέο ηλιοθερμικό του Ντουμπάι έχει ισχύ 950 MW, η οποία επιμερίζεται σε 700 θερμικά MW και άλλα 250 MW σε φωτοβολταϊκά. Με τον τρόπο αυτό, το σύμπλεγμα έφτασε τα 2,6 GW συνολικής ισχύος καλύπτοντας έκταση 77 τ.χμ. Στόχος είναι να αγγίξει τα 5 GW στο μέλλον και να γίνει το μεγαλύτερο του είδους του παγκοσμίως.

Η τελευταία επένδυση ήταν της τάξης των 4,3 δισ. δολαρίων, ενώ ξεχωρίζει επίσης ότι ο ηλιακός πύργος φτάνει σε ύψος τα 263 μέτρα πάνω από την έρημο.

Νωρίτερα τον Αύγουστο, οι κρατικές αρχές επέλεξαν τη Masdar προκειμένου να φέρει εις πέρας την έκτη επέκταση του συμπλέγματος, η οποία θα προσθέσει άλλα 1.800 MW.

Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα να συμμετέχει στη μεταμόρφωση του Πόρου σε πράσινο νησί, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας GR-Eco Islands.

ΠΗΓΗ energypress.gr