Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Το άγαλμα της Ελευθερίας στην Νέα Υόρκη… έχει γενέθλια


130 ολόκληρα χρόνια στέκεται αγέρωχο στο βάθρο του: το Άγαλμα της Ελευθερίας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, σύμβολο των ιδεών που ενέπνευσαν κάποτε τη γαλλική επανάσταση και την αμερικανική ανεξαρτησία.
Έχει ύψος 46,5 μέτρα (με το βάθρο της μάλιστα 93) και είναι δώρο, ο γαλλικός λαός τη χάρισε στις ΗΠΑ. Η ιδέα ανήκει στον γάλλο πολιτικό Εντουάρ Ρενέ ντε Λαμπουλέ που είχε πει το 1865, εν μέσω δηλαδή του αμερικανικού εμφυλίου: «Αν κάποτε κατασκευαστεί στις ΗΠΑ ένα μνημείο προς τιμή της ανεξαρτησίας, τότε πιστεύω πως πρέπει να προκύψει από τη συνένωση των δυνάμεών μας, ένα κοινό έργο των δύο εθνών μας.» Ήταν ένας υπαινιγμός για τις κοινές ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Το άγαλμα κατασκευάστηκε από τον Γάλλο Φρεντερίκ -Ωγκύστ Μπαρτολντί. Αναπαριστά τη ρωμαϊκή θεότητα της ελευθερίας Libertas. Τα πρώτα μέλη που κατασκευάστηκαν ήταν ένα χέρι και το κεφάλι, το οποίο παρουσιάστηκε μάλιστα στην Παγκόσμια Έκθεση του 1878. Το Άγαλμα της Ελευθερίας ολοκληρώθηκε το 1884 και αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια.

Η άφιξη ωστόσο της Miss Liberty στις ΗΠΑ δεν υπήρξε ένδοξη. Λόγω μιας οικονομικής κρίσης που έπληττε τη χώρα εκείνη την περίοδο, η χρηματοδότηση της μεταφοράς και της εγκατάστασης συνάντησε δυσκολίες. Οι απαραίτητοι πόροι συγκεντρώθηκαν μόνο μετά από σχετική έκκληση του εκδότη Τζόζεφ Πούλιτζερ.Πρώτα έφθασαν στο Λίμπερτυ Άιλαντ το 1885 τα πόδια της Ελευθερίας.
Σαν χθες πριν από 130 χρόνια το άγαλμα αποκαλύφθηκε τελικά στη νησίδα Λίμπερτυ Άιλαντ, στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης υπό την αιγίδα του τότε προέδρου των ΗΠΑ Γκρόβερ Κλήβελαντ. Και κάτι για σήμερα αδιανόητο, εκτός από την ίδια τη Lady Liberty είχαν προσκληθεί στην τελετή μόνο δύο γυναίκες, κάτι που είχε κάνει τις σουφραζέτες της εποχής να αφηνιάσουν.
Το άγαλμα συντηρήθηκε επισταμένως στα εκατοστά του γενέθλια. Το σιδερένιο πλαίσιο είχε σκουριάσει πια, ενώ το ένα χέρι είχε χαλαρώσει και κινδύνευε να γκρεμιστεί. Καθαρίστηκαν επίσης τα φύλλα χαλκού που καλύπτουν τον σκελετό. Στη συνέχεια, μια μέρα μετά την εθνική εορτή των Αμερικανών το 1986, οι τότε πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας Ρόναλντ Ρέιγκαν και Φρανσουά Μιτεράν χάρισαν και πάλι τη Lady Liberty στο κοινό.
Και φυσικά τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούσαν να προσπεράσουν έτσι τόση δόξα, αίγλη και παράδοση. Το Άγαλμα της Ελευθερίας ανακηρύχθηκε το 1984 από την UNESCO Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως «αριστούργημα του ανθρώπινου πνεύματος».
Πηγή: Deutsche Welle &  kefaloniapress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου