Στην ΕΡΤ μίλησε ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης
Φώτο και από το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, στο δρόμο για τα Προκοπάτα κάτω από την γέφυρα, όπου τα ορμητικά νερά έσπασαν τις πόρτες του ναού και μπήκαν μέσα προκαλόντας μεγάλες ζημιές στο εσωτερικό.
Βιβλική καταστροφική έγινε όμως και στην Σάμη όπου όλοι οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε χείμαρρους συμπαρασέρνοντας και διαλύνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να είναι επικύνδυνη και σε πολλά σημεία αδύνατη.
Τις φωτογραφίες μας παραχώρησε ο κ. Γεράσιμος Βαρδαραμάτος, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.
πηγη portoni.gr
Εκκλησία Αγίας Βαρβάρας
Εκκλησία Αγίας Βαρβάρας
Περνώντας τον Κούταβο βρίσκεται, χτισμένο σε κοιλάδα κάτω από το λόφο «Φανερό» το χωριό Προκοπάτα. Είναι φημισμένο λόγο της πηγής που αναβλύζει ένα από τα πιο ποιοτικά νερά της Κεφαλονιάς. Τα έξοδα για την συντήρηση της πηγής καλύπτονται από τους ντόπιους μέσω του πολιτιστικού συλλόγου στης περιοχής.
Ένας ακόμα λόγος που το χωριό είναι φημισμένο είναι επειδή εκεί βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας. Η περιοχή αρχικά ονομαζόταν Άγιος Βάρβαρος και όχι Αγία Βαρβάρα. Πήρε το όνομα του το 1912 όπου σύμφωνα με τις διηγήσεις των χωρικών ένα προσφυγόπουλο έπεσε από μεγάλο ύψος, από το σημείο που είναι σήμερα το εκκλησάκι και δεν έπαθε ούτε μια γρατσουνιά. Το γεγονός το εξήγησε το ίδιο το παιδί και περιέγραψε ότι μια γυναίκα ντυμένη στα λευκά το κατέβασε με ασφάλεια. Από το σημείο αυτό υπήρχε μια μικρή φλόγα η οποία δεν έσβηνε ποτέ. Λίγα χρόνια αργότερα κάποιοι κάτοικοι αποφάσισαν να εξερευνήσουν το σημείο από όπου προερχόταν η φλόγα. Μια σπηλιά ήταν εκεί και μόλις εισήλθαν οι κάτοικοι μια λάμψη σκέπασε τα πάντα. Απτόητοι συνέχισαν την πορεία τους μέσα στο σπήλαιο και ανακάλυψαν την εικόνα της Αγίας Βαρβάρας. Η εικόνα αυτή είχε θαυματουργικές ιδιότητες και έκανε πολλά θαύματα μεταξύ των άλλων σταμάτησε την επιδημία που έχει εξαπλωθεί στο νησί και θέριζε δεκάδες άτομα γι’ αυτό καθιερώθηκε ως προστάτρια του Αργοστολίου.
Το 1953 η εικόνα εξαφανίστηκε, μάλλον κλάπηκε παρόλα αυτά κάθε 4 Δεκέμβρη που είναι η γιορτή της εκκλησίας, οι πιστοί προσφέρουν βρασμένο σιτάρι για να την τιμήσουν ως προς την βοήθεια που τους προσέφερε κατά την διάρκεια της πανώλης.
λόγος ύπαρξης ήταν να κρυψει το αρχαιο σπηλαιο..κοντα στα τειχη της Αρχαιας Κρανης (Μυκηναικη εποχη)
συνέχεια και φωτο από Ελένη Μπενετάτου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου