Την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Απειλές των κυβερνητικών δυνάμεων για αντίποινα σε όλη τη Μεσόγειο
Τελευταία ενημέρωση: 07:05 Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011
Με 10 ψήφους υπέρ, καμία κατά και πέντε χώρες (Γερμανία, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) να απέχουν της ψηφοφορίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τα ξημερώματα της Παρασκευής ώρα Ελλάδας την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους αντικαθεστωτικούς στη βορειοαφρικανική χώρα, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες υποχωρούν μετά την προέλαση των πιστών στον Καντάφι στρατιωτικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο, δίνεται η δυνατότητα για τη λήψη “κάθε απαραίτητου μέτρου” προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες της Λιβύης. Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν εξαπολύσει τα τελευταία 24ωρα μια ισχυρή αντεπίθεση εναντίον των αντικαθεστωτικών, οι οποίοι υποχωρούν διαρκώς προς τη Βεγγάζη. Το ψήφισμα είχαν προτείνει ενώπιον του Συμβουλίου η Βρετανία, η Γαλλία και ο Λίβανος. Στην πόλη της Βεγγάζης χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί σε αναμονή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας και μόλις αυτό έγινε γνωστό ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Οπως αναφέρει το Αλ Τζαζίρα οι συγκεντρωμένοι “υποδέχτηκαν” την απόφαση με πυροβολισμούς στον αέρα και πυροτεχνήματα, ενώ στα κεντρικά σημεία της πόλης ανεμίζει η σημαία των αντικαθεστωτικών. Ως “ισχυρή απάντηση”
χαρακτήρισε το ψήφισμα και το αποτέλεσμα της διαδικασίας στο Συμβούλιο ο Αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη, ενώ ο Βρετανός ομόλογός του δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Βρετανία και Γαλλία φέρονται ως έτοιμες να επιβάλουν την απόφαση του Συμβουλίου “εντός ωρών” σύμφωνα με ανταποκρίσεις διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Ν. Υόρκη πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.
Λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας η Ιταλία ανακοίνωσε πως οι στρατιωτικές της βάσεις είναι διαθέσιμες για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου. Η Ιταλία φαίνεται πως θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην εφαρμογή του ψηφίσματος, καθώς ορισμένες βάσεις της, όπως αυτή που βρίσκεται στην Σιγκονέλα στη Σικελία, είναι πολύ κοντά στη Λιβύη.
Από την πλευρά του ο βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ υπογράμμισε ότι η Βρετανία είναι "έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει τέλος στις βιαιότητες και να προστατεύσει τους αμάχους".
Η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε πως οι ΗΠΑ "βρίσκονται στο πλευρό του λιβυκού λαού και υποστηρίζουν την ανάγκη του για ανθρώπινα δικαιώματα" και πρόσθεσε ότι "Το Συμβούλιο Ασφαλείας απάντησε στην έκκληση του λιβυκού λαού για βοήθεια".
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δικαιολόγησε την αποχή της χώρας του λέγοντας ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εμπεριέχει "σημαντικούς κινδύνους". "Οι γερμανοί στρατιώτες δεν θα συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη", πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος της Άγγελας Μέρκελ.
Η Μαρία Λουίζα Ριμπέιρο Βιότι, πρεσβευτής της Βραζιλίας, εξήγησε πως η χώρα της "δεν έχει πειστεί ότι η χρήση στρατιωτικής ισχύος θα οδηγήσει στον τερματισμό της βίας". "Θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό για το λιβυκό λαό", πρόσθεσε.
Ο ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν έκρινε "λυπηρό" το γεγονός ότι "επικράτησε το πάθος για τη χρήση ισχύος". Υπενθύμισε πως η χώρα του είχε προτείνει μια απόφαση που καλούσε για κατάπαυση του πυρός.
Σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γιάνγκ Γιου δήλωσε ότι η Κίνα έχει "σοβαρές επιφυλάξεις" για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Νωρίτερα χθες και με μήνυμά του προς τους κατοίκους της Βεγγάζης ο Μουαμάρ Καντάφι δήλωνε πως οι δυνάμεις του θα βρίσκονται στην πόλη μέσα στις επόμενες ώρες και πως “δεν θα επιδείξουν έλεος” σε οποιονδήποτε προβάλει αντίσταση. Σε μήνυμα που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Λιβύης (πριν από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας) αναφέρεται μεταξύ άλλων πως “στόχος της λιβυκής αντεπίθεσης θα είναι κάθε πολιτική και στρατιωτική δραστηριότητα στη Μεσόγειο” ενώ αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων της χώρας κάνουν λόγο για αντίποινα στην περίπτωση που υπάρχει ανάληψη διεθνούς δράσης κατά των πιστών στον Καντάφι στρατευμάτων.
Σιγά μην άφηναν τον Καντάφι να ξεμπλέξει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρειάζεται και ο θύλακας πιέσεων και αιμορραγίας.
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΒΕΒΑΙΩΣ, ΒΕΒΑΙΩΣ.
Χουάχαχα χα χα. Πετρελαιάκι μου αγαπούλα μου