Η μελέτη των εγγράφων του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια έφερε στο φως αρχαίο πάπυρο που αλλάζει όσα γνωρίζαμε για την Οδύσσεια και αποκαλύπτει από πού εμπνεύστηκε το σπουδαίο του ποίημα ο Καβάφης.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που αποκρυπτογράφησαν το κείμενο, αφού σκοτώνει τους μνηστήρες, ο Οδυσσέας αποφασίζει να αποσυρθεί από βασιλιάς της Ιθάκης. Αλλάζει το όνομά του σε «Γέρος Κανένας» και ανοίγει μια παραθαλάσσια ταβέρνα με το όνομα "Ο αμφορέας της Σειρήνας"

. Μάλιστα καταφέρνει να μεθύσει ξανά τον Πολύφημο, όταν αυτός καταφθάνει στην Ιθάκη αναζητώντας εκδίκηση για το χαμένο του μάτι.

Μετά από παρέμβαση της Αθηνάς, ο Πολύφημος τον συγχωρεί και αποφασίζει να μείνει κι αυτός στην παραλία. Οι δυο τους προσφέρουν κρασί και ιστορίες τους περιπλανώμενους ήρωες που περνούν από το νησί.

Ξεκινούν κάθε εξιστόρηση με τις λέξεις «Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος».

Οι ομηριστές προβληματίζονται για το αν αυτή η εκδοχή ανήκει στον Όμηρο, αν προέρχεται από τη βιβλιοθήκη τη Αλεξάνδρειας και με ποιον τρόπο βρέθηκε στα χέρια του Καβάφη. Επίσης διαφωνούν για τον λόγο που αυτή εγκαταλήφθηκε - πιθανόν ως "ανεπαρκώς ηρωική".

Το σίγουρο είναι πως ο ύμνος στην απλή ζωή με φίλους και κρασί δίπλα στη θάλασσα, μπορεί να μας ξεσηκώσει σήμερα, πρώτη ανοιξιάτικη μέρα του Απρίλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου