Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΠΡΟΝΝΩΝ - ανανέωση ανάρτησης

συζητηση σε κομπογιο Κεφαλονιας

στο δέ ΑΡΑΚΛΙ ,, ΥΠΉΡΧΑΝ   ΧΩΡΙΟΥΔΑΚΙΑ ΤΑ ΣΟΛΩΜΑΤΑ, με εκκλησια τον Αη Θαναση
ΑΜΠΕΛΑ ΚΑΙ ΒΛΑΧΟΥΛΑΤΑ,,- ΚΡΟΥΖΑ - ΤΟΤΟΛΑΤΑ, ΒΑΝΤΟΡΑΤΑ (Εκκλησιαπαναγίας )-ΚΟΡΙΣΙΑΝΟΥ
Οι Γιαννακηδες ειχανε  για εκκλησία τον Αγ.Στέφανο κκαι οι  Μεέτηδες τον Αγ. Σπυριδωνα



και περιπου Κατελειο οι παλιοι χαρτες αναφερουν και Λευκατα

Δημήτρης Κοτροκόης Ο Ηγουμενος αναφερει τα χωρια,Μαρκοπουλατα,Βαλταν,κορονοι,Αρακλι,Σολοματα,Σκαλα


Δημήτρης Κοτροκόης 
Τον 13ον αιωνα,διαβαζοντας καποια σπο τα χωρια,το ονομα Λευκατα η κατι παρομοιο δεν το εχω συναντησει!!!
Ακολουθει  και  η Αναρτηση πριν χρονια

ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΑΠΟ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΙΜΩΝΙΔΗ


Με  βάση  την παρουσίαση  στην κάτω  ανάρτηση  ,,
ΥΠΟ ΣΙΜΟΝΙΔΟΥ 
αναρτώ και έναν σχετικό χάρτη  ,ο  οποίος  μου εστάλη  από τον   
Μάκη Μεταξά  και  τον  ευχαριστώ  πάρα πολύ,,  
από τον οποίο  περιμένουμε  πολλά από  την
δράση  του ,,στο θέμα  της Ιστορίας του τόπου μας,,,,
και  προσπαθώ  να τον παρακολουθήσω όσο και όταν προλαβαίνω
διότι  από δικές του πρωτοβουλίες έχει 
προκύψει  η  Ομηρική σεναριογραφία στο μπλοκ μου
και  μας έχει οδηγήσει σε μία διαδρομή - ταξίδι  γνώσεων  που
αμελούσαμε  όλοι   και  πλέον έχουμε βρει την σωστή κατεύθυνση
για  να λέμε τις δικές μας θεωρίες και  σενάρια.

ΥΠΟ ΣΙΜΟΝΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΘΥΜΩ ΛΑΩ ΤΗΣ 

ΚΕΦΑΛΛΗΝΙ...

Είναι φτιαγμένος από τον φιλόλογο Ευάγγελο Τσιμαράτο. Από το αρχείο Παύλου Καρούσου.΄



φυσικά  υπάρχουν και  αναρτήσεις  σχετικά με τα γραφόμενα Σιμωνίδη,,

απλά  κάθε πληροφορία,, καλό  είναι να καταγράφεται!!


ΕΧΩ ΑΦΗΣΕΙ  (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΣΤΡΙΜΩΞΩ ΑΡΚΕΤΑ,, ΚΑΙ  ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΑΡΤΗ)
ΠΟΤΑΜΙΑ ΠΟΡΟ-ΣΚΑΛΑΣ (ΦΟΥΚΑΛΙΔΑ-ΠΟΤΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟ ΛΑΓΓΑΔΙ)
ΑΝΝΙΝΑΤΑ ΤΟ ΚΑΤΕΛΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΩ ΕΛΕΙΟΣ, ΚΟΛΟΚΑΣΙ(ΒΡΥΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΡΟΒΟΥΝΙ)  -ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ  -ΑΛΕΙΜΑΤΑΣ  -  ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ  -ΣΠΑΘΗ , ΤΑ 4 ΠΡΩΗΝ ΧΩΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ,ΚΑΙ Ο ΑΜΠΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΜΠΙΤΣΑΤΑ, ΚΑΙ ΑΝ ΞΕΧΑΣΑ ΚΑΙ  ΜΕΡΙΚΑ ΑΣ ΜΟΥ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΜΕ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ!!  
Καλά τα γράφεις (μυθολογία πάντα βέβαια), αλλά εκείνο το Πρόνησος είναι ένα μπέρδεμα που μπορεί να οδηγεί και αλλού, αλλά άστο γιατί μπορεί να πετάξω καμιά κοτσάνα και να μου ρίξεις καμιά πιατέλα με εκείνα τα ωραία μεζεκλίκια σου στη μούρη. Αν και άμα έχω το στόμα μου ανοιχτό μπορεί να μου έβγει και σε καλό γιατί κάτι θα αρπάξω! Δεν έχω και χρόνο να ψάξω καλά τώρα τελευταία… Θα τα ματαπούμε σίγουρα όμως. Και εκειός ο Αβραάμ! Φαντασία ο μπαγάσας! Σα το νησί τση σταχτομπούτας μας την έκαμε την Ιθάκη! Χουά χα χα χα χα χα χα χα. σεΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΙς ,,ΠΕΡΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στο καλοκαιρινό έντυπο του συλλόγου γράφτηκε 'οτι η λέξη Πρόνησος προερχεται από το νησάκι Πόρου,,,,! Αν λοιπόν υπάρχει αυτή η πιθανότης,,γιατί να μην το θέσουμε πάντα φυσικά υποθετικά ,,στην πιθανότητα νησιού,,στη Ρίζα Τζαννάτων σίγουρα εκεί εκείνα τα χρόνια ήταν λίμνη!! και το στενό σίγουρα εχεί υποστεί συνεχήκατολισθίσεις,, μαρυρία του πατέρα μου εξάλου,, ότι το 53,,ειχε κλείσει ενετλώς από πέτρες,, και τους τραυματίες οι Ισραηλινοί που έίχαν προσαράξει Πόρο,, τους μετάφεραν με φορεία,, δια μέσω Παχνιού ! Ανέβα-κατέβα ,,γυμναστική δηλαδη!
και για να συνεχίσω στα υποθετικά σενάρια ,,προφανώς η αρχαία Ακροπολη Παχ-νι μετά τα ομηρικά συμβάντα,,να μεταφέρθηκε για περισσότερη προστασία σε αλλο ιστορικό και σε ευρήματα ύψωμα (Παλιόκαστρο)-ενώ σημάδια αρχαιοτητας υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα υψωματα,, με ονομασίες που παραπέμπουν στο βαθύ παρελθόν! και ας τα αναζητήσουν ειδικοι!
 π.χ ΑΦΡΑΓΙΑΣ(ΑΦΡΑΓΟ ΜΈΡΟς) ΝΙΠΟΛΛΑ ή στην Ιπολα ,, με πολλά σενάρια για την ονομμασια που έχει να κάνει με ιππους, και αν ειναι τελικά ΝΙΠΟΛΑ ,,ισως Νεα Πόλη,,, μετά τον τάφο ,,ως και σήμερα η οναμασία έχει ΠΕΡΑ ΛΙΜΝΗ, ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΚΟΙΛΆΔΑ ¨"ΑΡΑΚΛΙ" ΤΟ ΠΥΡΟΒΟΥΝΙ με αρκετές θεωρείες από το πυρ, =μας πάει στο ηφαίστειο και το πιερ,, (ορατοτητας) ,,ΚΑΘΑΡΕΣ ΣΤΡΑΤΕΣ,, διαδρομη από εκεί προς Αννινατα .(Αννινατα παίζει και το ανίατος) την λέξη ΚΑΤΣΙΒΕΛΆΤΑ την έχει αναλύσει φυσικά ο Βασιλάκης ,, τωρα τα ΔΗΜΗΣΙΑΝΆΤΑ,,δεν εχω βρεί σενάρια,, αλλά ειναι πάρα πολύ ενδιαφέρον τοποθεσία, και όπου υπάρχει εκκλησία ,,είναι και ύποπτη για Αρχαιολογικα   ευρήματα   σε ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΙς ,,ΠΕΡΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ

4 σχόλια:

  1. Το άνοιγμα (φαράγγι) του Βόχυνα φαίνεται να έχει συμβεί μάλλον χιλιάδες χρόνια πριν, πριν δηλαδή την Ομηρική εποχή.
    Τώρα αν υπήρχε λίμνη στη περιοχή Ριζα με την προηγούμενη λογική θα πρέπει να ήταν περιορισμένης έκτασης και για να υπάρχει θα πρέπει η περιοχή Ρίζα να ήταν χαμηλότερη σε υψόμετρο από τη σπηλιά της Δράκαινας.
    Αν το άνοιγμα έχει συντελεστεί χιλιάδες χρόνια πριν όλα τα φερτά υλικά (μπάζα) που δημιουργήθηκαν πήγαν στη γύρω παραθαλάσσια περιοχή του Πόρου μα και τα νεότερα λόγο κλίσης και ορμής του Βόχυνα και αυτά στη θάλασσα έφταναν με λίγες πιθανότητες επιχωμάτωσης πριν το φαράγγι (άνοιγμα).
    Αυτό είχε σα συνέπεια τη διατήρηση του βάθους της κοίτης ώστε με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας (1- !,5) μέτρα τη χιλιετία να υπάρχει εισροή θάλασσας στη κοίτη και λίγο πάρα μέσα.
    Μη φτάνουμε και σε δημιουργία νησιού και μάλιστα μόλις 3000 χρόνια πριν, λίγο πολύ πάει.
    Έπειτα αν η Ιθάκη ήταν αυτό το νησί κάποιος θα είχε περιγράψει έστω λίγο την ιδιομορφία του.
    Τώρα το Πυροβούνι μάλλον νέα λέξη φαίνεται μπορεί και να άναβαν φωτιές εν ήδη φάρου ας πούμε γιατί και ο Άγγλος Leak τα Λιμένια περιγράφει σα κόλπο – λιμάνι.
    Μπορεί και να το πυρπολούσαν κάθε καλοκαίρι για ζωοτροφές παλιά, αλλά ηφαίστειο πολύ πάει, κάποιος θα το περιέγραφε.

    Τώρα με τους τέσσερεις γιούς του Κέφαλου αναφέρονται από τον Αριστοτέλη όμως ο μύθος του Αρκείσιου του παππούλη του Οδυσσέα πιο πολύ δένει να ήταν γιός του Δία και της Ευρυσόδειας (μπορεί να είναι η Δήμητρα) παρά γιός του Κέφαλλου και της Αρκούδας.
    Εδώ ο Αγκαίος ο βασιλιάς της Σάμης ήτανε λέει γιός του Ποσειδώνα, ή του Δία και της Αστυπάλαιας, ο Οδυσσέας δε βγαίνει να ήτανε απόγονος αρκούδας και Κέφαλλου με τίποτε.
    Άρα τα περί ονομάτων και διαχωρισμού της Κεφαλλονιάς στους γιούς του Κέφαλου μάλλον δεν έχουν σοβαρή βάση αλλά μας άρεσε και την υιοθετήσαμε.
    Έπειτα γιατί αυτά τα ονόματα δε τα αναφέρει η Οδύσσεια?
    Μέσα απ΄όλα αυτά βγαίνει ότι και το Πρόνησος κομμάτι της Κεφαλονιάς είναι αλλά το πέμπτο που είναι η Έρισσος.
    Αυτή η πρόταση δεν είναι δικιά μου είναι πιο παλιά αλλά απορρίφτηκε.
    Λαβαίνοντας υπ΄όψη την έρευνα του Ρισσιάνου φίλου όμως με τα αρχαία τείχη στην Άσσο δένει μια χαρά, γιατί το κάστρο της Άσσου είναι πρόνος (κορυφωτό βουνό, όλο μαζί βουνόνησο Τσιτσέλης), ότι δηλαδή σημαίνει Πρόννησος, (η Άσσο Nesos γράφεται στους παλιούς χάρτες).
    Πρόνος + Νεσσος = Πρόνεσος, Πρόνησος.

    Σας είπα ότι αντικειμενικά η Έρισσος έχει σοβαρά ερείσματα επί της Ομηρικής Ιθάκης για όποιον την αμφισβητεί, περισσότερα από το Πόρο αλλά με κογιονάρετε.

    Το μόνο που μένει ακόμα να αποδείξω είναι ότι είμαι ο Οδυσσέας όχι όμως της Ιθάκας αλλά τση πλάκας. Χα χα χα χα χα.
    Υ.Γ.
    Λες ορέ να το ψάξει κανένας και το βγάλει αληθινό ότι το Πρόνησος είναι κλεμμένο όνομα?
    Όλους εκεί κάτου να κάνετε παρέα του Τσοχατζόπουλου και λοιπών σας γλέπω!!
    Μέσα στη μόδα θα ήσαστε! Μοδάτοι που λένε!

    Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΩ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ,, ΚΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ!!,ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΗΔΗ ΕΓΙΝΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ,, ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ! ΕΞΑΛΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΑ ΛΕΞΟΠΑΙΧΝΙΔΑ,,, ΟΠΩΣ ΘΥΜΑΣΑΙ ΕΙΧΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΟΥΛΙΧΙΟΥ (ΔΟΛΙΧΑ=ΜΑΚΡΥ) ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΜΑΚΡΥΟΤΙΚΑ,, ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ,,ΤΟ ΜΑΚΡΥΟΤΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΠΡΙΝ ΚΕΦΑΛΟ ΤΗΛΕΒΟΕΣ (ΗΧΟΣ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ)! ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΚΛΕΨΕ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ,, ! ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΨΑΞΙΜΟ,,! ΙΣΩΣ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΑΤΙ? ΝΟΤΙΑ ΙΘΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΕΧΕΤΕ ΙΔΙΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΜΕ ΕΜΑΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΝΗΙΟ (ΠΑΧΝΙ) ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΡΙΖΑ, ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟ, ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΜΕΡΟΣ!

      Διαγραφή
  2. ΑΣ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΣΕΝΑΡΙΑΚΙΑ,,ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ,,ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΩ ΞΥΛΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ!
    βοχυνας "χυνεται με βοή " έχει και ομοιοκαταληξία με το Φόρκυνας, και στην σπηλιά της Δράκαινας υπάρχει σόγουρα λατρεία σε νύμφες .., κάτι λογικό φυσικά εφόσον υπήρχε ποτάμι! , τώρα για το θέμα Ερισσος ..'οντως περίεργο που ο κέφαλός δεν είχε και κανά γιό Φισκαρδιώτη,, 'ή Νέσσος ,, και λογικό του να σου δίνει τροφή να την αποκαλείς Ιθάκη! ας τα ψαξουν οι ειδικοι ομως,,εμεις ας μεινουμε στα σχόλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και αυτό με τους Τηλεβόες,,ίσως τελικά να έχει σχέση και με τα επόμενα ονόματα που ακολούθησαν !
    Τηλέμαχος-Τηλέγονος, Τηλεγονιά,,
    και συνεχίζω με αρχαια ονόματσα που μπορούμε να συσχετίσουμε με το πρόθεμα τηλέ---
    Τήλεφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
    Όταν οι Έλληνες έπλευσαν για την Τροία, κατά λάθος σταμάτησαν στη Μυσία, με βασιλιά τον Τήλεφο. Στη μάχη που επακολούθησε ο Αχιλλέας τραυμάτισε τον Τήλεφο. Η πληγή δεν έκλεινε κι έτσι ο Τήλεφος ρώτησε ένα μαντείο το οποίο δήλωσε "ο τρώσας και ιάσεται" δηλαδή ότι «αυτός που πλήγωσε θα θεραπεύσει».
    Σε μια μετα-Ομηρική (αλλά δημοφιλή) εκδοχή του μύθου, ο μάντης Κάλχας δήλωσε ότι οι Έλληνες δεν θα μπορούσαν να νικήσουν δίχως τη βοήθεια του Αχιλλέα, όμως η μητέρα του, η Θέτιδα, ήξερε ότι θα πέθαινε αν πήγαινε στην Τροία. Έτσι τον έκρυψε στην αυλή του Λυκομήδη στη Σκύρο, μεταμφιεσμένο σε κορίτσι. Εκεί είχε ένα δεσμό με τη Δηιδάμεια με αποτέλεσμα ένα γιο, το Νεοπτόλεμο. Ανακαλύφθηκε, όμως, από τον πανούργο Οδυσσέα, που έφτασαν μεταμφιεσμένοι σε γυρολόγους με κοσμήματα και όπλα. Ο Αχιλλέας εντοπίστηκε από το γεγονός ότι κοιτούσε τα «λάθος» αγαθά. Εναλλακτικά, εντοπίστηκε με τον ήχο μιας σάλπιγγας, όπου αντί να δειλιάσει, άρπαξε ένα δόρυ να απωθήσει τους εισβολείς. Από εκεί και πέρα χρειάστηκε ελάχιστη πειθώ να πάει στην Τροία, συνοδευόμενος από τον εξάδελφό του και καλύτερό του φίλο1 Πάτροκλο και το δάσκαλό του, Φοίνικα (αυτός είναι ο ίδιος Φοίνικας που συνόδευσε τον Οδυσσέα στη Σκύρο σε μια αργότερη εκδοχή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή