Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
POROSNEWS

ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

ομηρικοι σχολιασμοι με Νώντα Γαζή,, εκ ομηρικής θεωρίας για Λευκάδα

2 σχόλια:  σε  https://porosnews.blogspot.gr/2017/06/blog-post_622.html…ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ
POROSNEWS.BLOGSPOT.COM
 1. Προς οπαδούς και ερευνητές της Κεφαλονιάς ως Ομηρικής Ιθάκης.
  Απλά πράγματα:
  1. Δεν υπάρχει νησί Αστερίς μεταξύ Πύλου και Κεφαλονιάς
  2. Δεν υπάρχει Ναός του Απόλλωνα στην Κεφαλονιά της εποχής του Οδυσσέα και ενωρίτερα, εποχής Κέφαλου, μιας και ο Κέφαλος ήταν από τους πρώτους θνητούς που έπεσε από τον Ναό του Απόλλωνα για την Πτερέλη, και ο οποίος ήταν 4 γενιές πριν τον Οδυσσέα (Κέφαλος, Αρκείσιος, Λαέρτης, Οδυσσέας).
  3. Η Λευκάδα κατά τον Στράβωνα ήταν σαφώς με τον τότε προσανατολισμό Δυτικότερη της Κεφαλονιάς! (Γεωγραφικά 10.2.15)! [Κεῖται δ᾽ ἡ Κεφαλληνία κατά Ἀκαρνανίαν͵ διέχουσα τοῦ Λευκάτα περὶ πεντήκοντα (οἱ δὲ τετταράκοντά φασι) σταδίους͵ τοῦ δὲ Χελωνάτα περὶ ὀγδοήκοντα. αὐτὴ δ᾽ ἐστὶν ὡς τριακοσίων τὴν περίμετρον͵ μακρὰ δ᾽ ἀνήκουσα πρὸς εὖρον͵ ὀρεινή·] [Υποσημείωση: πρὸς εὖρον. δηλ. προς την κατεύθυνση της χειμερινής ανατολής (νοτιοανατολικά) από την Λευκάδα, όπως εξηγεί ο Ποσειδώνιος (βλ. Α,ΙΙ,21)] & Εύρος (ο Σιρόκος) νοτιοανατολικός].
  4. Η Κεφαλονιά είναι σε απίστευτα κοντινή απόσταση με το Θιάκι, 1,8 ν.μίλια, και αποτελούν ένα αιώνιο ζεύγος νησιών, κάτι που μας οδηγεί με σιγουριά στο ζεύγος "Δουλίχιόν τε Σάμη τε" του Όμηρου ή στο Dulichiumque Sameque του Βιργίλιου. Αυτό σημαίνει πως ποτέ δεν μπορεί κανείς να τοποθετήσει στην Κεφαλονιά την Ιθάκη του Οδυσσέα, (Το ίδιο ισχύει και για το σημερινό Θιάκι) γιατί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί "ΠΑΝΥΠΕΡΤΑΤΗ ΠΡΟΣ ΖΟΦΟΝ"!
  5. Αν η Κεφαλονιά ήταν η Ομ. Ιθάκη θα έφτανε γύρω στα μεσάνυχτα και όχι με το χάραμα της επόμενης μέρας, αφού έφτασε με το σούρουπο στο Κατάκωλο, απλά δεδομένα!
  6. Εκείνος ο έρμος ο Φιλοίτιος πόσες μέρες θα χρειάζονταν μόνο για μία διαδρομή από την Ακαρνανία προς τον Πόρο της Κεφαλονιάς με δεδομένο ότι ήταν η απόσταση τότε περίπου διπλάσια της σημερινής, μιας και ο Ηρόδοτος μας βεβαίωσε ότι στην Εποχή του ο Αχελώος "τας ημισείας (Εχινάδες) ήπειρον πεποίηκεν", δηλ. από τις 90 αρχικές είχαν μείνει μόνο 40-45 και σήμερα μόνο 19, οπότε η Θάλασσα τότε ήταν πολύ βαθύτερα μέσα στην Ακαρνανία και συνεπώς πολύ μακρύτερη η απόσταση από την Κεφαλονιά, άρα αδιανόητο να πηγαινοέρχεται ο Φιλοίτιος καθημερινά με Σχεδία.
  7. Το Δουλίχιο έστειλε τους περισσότερους Μνηστήρες στην Πηνελόπη, όσες τα υπόλοιπα τρία νησιά μαζί, που σημαίνει ότι ήταν το μεγαλύτερο από τα 4 νησιά του Οδυσσέα.
  8. Το Δουλίχιο είχε πολύ μεγάλη Ναυτηλία, γιατί ήταν το μεγαλύτερο και παραγωγικότερο από τα 4 και γι' αυτό έστειλε και τους περισσότερους μνηστήρες, και γι' αυτό και ο Φείδων της Θεσπρωτίας έστειλε τον Κρητικό στον Άκαστο που διοικούσε το Δουλίχιο για να τον στείλει στην πατρίδα του την Κρήτη, μιας και οι μεγάλες παραγωγές χρειάζονταν και πολύ ναυτικό για να τα πουλάει!!!!
  Αυτά είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία που μας απαγορεύουν ακόμη και να σκεφθούμε να τοποθετήσουμε στην Κεφαλονιά την Ομηρική Ιθάκη.

 2. καλησπερα,, θ κνω αναρτηση το σχολιο σας αν και εχω απαντησεις για ολα σας τα ερωτηματα!
  Αστερις υπαρχουν πολλες επικρατεστερη το νησι Οξειες,, που εχει αναλυσει τεκμηριομενα ο Μεταξάς Γερασιμος, και μπορω να σας θεσω 2-3 ακομη

  Ο Πανταζης (που δυστηχως απεβιωσε) αν τον εχετε διαβαει εχει ενα αρθρο τα πανω κατω,, και επεξηγει πολλα για τον τοτε προσανατολισμο
  Το 4 οντως τα δυο νησια ειναι πολυ κοντα, απλα ειμαστε ο /ιθακη εμεις και αυτοι η /σάμη,,
  Πορος - κυληνη ακόμη και σημεραη κοντινοτερη διαδρμο,,Δουλιχιο,, /ανεξάρτητο,, κατα ατομικη μου δική μου αποψη η σημερινη Ζακυνθος (ΤΑ ΠΑΝΩ - ΚΑΤΩ ΕΙΠΑΜΕ)
  ΚΟΥΡΛΕς ΑΠΟΨΕΙς,, ΑΠΟ ΚΟΥΡΛΟΚΕΦΑΛΛΟΝΗΤΕς,, ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΕς ΦΟΡΕς ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΕ ΣΤΡΑΒΟ ΤΕΛΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΙΟ..ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΩς ΤΟ ΚΟΙΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου