Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΚΙΡΚΗ ΚΑΙ ΘΕΟΓΟΝΙΑ

Προς το τέλος του έργου του Θεογονία[1] ο Ησίοδος γράφει ότι η Κίρκη γέννησε τρία παιδιά από τον Οδυσσέα: τον Άγριο, τον Λατίνο και τον Τηλέγονο. Τα δύο τελευταία, όταν μεγάλωσαν, βασίλευσαν επί των Τυρρηνών ή των Ετρούσκων. Μεταγενέστεροι ποιητές όμως κάνουν λόγο μόνο για τον Τηλέγονο. Μόλις ο Τηλέγονος μεγάλωσε, η μητέρα του τον απέστειλε να βρει τον Οδυσσέα, που στο μεταξύ είχε επιστρέψει από καιρό στην Ιθάκη, αλλά όταν έφθασε εκεί, σκότωσε κατά λάθος τον πατέρα του. Επέστρεψε με το σώμα του Οδυσσέα στην Αιαία, φέρνοντας μαζί του τη χήρα του Πηνελόπη και τον Τηλέμαχο. Εκεί, η Κίρκη τους έκανε αθάνατους και παντρεύτηκε τον Τηλέμαχο, ενώ ο Τηλέγονος νυμφεύθηκε την Πηνελόπη.
Ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς (1.72.5) αναφέρει τον ιστορικό Ξεναγόρα να υποστηρίζει ότι τα παιδιά του Οδυσσέα και της Κίρκης ήταν οι Ρώμος, Αντείας και Αρδείας, που ίδρυσαν αντιστοίχως τις πόλεις ΡώμηΆντιο και Αρδέα.

Η Κίρκη αναφέρεται σε αρχαία παράδοση ότι εξάγνισε τους Αργοναύτες για τον θάνατο του Αψύρτου. Σε μεταγενέστερους μύθους, η Κίρκη φέρεται να μεταμόρφωσε τον Πίκο σε δρυοκολάπτη επειδή αρνήθηκε τον έρωτά της και τη Σκύλλα σε τέρας όταν ο Γλαύκος, τον οποίο αγαπούσε η Κίρκη, διακήρυξε τον αθάνατο έρωτά του για τη Σκύλλα.
Επιπλέον, η Κίρκη φέρεται να είχε μία κόρη, την Αίγα.
Η Κίρκη λατρευόταν ως θεά στην κεντρική Ιταλία και από αυτήν πήραν το όνομά τους το ακρωτήριο και η πόλη Κιρκαίον[2]
Τον Οκτώβριο του 2013,[3] ήρθε στο φως της δημοσιότητας,[4][5][6] ερασιτεχνική έρευνα για την πιθανότητα ύπαρξης σε περιοχή της Πρέβεζας του περιγραφόμενου από τον Όμηρο στην Οδύσσειαπαλατιού της Κίρκης. Ο ερευνητής Τζίμας Πτολεμαίος,[7][8] ο οποίος ξεκίνησε την έρευνά του πριν από 4 χρόνια, σήμερα, είναι πλέον σίγουρος ότι έχει βρει το παλάτι της Κίρκης ή το ναό της Κίρκης, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε ο Οδυσσέας για το νεκρομαντείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου