Christos Maroulis
Λιβάδι Παλικής (13-04-2015)Μια εικόνα που αντίκριζα για πρώτη φορά στη ζωή μου, η οποία και αφορά τη γεωλογική ιστορία του νησιού μας. Προφανώς τον χειμώνα εκείνον που πέρασε, η στάθμη της θάλασσας ήταν ψηλότερα, κατόπιν η στάθμη πρέπει να έπεσε κι έτσι έμειναν οι πίνες (Pinna nobilis) ενδημικό και προστατευόμενο είδος της Μεσογείου να κοιτάζουν τον... ουρανό... Η μεταβολή της στάθμης της θάλασσας, ειδικά στον κλειστό κόλπο που χωρίζει την χερσόνησο της Παλικής από τον ανατολικό κορμό του νησιού, είναι ένα θέμα που χρήζει μελέτης...
Ορέστη, αυτή η τελευταία φωτογραφία που αναρτώ για το θέμα αυτό, έχει διπλό ενδιαφέρον νομίζω. Από τη μια δείχνει ένα νέο κομμάτι ξηράς, αποτέλεσμα γεωλογικών μεταβολών (οπότε μιλάμε για γεωλογική ιστορία του νησιού) και από την άλλη βλέπουμε ότι αυτό το γεγονός έχει συμβεί στις 13-07-2013, πριν δηλαδή από τον διπλό σεισμό του 2014, όταν ακόμα οι παλαιές Αγροτικές Φυλακές (μέρος της ιστορίας του νησιού) που εικονίζονται στο κάδρο αυτό, δεν είχαν κατερειπωθεί...
Καλό βράδυ σε όλους!
Καλό βράδυ σε όλους!
Gerasimos Valsamis Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε μετά τους δύο μεγάλους σεισμούς του 2014. Έχει δίκιο ο Nikos Koutavas. Υπάρχει και ειδική ΈΚΘΕΣΗ/ΜΕΛΈΤΗ του Παν. Αθηνών, με ΘΕΜΑ την ανύψωση της δυτικής ακτογραμμής της Κεφαλονιάς, με αφορμή τους υπόψη σεισμούς, όπου μελετώντας τα γεωλογικά "στρώματα" κατά μήκος των ακτογραμμών την τελευταία 100ετία, διαπιστώθηκε ότι, κάθε μεγάλος σεισμός που συντελείται με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή του Δυτικού σεισμικού τόξου της Κεφαλονιάς, αυτό επιφέρει μια μέση ανύψωση των δυτικών ακτογραμμών της, κατά 60 εκατοστά!
Christos Maroulis Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας!
Orestis Ορέστη, θα είμαι αναλυτικός.
Nikos Νίκο και Gerasimos Γεράσιμε, αυτά που αναφέρετε τα γνωρίζω πολύ καλά. Πράγματι οι ισχυρότατοι σεισμοί που κατά καιρούς ταρακουνάνε εκ θεμελίων το νησί μας, μπορούν να επιφέρουν ανύψωση ή καταβύθιση της ακτογραμμής. Τέτοιες ανυψώσεις της τάξης των 60 εκατοστών Γεράσιμε, έχουν συμβεί αλλά με πάρα πολύ δυνατούς σεισμούς, όπως αυτός του 1953 ή εκείνος του 1867. Αυτές τις μεγάλες ανυψώσεις μπορεί κανείς να τις «διαβάσει» πολύ εύκολα ακόμα και σήμερα, δηλαδή να δει τα ίχνη τους, σε συγκεκριμένες περιοχές της Κεφαλλονιάς. Γι’ αυτό το θέμα θα αναφερθώ προσεχώς με νέα μου ανάρτηση.
Οι δύο σεισμοί που έγιναν στις αρχές του 2014, δεν μας «έδωσαν» τέτοιου μεγέθους ανυψώσεις, αν έδωσαν θα είναι κάποια ελάχιστα εκατοστά.
Άποψή μου είναι ότι αυτό που βλέπουμε στην αρχική φωτογραφία που ανέβασα αλλά και στη φωτογραφία του πρώτου σχολίου, δεν έχει σχέση με την τελευταία μεγάλη σεισμική δραστηριότητα του 2014. Το λέω αυτό επειδή παρακολουθώ χρόνια την περιοχή. Εξηγούμαι: η εικονιζόμενη απόσυρση των υδάτων ή – ας το πούμε διαφορετικά – η ανύψωση της ξηράς, δεν έγινε μετά το διπλό σεισμικό χτύπημα. Ας ξεχάσουμε την ημερομηνία λήψης της φωτογραφίας μου που πράγματι είναι η 13-04-2015.
Αυτή την κατάσταση με τη στεριά να έχει κερδίσει έδαφος Γεράσιμε, την πρωτοπαρατήρησα στις 13-07-2013, δηλαδή πριν τους σεισμούς του 2014. Είναι η φωτογραφία που ανεβάζω μόλις τώρα με αυτό το σχόλιό μου. Η γωνία λήψης είναι λίγο διαφορετική όπως και το ζουμάρισμα. Η παλιά ακτογραμμή φαίνεται προς τα δεξιά (είναι η σκούρα με τα φύκια). Η έκπληξή μου τότε ήταν πολύ μεγάλη μια και τόσα χρόνια που περιδιαβαίνω την περιοχή δεν είχα αντικρίσει κάτι τέτοιο. Στο αρχείο μου υπάρχουν κι άλλες λήψεις της περιοχής από κείνη τη μέρα (13-07-2013), οι οποίες δείχνουν τις αλλαγές αυτές και προς την αντίθετη κατεύθυνση (αγροτικές φυλακές κ.λπ.)
Οπότε εικάζω ότι όλα αυτά έγιναν είτε το πρώτο εξάμηνο του 2013 είτε προς το δεύτερο του 2012. Νωρίτερα δεν έχω καταγράψει τίποτα σχετικό εγώ ούτε έχω βρει ανάλογο υλικό στο διαδίκτυο.
Οι σεισμοί γενικά μπορεί να επηρεάζουν, αλλά για το συγκεκριμένο φαινόμενο, άλλος πρέπει να είναι ο υπεύθυνος μηχανισμός.
Καλό ξημέρωμα!!
ΠΟΡΟΣ ΝΙΟΥς
100% ΤΟ 1953 ΑΠΟ ΠΟΡΟ (ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΑ ΠΕΤΡΑ) ΕΩς ΚΟΝΤΑ ΚΑΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟς ΑΝΥΨΩΘΗΚΕ 60 ΕΚΑΤΟΣΤΑ,,ΙΣΩς ΣΕ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΑ ΤΟ ΕΔΑΦΟς ΝΑ ΑΝΕΒΗΚΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙ,!
ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ,ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ 0,50 ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΑΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ,, ΣΤΑ 3.500 ΠΙΘΑΝΟΝ Η ΑΚΤΟΓΡΑΜΗ ΝΑ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΙ 15 -18 ΜΕΤΡΑ ΚΑΘΕΤΑ ΨΗΛΟΤΕΡΑ!!
ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΓΝΩΣΗ ΟΣΟΙ ΤΟ ΖΗΣΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΒΟΧΥΝΑΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΗΤΑΝ ΠΛΩΤΟς ΚΑΙ
ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΠΑΖΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΙΣΕΙς,
Γιωργος Γκιαφης http://porosvress.blogspot.gr/2015/09/1953.html
ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΗΨΩΣΗ ΤΟΥ 1953 ,ΦΑΙΝΕΤΕ ΟΛΟΚΑΘΑΡΑ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ ΣΤΑ ΛΙΜΕΝΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου