Σε ηλικία 77 ετών έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης και ακαδημαϊκός, Σπύρος Ευαγγελάτος.
Ο Σπύρος Ευαγγελάτος γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του συνθέτη Αντίοχου Ευαγγελάτου και της αρπίστριας Ξένης Mπουρεξάκη.Σημείωση kefalonia pres Ο δρόμος δίπλα στο Δημοτικό θέατρο ΚΕΦΑΛΟΣ στο Αργοστόλι έχει το όνομα του πατέρα του Αντίοχος Ευαγγελάτος. Επίσης η αίθουσα στο ισόγειο του ΚΕΦΑΛΟΥ όπου συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και διοργανώνονται διάφορες εκθέσεις, ονομάζεται αίθουσα “Αντίοχου Ευαγγελάτου.
ΣΠΥΡΟΣ ΑΝΤΙΟΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ(1940-2017)
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, Ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ, Ο ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ
‘‘ΜΝΗΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ’’
Από την Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών πληροφορηθέν τον θάνατο του Σπύρου Ευαγγελάτου, τακτικού μέλους, εκτός των τόσων άλλων, της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, συνήλθε εκτάκτως σε συνεδρίαση την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 7:00 μ.μ., υπό την προεδρία του Προέδρου Γεωργίου Ν. Μοσχόπουλου και παρόντων όλων των μελών, ήτοι Γερασίμου Σπ. Μπάλλα, Αντιπροέδρου, Ρενέ Λιναρδάτου – Μαρτίνη, Γεν. Γραμματέως, Διονυσίου Γαρμπή, Ταμία, και των εφόρων Ευαγγελίας Λυκούδη, Δώρας Φ. Μαρκάτου, Ηλία Τουμασάτου, και τιμής ένεκεν προέβη σε αναδρομή της συμβολής του διακεκριμένου συμπατριώτη μας, πέραν των όσων έχει προσφέρει διεθνώς στον χώρο της Επιστήμης και της Τέχνης, στα Γράμματα και στις Τέχνες της Επτανήσου και της Κεφαλονιάς, της ιδιαίτερης πατρίδας του.
Τακτικό μέλος ο Σπύρος Ευαγγελάτος της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών από την ίδρυσή της (1975) συνέβαλε αποτελεσματικά στην παραγωγή πολιτισμού εκ μέρους της. Η τακτική και η ενεργή συμμετοχή του στις εκδηλώσεις της Εταιρείας, κυρίως σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, αλλά και η παρουσία του, με τις λαμπρές ομιλίες του, επί θεμάτων κυρίως της Τέχνης, από το βήμα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης και του θεάτρου «Ο Κέφαλος», υπογράμμιζε, εκάστοτε, την πληθωρική απαστράπτουσα προσωπικότητά του, που, βεβαίως, είχε τις ευμενείς πολιτισμικές επιπτώσεις της στο φιλόμουσο ακροατήριο του νησιού μας.
Υπήρξε τιμή για το νησί μας, καθώς στο πλαίσιο των αρχειακών ερευνών του και της ανάδειξης γενικότερα της κρητικής και επτανησιακής ποίησης και δραματουργίας, με το γνωστό λ.χ. έργο του ποιητή Πέτρου Κατσαΐτη και άλλων ακόμη, έφερε στο ευρύτερο επιστημονικό και καλλιτεχνικό προσκήνιο το λαμπρό πνευματικό παρελθόν της Κεφαλονιάς. Η διδακτορική διατριβή του εξάλλου τον χώρο του νησιού μας είχε ως θέμα: « Το θέατρο στην Κεφαλονιά 1600-1900», ένα έργο που υπήρξε πυξίδα έρευνας και μελέτης μεταγενεστέρων στον εν λόγω επιστημονικό τομέα.
Γενικότερη, βέβαια, είναι η προσφορά του (αρχειακή έρευνα σε ελληνικά Αρχεία και στα Βενετσιάνικα) στη Φιλολογία, έργα της οποίας εδίδαξε, όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και από σκηνής, από το λαμπρό «Αμφιθέατρό» του. Στον χώρο αυτόν, η Κρητική Λογοτεχνία συνιστά, οπωσδήποτε, τη ναυαρχίδα της προσφοράς του. Ανεξάντλητη είναι η καταγραφή του έργου του πανελλαδικώς και διεθνώς.
Η Κεφαλονιά προσέφερε, για άλλη μια φορά, στην επιστήμη και στην Τέχνη μια λαμπρή προσωπικότητα.
Από το Διοικητικό Συμβούλιο
της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου