consolas16 Νοεμβρίου 2016 - 11:31 μ.μ.
Θα συνεχίσω με μια αναφορά μου σε προηγούμενο σχόλιο στο Βιργίλιο και Αινειάδα γιατί μπορεί να γράφτηκε τότε ένα έπος κλεμμένο από τον Όμηρο, αλλά το ταξίδι στο Ιόνιο το είχε κάμει όχι μόνο ο Βιργίλιος αλλά και πλήθος Λατίνων επωνύμων και μη.
Έχοντας λοιπόν οι Ρωμαίοι την εποχή εκείνη τα νησιά του Ιονίου φόρα παρτίδα, γνώριζαν την Κεφαλονιά με το σημερινό όνομα όπως και τις Στροφάδες και τη σημερινή Ζάκυνθο.
Όταν λοιπόν γίνεται εξιστόρηση στην Αινειάδα της διαδρομής Στροφάδες – Ακτίου από τον Αινεία η Λευκάδα δεν αναφέρετε με κανένα όνομα, μόνο το συννεφιασμένο βουνό Λευκάτα αναφέρεται ενώ ενδιάμεσα αναφέρονται τα Ομηρικά νησιά Δουλίχιο – Σάμος – Ζάκυνθος – Ιθάκη.
Με λίγα λόγια αφού το Ιόνιο στους Ρωμαίους ήταν πασίγνωστο τότε, θα έβγαινε προπαγανδιστικό έπος για να ενώσει το τουρλουμπούκι των τότε Λατίνων προσδίνοντάς τους κοινή εθνική ρίζα, έχοντας γεωγραφικά λάθη ακόμα και για την πατρίδα του μισητού τους Οδυσσέα που ήταν δίπλα στη πατρίδα τους?
Σας φαίνεται τόσο κόπανος ο Οκταβιανός που του το ανέθεσε?
Για ποια Λευκάδα σαν Ιθάκη συζητάμε λοιπόν, για ποια Λευκάδα σαν Δουλίχιο και για ποια Λευκάδα σαν Ζάκυνθο?
Όσο για τους χάρτες και νησολόγια του Μεσαίωνα, οι Ομηρικές ονομασίες που περιέχουν είναι κατ΄ εκτίμησή τους και κατά προσωπική μου γνώμη σχεδόν για πέταμα.
Και ποιος ήταν ο Σλήμαν και η παρέα του Νταίρπφελντ και λοιποί??
Κατώτεροι όλων των σημερινών αρχαιολόγων σε γνώσεις, απλά ό,τι βρήκαν φαινότανε από πριν και το ανέσκαψαν πλουτίζοντας από το πλιάτσικο και βγάζοντας εύκολο χρήμα για ανασκαφές που κανείς τότε δεν διέθετε.
Συνέβη το γνωστό στους στραβούς οι μονόφθαλμοι επιπλέουν.
Ας τους βάλει κάποιος να σταθούν παράδειγμα δίπλα στον Μαρινάτο χα χα.
Αυτά για να ειπωθούν κάποτε τα πράγματα με το όνομά τους.
Σπ. Ρόκκος
Απαντησουλα με χαρτες.
ΣΠΥΡΟ,,ΕΒΑΛΑ ΜΕΡΙΚΟΥς ΧΑΡΤΕς ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΜΠΛΟΚ,, ΕΤΣΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ!
Γιωργος Γκιαφης http://porosvress.blogspot.gr/2015/09/blog-post_87.html#more