Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Λάθος όνομα στην Ιόνια Οδό, που μάλλον έπρεπε να λέγεται ο δρόμος που συνδέει όλο το Ιόνιο...


 
-Δείτε πως είναι ο επαρχιακός δρόμος, πως θα ήταν μια οδός και από που θα περνούσε
Λάθος όνομα έδωσαν μάλλον στην Ιόνια Οδό, το νέο αυτοκινητόδρομο της Δυτικής Ελλάδας  που συνδέει τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου με τα Γιάννενα, διασχίζοντας  την κεντρική Αιτωλοακαρνανία και την Ήπειρο, ο όποιος σύντομα, όπως λέγεται,  θα δοθεί στην κυκλοφορία.
Αυτό γιατί η οδός είναι καταρχήν αρκετά μακριά από τα λιμάνια που συνδέουν την Ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά του Βορείου Ιονίου.
Αν ξεκινήσει κάποιος από το Αντίρριο:
-Για την Κέρκυρα και τους Παξούς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας απέχει από τα Γιάννενα περίπου 100χλμ,
-Για τη Λευκάδα η παράκαμψη στην Αμφιλοχία προς την Αμβρακία οδό είναι 60χλμ (δρόμος που δεν φτάνει στο νησί και το έργο έχει καθυστερήσει πολύ.. Έτσι προς το παρόν η κίνηση θα εξυπηρετείται από τον υπάρχοντα δρόμο καρμανιόλα).
-Αν ταξιδεύει κάποιος από το Βορρά προς το Νότο με κατεύθυνση προς την Κεφαλονιά μέσω του λιμανιού του Αστακού (Πλατυγιαλί),  η παράκαμψη, όταν θα ολοκληρωθεί, θα απέχει περίπου 60χλμ.
Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι του Βόρειου Ιονίου μάλλον δεν θα χρησιμοποιούν την Ιόνια Οδό για να μετακινηθούν αν θέλουν να πάνε από το ένα νησί στο άλλο. Από την Κέρκυρα, για Λευκάδα και αντίστροφα ας πούμε, δεν θα πάει κανείς μέσω του νέου αυτοκινητοδρόμου, γιατί θα πρέπει να πάει στα Γιάννενα, να `κατέβει` στην Αμφιλοχία και κάνοντας κατόπιν έναν ωραίο κύκλο να κατευθυνθεί προς τη Λευκάδα.


Πρέπει να αναφέρουμε ακόμα ότι η Ιόνια Οδός δεν `βρέχεται` πουθενά από τη θάλασσα του Ιονίου, εκτός από την αφετηρία της στο Αντίρριο και στο κομμάτι της που περνά δίπλα από τον Αμβρακικό κόλπο, καθώς επίσης και ότι το μισό Ιόνιο, το Νότιοτμήμα της θάλασσας της Μεσογείου, εξυπηρετείται μεν από την οδό από και προς το βορρά, αλλά κάτοικοι και επισκέπτες που βρίσκονται στην Πελοπόννησο την Αττική και νοτιότερα και θέλουν να επισκεφτούν τα ` μεγάλα` νησιά του Αρχιπελάγους (Κεφαλονιά, Ιθάκη,Ζάκυνθο, Κύθηρα) δεν θα περάσουν από καμία Ιόνια Οδό.
Ιόνια οδός, μάλλον θα έπρεπε να ονομάζεται η οδός που θα εξυπηρετούσε ΟΛΟ ΤΟ ΙΟΝΙΟ, με το μεγαλύτερο κομμάτι της να είναι παραθαλάσσιο, ενώ η `φιλοσοφία της` θα ήταν να βοηθήσει στις οδικές μετακινήσεις των κατοίκων της Επτανήσου, να ενισχύσει το εμπόριο και τις συναλλαγές μεταξύ των πολιτών των στεριανών και των νησιωτικών περιοχών, να αναδείξει καλύτερα τα νησιά του πελάγους και τις παραθαλάσσιες τοποθεσίες του Ιονίου από την Ηγουμενίτσα ως τη Νεάπολη*, ενισχύοντας τες έτσι τουριστικά, συνδυάζοντας- συνδέοντας  τες  με τα νησιά του Ιονίου, καθώς επίσης και να ενώνεται (ή να είναι τμήμα αυτών) με τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, την Εγνατία, την Ιόνια(Ηπειρωτική πιο σωστά όταν από τα Γιάννενα προεκταθεί μέχρι την Κακαβιά) και την Ολυμπία οδό.
Με μια τέτοια Οδό θα μπορούσαν να συνδεθούν καλύτερα μεταξύ τους και με τα Επτάνησα(Κέρκυρα, Παξοί Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος Κύθηρα) σημαντικές πόλεις (Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Αστακός Αιτωλικό, Μεσολόγγι, Πάτρα, Αμαλιάδα, Πύργος, Πύλος, Καλαμάτα), να αναπτυχθούν καλύτερα τα αρκετά λιμάνια που υπάρχουν στο κομμάτι αυτό της Νησιωτικής και Ηπειρωτικής  Ελλάδας, να συνδεθούν πιο εύκολα σημαντικοί Αρχαιολογικοί Χώροι (Ολυμπία, Αρχαία Νικόπολη κ.α), και να ευνοηθεί έτσι η πρωτογενής παραγωγή, το εμπόριο και ο τουρισμός (αυξάνοντας  έτσι το Α.Ε.Π.* με ότι αυτό συνεπάγεται..), αλλά κυρίως οι επισκέπτες και οι πολίτες να μετακινούνται σε αυτή την υπέροχη διαδρομή, όπου υπάρχει δρόμος, με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Την παραπάνω σκέψη αποτυπώσαμε με επεξεργασία της φωτογραφίας του παρακάτω οδικού χάρτη

πλαταίνοντας το υπάρχον οδικό δίκτυο λίγο περισσότερο από το κανονικό για να ξεχωρίζει

αλλά και σε ίδια περίπου κλίμακα με τους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους.


Δεν γνωρίζουμε γιατί ο νέος αυτοκινητόδρομος που σύντομα θα δοθεί στην κυκλοφορία και που ασφαλώς θα εξυπηρετήσει και θα αναβαθμίσει τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά, ονομάστηκε Ιόνια Οδός και δεν πήρε κάποιο άλλο όνομα. Αν οι λόγοι ήταν επικοινωνιακοί, καλό θα ήταν, στις πινακίδες της Οδού που γράφουν τους προορισμούς, να αναφέρονται και τα ονόματα των Νησιών του Ιονίου, κάτι που πρέπει να γίνει και στα κομβικά σχετικά σημεία της Εγνατίας και της Ολυμπίας Οδού, γιατι δεν μας βλέπουμε σχεδόν πουθενά...


*Σύβοτα, Πάργα Πάλαιρος, Bασιλική Αιτωλοακαρνανίας, Κυλλήνη, Ζαχάρω, Κυπαρισία, Βοϊδοκοιλιά, Μεσσηνιακή και Λακωνική  Μάνη, Γύθειο, Ελαφόνησος, Μονεμβασιά μερικές από τις δημοφιλέστερες περιοχές και πολλές άλλες.
*Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν
φωτογραφίες (Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Σύβοτα Θεσπρωτίας, Πάργα, Αρχαία Νικόπολη, Πρέβεζα, Λευκάδα,, Πάλαιρος, Πλατυγιάλι, Κάλαμος, Καστός, Αιτωλικό, Μεσολόγγι, Βασιλικλή Αιτωλοακαρνανίας, Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου, Πάτρα, Κεφαλονιά Άσσος. Κυλλήνη, Ζάκυνθος Ναυάγιο,  Αμαλιάδα Πηνεία, Πύργος, Αρχαία Ολυμπία, Ζαχάρω, Κυπαρισσία, Πύλος,  Παραλία Βοϊδοκοιλιάς, Καλαμάτα, Καρδαμύλη Μεσσηνίας, Οίτυλο Λακωνίας, Γύθειο, Μονεμβασιά, Ελαφόνησος, Νεάπολη, Κύθηρα, Παραλία Βουτούμι Αντίπαξοι, Ηλιοβασίλεμα στη Λευκάδα, Ιθάκη) από το ίντερνετ.   22:04:54   2016-12-10
πηγη  lefkadanews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου