Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΦΕΡΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ Κεφαλονιάς με αφορμή την απόλυση δεκάδων εργαζομένων από το Δήμο Κεφαλονιάς, αντιπαρατέθηκαν για άλλη μια φορά καθαρά οι δυο γραμμές που υπάρχουν μέσα στο λαϊκό και εργατικό κίνημα. Η μια αυτή που έχει ως προτεραιότητα την στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας και που υλοποιείται μέσα από την λειτουργία Δημοτικών Επιχειρήσεων(ύδρευση, αποχέτευση, επεξεργασία απορριμμάτων, αθλητισμός, πολιτισμός κ.λ.π.), που με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (κερδοφορία, απολύσεις, ελαστικές σχέσεις εργασίας κ.α.), φορτώνουν στο λαό νέα χαράτσια. Καθιστώντας τα δικαιώματα σε αυτές τις υπηρεσίες προνόμια για λίγους. Η άλλη είναι ο δρόμος που βάζει ως προτεραιότητα, τους εργαζόμενους και τις σημερινές λαϊκές ανάγκες, που εκφράστηκε από την Λαϊκή Συσπείρωση. Στην πρώτη γραμμή ταυτίστηκαν πλήρως η Δημοτική αρχή (ΝΔ), το δεκανίκι της, η παράταξη του κ. Μιχαλάτου και η κυβερνητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ του κ. Κοτσιλίνη.
Οι παραπάνω παρατάξεις ως δημοτικές αρχές ή τα κόμματα τους ως κυβερνήσεις του κεφαλαίου, στην συζήτηση για τους απολυμένους της «Διαδημοτικής Επιχείρησης» αφού φρόντισαν με κάθε τρόπο να αποκρύψουν τις τεράστιες διαχρονικές και αποκλειστικές ευθύνες τους για την πολιτική που ακολούθησαν εις βάρος των εργαζομένων στους Δήμους και στις επιχειρήσεις τους, θέλησαν για άλλη μια φορά να εκτονώσουν τις διαθέσεις και το οξύ πρόβλημα της απόλυσης των εργαζομένων, σε ανέξοδες κορώνες και «προτάσεις» που κανένα απολύτως πρόβλημα δεν θα λύσουν για τους εργαζομένους, πολύ περισσότερο την ήδη δρομολογημένη απόλυσή τους
Αυτές οι δυνάμεις αφού κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να διαχωρίσουν τους απολυμένους σε κατηγορίες για να τους διασπάσουν, συμφώνησαν ώστε να περιοριστεί η συζήτηση μόνο για τους απολυμένους στην Διαδημοτική, παρόλο την δέσμευση τους για ΔΣ που θα έπαιρνε αποφάσεις για όλους τους εργαζόμενους. Απέφυγαν να λύσουν το πρόβλημα στην κατεύθυνση της ένταξης όλων των απολυμένων συμβασιούχων στο Δήμο με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και αμοιβές. Άλλωστε είναι καταγεγραμμένες οι δηλώσεις τους στα προηγούμενα ΔΣ ότι θέλουν τις Δημοτικές Επιχειρήσεις γιατί είναι ευέλικτες στις εργασιακές σχέσεις. Στόχος τους ήταν να μην αναδειχτούν και να ακουστούν τα αντίστοιχα προβλήματα των απολύσεων, της μη καταβολής των δεδουλευμένων, της μη επαναπρόσληψης εργαζομένων, των καθυστερήσεων πληρωμών στην ΔΕΥΑΚ, στην πρώην ΔΕΚΑΑ, στον πρώην ΑΟΔΑ, στο Δημοτικό Ωδείο Λειβαθούς, στο Βοήθεια στο Σπίτι και σε όλο το Δήμο Κεφαλονιάς.
Απέκλεισαν προσχεδιασμένα να μιλήσουν τα σωματεία που είχαν έρθει να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στους εργαζόμενους, δείχνοντας και την πραγματική τους πρόθεση για την παραπέρα πορεία της συζήτησης.
Οι λεονταρισμοί της Δημοτικής Αρχής και ιδιαίτερα του Δημάρχου στην αρχή της συζήτησης που έγιναν κάτω από την μαζική παρουσία των εργαζομένων, των σωματείων και των ταξικών δυνάμεων, κατέληξαν τελικά στην αυτογελειοποίηση τους, αφού από κοινού αποφάσισαν όλοι, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, το φιάσκο της δημιουργίας μιας διαπαραταξιακής επιτροπής που θα «φροντίσει» το πρόβλημα των απολυμένων με επαφές και δικηγόρους (λες και όλα αυτά δεν είχαν γίνει στο έπακρο τις προηγούμενες ημέρες)!!!
Αφού απέφυγαν ο ένας καλύπτοντας τον άλλον, να μην εντοπίσουν έστω και μια πολιτική ευθύνη ή τουλάχιστον ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι νομικό, συκοφάντησαν και ειρωνεύτηκαν το αγωνιστικό πλαίσιο που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση για οργανωμένες, σχεδιασμένες, κλιμακούμενες και παλλαϊκές κινητοποιήσεις που στο επίκεντρο θα μπαίνει ένα συνολικότερο πλαίσιο που παράλληλα με το θέμα των απολύσεων εργαζομένων, θα διεκδικήσει μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας αλλά και παροχή δωρεάν και επαρκών υπηρεσιών αιχμής στην καθαριότητα, την αποχέτευση, την ύδρευση κ.λ.π.
Οι εργαζόμενοι στον Δήμο και τις Επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν καμιά ελπίδα από όλους αυτούς που είναι υπεύθυνοι για το πρόβλημα τους. Η Λαϊκή Συσπείρωση τους καλεί να βγάλουν τα συμπεράσματα τους για την ομηρία τους τόσα χρόνια από αυτές τις δυνάμεις και κάνει την πρόβλεψη ότι τίποτε καλό δεν θα προκύψει από την απόφαση που πήραν, παρά μόνο η εφαρμογή των τετελεσμένων που επέβαλλε η πολιτική τους. Αργά ή γρήγορα αυτό θα γίνει ορατό και από τους πιο δύσπιστους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί όλους τους εργαζόμενους με όποια εργασιακή θέση και σχέση έχουν, να γίνουν μια γροθιά, ενωμένα , αποφασιστικά, με ταξικό προσανατολισμό, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ, άμεσα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να οικοδομήσουν την αλληλεγγύη και την κοινή αγωνιστική πορεία με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Κεφαλονιάς. Τότε μόνο θα έχουν την δύναμη και τον τρόπο να δώσουν την λύση που θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες τους.
Το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης που πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση και που μπορεί να εξασφαλίσει τους εργαζόμενους, τα δικαιώματά τους, αλλά και τις δωρεάν και επαρκείς προσφερόμενες καθημερινές λαϊκές υπηρεσίες στον Δήμο είναι το παρακάτω:
*Καμιά απόλυση. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις
*Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
*Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
*Κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων και ένταξη των εργαζομένων στο Δήμο.
*Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων.
*Καμιά ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων του Δήμου.
*Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
*Απόδοση των 10,5 δις ευρώ από τους παρακρατημένους ΚΑΠ.
*Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους τόπους δουλειάς.
*Πρόσληψη ιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας. Στέγαση των υπηρεσιών σε κατάλληλα και ασφαλή κτήρια.
*Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να έρθει στην Κεφαλονιά, να πάρει θέση και να δώσει λύση που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων.
Τα παραπάνω τα διεκδικούμε με αντίστοιχες πρωτοβουλίες κινηματικού χαρακτήρα:
1.Κλείσιμο του Δήμου και των Επιχειρήσεων του μέχρι να δοθεί λύση.
2.Εκ περιτροπής κλείσιμο των λιμανιών.
3.Καμιά αποκομιδή των απορριμμάτων παρά μόνο από τους υπό απόλυση εργαζόμενους με σταθερή σχέση εργασίας.
4.Αποφάσεις συμπαράστασης φορέων και κοινή αγωνιστική δράση.
5.Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.
Αυτό είναι ένα ελάχιστο πλαίσιο διεκδίκησης και αγώνα που ανοίγει την προοπτική και τον άλλο δρόμο, ώστε οι εργαζόμενοι με ψηλά το κεφάλι, με αισιοδοξία, ενότητα και σχέδιο να δουν αποτελέσματα για την επίλυση των προβλημάτων τους.
Αργοστόλι 21 Μάρτη 2011
Το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου