Σε μία απόφαση που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ανατροπή των παγκόσμιων εμπορικών κανόνων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προχώρησε σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε σαρωτικούς δασμούς.
Οι παγκόσμιες αγορές και οι επιχειρήσεις, όπως ήταν φυσικό αναστατώθηκαν με τον πρόεδρο Τραμπ να δηλώνει ότι οι εισφορές αυτές αποσκοπούσαν στη στόχευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών δεκαετιών που είχαν μειονεκτεί σε βάρος των ΗΠΑ.
Οι νέες πολιτικές του Τραμπ καθόρισαν βασικό δασμό 10% σε όλα τα αγαθά που εισέρχονται στις ΗΠΑ, αυξάνοντας το μέγιστο ποσοστό σε πάνω από 50% στις εισαγωγές από ορισμένες χώρες.
Οι δασμοί Τραμπ ανά χώρα
Ο καθολικός δασμός 10% θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Απριλίου, ενώ οι «αμοιβαίοι δασμοί» σε συγκεκριμένες χώρες θα αρχίσουν στις 9 Απριλίου.
Ο Τραμπ έχει επιβάλει δασμό 20% σε προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η αντίδραση στην ανατροπή δεκαετιών εξωτερικής και εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ ήταν γρήγορη και δραματική, με τις ασιατικές αγορές να βυθίζονται σήμερα Πέμπτη.
Παρακάτω θα δείτε τις επιμέρους αντιδράσεις ανά χώρα στη νέα παγκόσμια οικονομική τάξη, καθώς αυτές έρχονται.
Στην Κίνα
Η Κίνα έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από τους νέους δασμούς, οι οποίοι ανεβάζουν τη συνολική επιβάρυνση των κινεζικών εισαγωγών σε πάνω από 50%.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας κάλεσε την Ουάσιγκτον να «ακυρώσει αμέσως» τους δασμούς, προειδοποιώντας ότι «θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη» και θα πλήξουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού.
«Δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο και δεν υπάρχει διέξοδος για τον προστατευτισμό», δήλωσε το υπουργείο. Το Πεκίνο έχει υποσχεθεί αντίμετρα.
Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμό 34% στα κινεζικά προϊόντα, επιπλέον του 20% που είχε ήδη επιβληθεί νωρίτερα φέτος.
Ο Wang Wen, κοσμήτορας του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Chongyang του Πανεπιστημίου Renmin, δήλωσε ότι η Κίνα έχει συνηθίσει στους αμερικανικούς δασμούς τα τελευταία επτά χρόνια.
«Αλλά αυτοί οι υψηλοί δασμοί δεν έχουν μειώσει τον όγκο του διμερούς εμπορίου ΗΠΑ-Κίνας, καθώς και το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ … οι περισσότεροι Κινέζοι πιστεύουν ότι ο δασμολογικός πόλεμος των ΗΠΑ κατά της Κίνας είναι αναποτελεσματικός».
Ο Γουάνγκ υπέθεσε ότι τα πιθανά κινεζικά αντίμετρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αμοιβαίους δασμούς, υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος και περαιτέρω περιορισμούς στην εξαγωγή ορισμένων σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ έκλεισε επίσης το λεγόμενο παραθυράκι «de minimus», το οποίο επέτρεπε την εισαγωγή στις ΗΠΑ αφορολόγητων προϊόντων αξίας κάτω των 800 δολαρίων.
Περισσότερο από το 90% όλων των πακέτων που έρχονται στις ΗΠΑ εισέρχονται μέσω του καθεστώτος de minimus, με περίπου το 60% αυτών να προέρχεται από την Κίνα.
Αυτή η εξαίρεση είχε επιτρέψει σε εταιρείες γρήγορης μόδας όπως η Shein και η Temu να απολαμβάνουν ανθηρή επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.
Η Shein είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στις ΗΠΑ και εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει 570 εκατ. δολάρια στην αμερικανική οικονομία το 2023, σύμφωνα με την Oxford Economics, μια εταιρεία συμβούλων. Αλλά θα δει το επιχειρηματικό της μοντέλο να καταρρέει από το κλείσιμο του παραθυριού, το οποίο τίθεται σε ισχύ στις 2 Μαΐου.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο με δασμούς ύψους 10%. Η Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία ανέμενε να επιβληθεί δασμός 20%, εξέφρασε ανακούφιση που γλίτωσε τον υψηλότερο συντελεστή. Η πιο διαλλακτική προσέγγιση του Κιρ Στάρμερ προς την κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς.
Ωστόσο, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιθανό να υποβαθμιστούν ως αποτέλεσμα και οι δασμοί θα μπορούσαν να κοστίσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να αναγκάσουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει περαιτέρω περικοπές δαπανών ή αυξήσεις φόρων το φθινόπωρο.
Στη Νότια Κορέα
Ο εκτελών χρέη προέδρου της Νότιας Κορέας, Χαν Ντακ-σου, υποσχέθηκε «ολοκληρωτική» αντίδραση, καθώς η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας ταλαντεύεται από την επιβολή δασμών 25% στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ την Πέμπτη.
Ο Χαν έδωσε εντολή σε ανώτερους αξιωματούχους να αντιμετωπίσουν επειγόντως την κρίση κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της ομάδας εργασίας του για την οικονομική στρατηγική και την ασφάλεια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
«Καθώς η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή με την προσέγγιση της πραγματικότητας ενός παγκόσμιου δασμολογικού πολέμου, η κυβέρνηση πρέπει να ξεχύσει όλες τις δυνατότητες που έχει στη διάθεσή της για να ξεπεράσει αυτή την εμπορική κρίση», δήλωσε ο Χαν.
Η αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να πληγεί ιδιαίτερα από τον τελευταίο γύρο του εμπορικού πολέμου του Τραμπ, με τις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες Hyundai και GM Korea να αναμένεται να δουν μείωση των αμερικανικών εξαγωγών. Η Νότια Κορέα εξήγαγε αυτοκίνητα αξίας 34,74 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ πέρυσι, σύμφωνα με την Korea Herald, αντιπροσωπεύοντας το 49% των παγκόσμιων εξαγωγών αυτοκινήτων της χώρας.
Στην Ιταλία
«Οι αμερικανικοί δασμοί σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέτρο το οποίο θεωρώ λανθασμένο και δεν συμφέρει καμιά από τις δύο πλευρές», έκρινε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι μέσω Facebook.
Συνεχεια αρθρου Ε Δ Ω
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου