ΑΦΟΡΜΕΣ ΑΠΟ ΣΚΕΨΕΙΣ: Για να θυμόμαστε.....
Ο Κωστας Δελιακης δημοσίευσε μια σημείωση.
Το σημαντικότερο,από όλα τα πράγματα που μαθαίνουμε,είναι πως, σε όλες τις φάσεις της ζωής μας,ο πιό ενδιαφέρον χώρος που μπορεί να μας συντροφεύει,είναι αυτός της ΙΣΤΟΡΙΑΣ.Όχι μόνο γιατί πρέπει,αλλά γιατί μέσα απ αυτόν,μπορούμε να βρίσκουμε χειροπιαστά παραδείγματα,με λύσεις,στην καθημερινότητά μας.
Ζούμε ημέρες απαξίωσης,της Ελληνίδας γλώσσας μας,όταν αίφνης,οι Ρωμαίοι,που υπήρξαν σκληροί δυνάστες των Ελλήνων και του Ελληνικού χώρου, μας “διδάσκουν” αλήθειες,όπως μοναδικά συμβαίνει,να μαθαίνεις από όσους γύρο σου, συντονισμένα σε αποδοκιμάζουν.
“Ο Ελληνικός λόγος είναι πιό ευχάριστος από τον Λατινικό σε τέτοιο βαθμό,ώστε οι ποιητές μας,κάθε φορά που επιθυμούν να έχουν ένα γλυκό ποίημα,το εξωραϊζουν με Ελληνικές λέξεις.Η υπεροχή τους ,έγκειται κυρίως στο γεγονός, ότι εμείς οι Ρωμαίοι, δεν διαθέτουμε οναμασίες ,για έναν μεγάλο αριθμό πραγμάτων και βρισκόμαστε μπροστά στην ανάγκη, να καταφεύγουμε σε μεταφορές και περιφράσεις. Ακόμη και για πράγματα που διαθέτουμε ονόματα,μας υποχρεώνει η άκρα πενία μας,να επανερχόμαστε διαρκώς στην ίδια λέξη. Αντίθετα οι Έλληνες,έχουν στην διάθεσή τους σε αφθονία,όχι μόνο λεκτικούς όρους, αλλά και διαφορετικές διαλέκτους(σ.σ ντοπιολαλιές),μεταξύ τους.” (Φάβιος Κοϊντιλιανός (35-100) του 1ου αιώνα της νέας χρονολογίας, κορυφαίος τεχνοκριτικός της Ελληνο Ρωμαϊκής Παιδείας. Instit. Οράτιος,12,10,33).
Αυτήν,την άκρα πενία ,την συναντάμε και σήμερα,χιλιάδες χρόνια μετά,όπου εφαρμόζουν την ίδια συνταγή,όχι μόνο γιατί μας αγαπάνε,αλλά κυρίως ,από ανάγκη. Οι κυρίαρχες Ελληνικές λέξεις ,μεταγραμμένες στα Λατινικά, BIO, IVRID (υβρίδιο), CLIMA, ως παράδειγμα είναι ενδειτικές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου