Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 4 Απριλίου 2025

Ανακαλύφθηκε το χαμένο τέλος της Οδύσσειας!

 


Η μελέτη των εγγράφων του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια έφερε στο φως αρχαίο πάπυρο που αλλάζει όσα γνωρίζαμε για την Οδύσσεια και αποκαλύπτει από πού εμπνεύστηκε το σπουδαίο του ποίημα ο Καβάφης.

🌿Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που αποκρυπτογράφησαν το κείμενο, αφού σκοτώνει τους μνηστήρες, ο Οδυσσέας αποφασίζει να αποσυρθεί από βασιλιάς της Ιθάκης. Αλλάζει το όνομά του σε «Γέρος Κανένας» και ανοίγει μια παραθαλάσσια ταβέρνα με το όνομα "Ο αμφορέας της Σειρήνας"🏺. Μάλιστα καταφέρνει να μεθύσει ξανά τον Πολύφημο, όταν αυτός καταφθάνει στην Ιθάκη αναζητώντας εκδίκηση για το χαμένο του μάτι.
🌿Μετά από παρέμβαση της Αθηνάς, ο Πολύφημος τον συγχωρεί και αποφασίζει να μείνει κι αυτός στην παραλία. Οι δυο τους προσφέρουν κρασί και ιστορίες τους περιπλανώμενους ήρωες που περνούν από το νησί.
🌿Ξεκινούν κάθε εξιστόρηση με τις λέξεις «Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος».
🌿Οι ομηριστές προβληματίζονται για το αν αυτή η εκδοχή ανήκει στον Όμηρο, αν προέρχεται από τη βιβλιοθήκη τη Αλεξάνδρειας και με ποιον τρόπο βρέθηκε στα χέρια του Καβάφη. Επίσης διαφωνούν για τον λόγο που αυτή εγκαταλήφθηκε - πιθανόν ως "ανεπαρκώς ηρωική".
👉Το σίγουρο είναι πως ο ύμνος στην απλή ζωή με φίλους και κρασί δίπλα στη θάλασσα, μπορεί να μας ξεσηκώσει σήμερα, πρώτη ανοιξιάτικη μέρα του Απρίλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου