Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΟΜΗΡΙΚΟΙ

Λοιπα σχολια 
καταχωρηθηκαν σε  ανάρτηση
http://porosnews.blogspot.com/2016/11/blog-post_298.html
σας ευχαριστουμε για την παρέμβαση, και καλώς ορίσατε στους ομηρικούς μας διαλόγους

Το πρώτο σημείο που αποκλείεται είναι η ΙΘάκη Πόρος. 1ον.Δεν θα πήγαινε προς τις Εχινάδες ο Τηλέμαχος, αλλά κατ'ευθείαν με ευνοϊκό τον Σιρόκο θα έφθανε γύρω στα μεσάνυχτα στον Πόρο, ή νωρίτερα αρκετά αν νότια της δεξιάς άκρης της Κεφαλονιάς ήταν ο Εϋμαιος. 2ον. Ο Τηλέμαχος έφτασε το χάραμα στην Ομ. Ιθάκη, άρα Λευκάδα. 3ον. Το Αρκούδι είναι ακριβές αντίγραφο της Αστερίδος, έχει δύο όμοια λιμάνια δεξιόστροφα και σχεδόν έχουν το ίδιο βάθος, ΄στο διάμεσο αυτών των 2 Λιμανιών υπήρχε ο Οικισμός Αλαλκομενές, ο οποίος με την Κάθοδο των Δωριέων πήγαν κατ' ευθέιαν στον Πισαετό κι έφκιαξαν τον Οικισμό τους εκεί που ο Σλήμαν υπέθεσε πως ήταν η Ομ. Ιθάκη, αλλά το τείχος εκείνο χρονολογείται το 850 π.Χ. κι όχι του 1200 π.Χ. 4ον. Το Αρκούδι έχει ανεμοδαρμένα ύψη (136μ.) 5ον. είναι ακριβώς στο μέσον της σημερινής ΙΘάκης = Ομ. Σάμης και της σημερινής Λευκάδας = Ομ. Ιθάκης. και 6ον. Ο χρόνος από τις Φαιές που άρχισε να νυχτώνει και με το δεδομένο ότι είχε 20 κωπηλάτες και ο Σιρόκος με εντολή της θεάς Αθηνάς ήταν πολύ ισχυρότερος την νύχτα έφτασε τα χαράματα στην Ν. Λευκάδα, όπου άφησε τον Τηλέμαχο να πάει στον Εύμαιο όπου ήταν ο πατέρας του καινα γίνει η αναγνώριση, όπως το είχε σχεδιάσει η Θεά Αθηνά. Πέρασε λοιπόν το πλοίο την χειρότερη ώρα από την ενέδρα. Ήταν η ώρα της αλλαγής βάρδιας της νυχτερινής με την ημερήσια, οπότε πήραν όλοι και το πρωϊνό τους, η ομίχλη ήταν πολύ πυκνή και η ώρα απίστευτα δύσκολη για παρατήρηση. Όταν άφησαν τον Τηλέμαχο στον Κόλπο Αφτέλι και η μέρα άρχισε να ξανοίγει, κι αφού ανέβηκε η πρωινή ή ημερήσια βάρδια στα ανεμοδαρμένα ύψη του νησιού Αστερίς = Αρκούδι, τότε διαπίστωσαν ότι το καράβι του Τηλέμαχου κατευθύνονταν προς το Ομ. Άστυ. Κατέβηκαν κάτω στον Κόλπο που ήταν το πλοίο το έριξαν στη θάλασσα, κι άρχισαν να το κυνηγούν και το πλησίασαν όταν αυτό πλησίαζε και κατέβαινε προς το Ομηρικό λιμάνι της πόλης Ιθάκης, οότε δεν μπορούσαν να κάνουν ναυμαχία μπροστά στην Πηνελόπη γιατί θα τους έπαιρνε ο διάολος όλους μετά και τα 3 χρόνια θα πήγαιναν χαμένα! Δεν υπάρχει άλλο νησί που να έχει όλα τα χαρακτηριστικά της Αστερίδας εκτός από το Αρκούδι. Η Λευκάδα λοιπόν είναι η Πανυπερτάτη προς Ζοφον Ιθάκη με τον τότε προσανατολισμό.Το σημερινό Θιάκι Δυτικά του έχει την Κεφαλονιά άρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν το πιο απόμακρο προς τη Δύση, που ήταν η Ομ. Ιθάκη.


σε Ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΖΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΝ ΩΡΑΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΡΙΚΟ

και  μια απάντηση  σε Νικο Γαζή,,  σεβόμενος  φυσικά πάντα τις απόψεις και γνωσεις του,
απλα  στο να κανουμε έναν σωστό διάλογο να ξερει την δική μας θεωρεια:
Ενας χάρτης που εχει ανέβει εδω και πού καιρο,, και νομίζω θα αποτελέσει ,,
την τοπογραφία της Ομηρικής εποχής!
Τα βασικα σενάρια φυσικά ειναι ακόμη 6 τουλάχιστον , αλλα νομίζω το δικό μας
τυχάνει  των περισσοτερων πιθνοτητων.


ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΟΝΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ
PRONOIKEFALONIAS.BLOGSPOT.COM|ΑΠΟ E-POROS

Και Σπυρος Ροκκος
Όχι ορέ δε μας αρέσει η πρόταση! Να αφήσετε τσου Ζακυνθινούς εκεί που είναι γιατί θα μας αποκουρλάνουνε αν έρθουνε αηπάνουθε. Πάρτε και την Ιθάκη τον Οδυσσέα και όλο του το σόι εκειαπουκάτου και καλά ξεμπερδέματα και από δαύτους και από τσου μνηστήρες. Κακακακακα. Γιατί εμείς εδώ μέσα άμα δεν πλακώσουνε πραγματικές ανασκαφές πρόκειται να βρούμε την Ιθάκη? Απλά προσφέρει ο καθένας ό,τι μπορεί σε μια προσπάθεια για το καλό αυτών των νησιών μα και της ιστορίας μας. Υ.Γ. Έ τώρα και καμιά κοντρούλα δε βλάπτει, διατηρεί το ενδιαφέρον. Χα χα χα χα χα χα. σε Στο πηγαιμο για την ιθακη

12 σχόλια:

  1. Το πλοίο του μύθου φίλε Poros πάει από Πύλο προς Άραξο – Πάτρα – Κρίσα δηλαδή για Ισθμό για να μη μπερδευόμαστε. Αυτό είναι «ντεκλαρέ» διαβάζοντας όλο το μύθο προς Πύθιον Απόλλωνα, και το Δουλίχιο το αναφέρει. Μπαμπεσιές μας κάνεις μου φαίνεται.
    Για να υπάρχουν Αλαλκομενές πρέπει να υπάρχει και κάστρο αλλιώς πάπαλα, μια και το όνομα στα Αραβοφοινικικά σημαίνει οχυρωμένη τοποθεσία. Και στο Σταυρό της Ιθάκης κάτι βρέθηκε, στο Αρκούδι ??
    Έπειτα γιατί ανεμόδαρτα ύψη? Η ακρίβεια είναι: (π – 365)
    «ἤματα μὲν σκοποὶ ἷζον ἐπ᾽ ἄκριας ἠνεμοέσσας» για άκρες γίνεται λόγος που πιθανότατα είναι μικρά ακρωτήρια, (βράχοι) λίγο πάνω από τη θάλασσα με κάποια καλή ορατότητα.

    Αυτό που δεν έχουμε προσμετρήσει ποτέ είναι ότι όταν καθαρογράφτηκαν τα έπη μάλλον κανείς δε γνώριζε πού ήταν η Ομηρική Ιθάκη.
    Και τα Αργοναυτικά έπη που αναφέρουν τον Δία τον Αινήσιο μόλις το 250 π.χ. γράφτηκαν όταν πλέον είχε καθιερωθεί το δωδεκάθεο και άρα ο Ζευς επί του Αίνου.


    Για τις ώρες των δρομολογίων όσοι τις ψάχνουν με μεγάλη μανία για σοβαρές αποδείξεις της θέσης της Ομηρικής Ιθάκης, υπάρχουν στην Κορ. Βιβλιοθήκη αυθεντικοί πάπυροι του τότε λιμεναρχείου Σκάλας αφίξεων και αναχωρήσεων που θα δώσουν επιτέλους λύση στο πρόβλημα των δρομολογίων του Τηλέμαχου.

    Κάκακακακακακακα.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σπυρο εχεις δικιο για το Δουλιχι,,οταν εγραψα τον σχολιασμο μου,,ειχα στο μυαλο μου οτι δεν το ανεφερε,, και γι αυτό προβληματιζομουν!
    Με την αναγραφη του απο εσενα το ειδα!!
    Παρα πολυ σωστος ο σχολιασμος σου,, και μάλλον και η αιτια που τα εχουμε καμει αυγολέμονο
    ¨"όταν καθαρογράφτηκαν τα έπη μάλλον κανείς δε γνώριζε πού ήταν η Ομηρική Ιθάκη."
    Ηδη χθες μου την ειπε ο Δημαρχος Ιθακης γιατι στην αναρτηση που εβαλα να την δει με την διαδρομη Οδυσσεα τον Μαρτη σε Ιθάκη,, καποιος του σχολίασε οτι τους λειπει εκει το σπηλαιο νυμφων, γιατι αυτο που εχουν δεν ειναι οπως το Περιγράφει ο Ομηρος, και ποσταρησα 2-3 ομηρικά και με το δικιο του μου την είπε! (Ολους εμάς μας θεωρουν βλέπεις τους μνηστηρες της ονομασίας Ιθάκης) κατι σαν το Σκοπιανο,, Ενω σε περιπτωση που ισχυσει οποιαδηποτε αλλη θεωρεια, τελικά άλλοι κάποτε εκλεψαν την ονομασία, αλλά το βασικό ειναι στο να μην βάζουμε παροπίδες και να ακουμε και τις γύρω απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην ενημέρωση Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ
    Patroklos Tsintilas
    Μας λείπει το σπήλαιο των νυμφών με τις δυο εισόδους, μια για τους θνητούς και μια για τους θεούς. ☺

    Patroklos Tsintilas
    Patroklos Tsintilas Η είσοδος των θνητών στην Μελισσάνη είναι κατασκευή πρόσφατη σχετικά, τα δε ευρήματα δεν αναφέρονται καθόλου στην προστάτιδα Αθηνά.
    Μου αρέσει! · Απάντηση · 1 · 20 ώρες
    Γιωργος Γκιαφης
    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΣΤΑΡΙΣΜΑ ΠΕΡΙ ΦΟΡΚΥΝΑ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΩΝ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΙΘΑΚΗς:
    Γιωργος Γκιαφης θεωρειες καταγραφω,, Εγω δεν ειμαι σε θεση να αποδειξω αυτα που αναφερουν ολες αυτες,, αν και εχω διαμορφωσει ατομικη αποψη!! Ο χρονος θα θερει και τις αποδειξεις καποια στιγμη ελπιζω

    Γιωργος Γκιαφης
    Γιωργος Γκιαφης εδω περιληπτικα εχω εξι πιθανα σεναρια!! (τρια ειναι για θεσεις της Κεφαλλονιας, ενα η Ιθάκη, ενα η Λευκάδα, και ενα τραβηγμενο αναφέρει κα την Κερκυρα, ο συγγραφεας του εφυγε ομως από τροχαιο,,πριν ολοκληρωσει την θεωρεια του
    Μου αρέσει! · Απάντηση · 20 ώρες
    Stanitsas Dionisis
    Stanitsas Dionisis κυριε γκιαφη θα σας παρακαλεσω στον τοίχο μου να μην κανετε τετοιες αναφορες.

    Γιωργος Γκιαφης
    Γιωργος Γκιαφης οκ ,,χιλια συγνωμη δεν θα επαναληφθει!

    Stanitsas Dionisis
    Stanitsas Dionisis ευχαριστω

    Patroklos Tsintilas
    Patroklos Tsintilas Ο συγγραφέας ήταν κάποιος Όμηρος αν θυμάμαι καλά, απο τροχαίο πήγε;!!!!!Δυστυχώς τα κτερίσματα που καταμαρτυρούν την ταυτότητα της Ιθάκης καταληστεύθηκαν απο τους "φιλέλληνες" αρχαιολόγους . Εάν τα ευρήματα είχαν μείνει στο νησί, πιστέψτε με δεν θα υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία για το ποια είναι η Ομηρική Ιθάκη . Από πληροφορίες από την ομογένεια της Νέας Υόρκης, δυστυχώς μη επαληθευμένες, εάν εξεταστεί κλεμμένη συλλογή ευρημάτων απο τις ανασκαφές στην Ιθάκη, που βρίσκεται σε βίλα πρώην Ιταλού αξιωματούχου των Ιωνίων ,καταμαρτυρεί πως η Ομηρική Ιθάκη συμπίπτει με το σημερινό ξερονήσι.
    Patroklos Tsintilas Καλά βρε Διονύση, που βρέθηκε στο δρόμο μας ο Κος Γκιάφης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. Ωχ έμπλεξες με Αρβανίτες! Χα χα.
    Έχω ένα φίλο με το ίδιο επίθετο και ξέρω. Άσε που έχω και ένα μπατζανάκη! Χα χα.
    Τώρα όμως κ. Τσιντίλα στην Ιθάκη υπάρχει το σπήλαιο του Οδυσσέα? Έ άμα το τραβήξουμε λίγο κάτις γένεται.
    Το κακό με τα νησιά μας είναι ότι είναι σούπερ σεισμογενείς περιοχές και έχουν μεταβληθεί πολλά σε τρεις χιλιετίες. Άλλοι ψάχνουν για νερά που χάθηκαν άλλοι για σπηλιές που φτιάχτηκαν ή που χάθηκαν, δύσκολη η κατάσταση.
    Πολλοί πάντως Ρωμαίοι συγγραφείς αφού δεν έβγαζαν άκρη τοποθετούσαν την Ομηρική Ιθάκη σε νησί παρά την σημερινή Ιθάκη που μπορεί να ήταν και η Άτοκος ή το Αρκούδι ή και αέρας κοπανιστός.
    Έτσι και η «χάρτα» του Φεραίου ακόμα τη δείχνει σαν ξεχωριστό νησί βγαλμένο μέσα από τα κύματα!
    Τώρα η Λευκάδα Ιθάκη πώς να ήταν όταν ο Λαέρτης την κυριεύει? (Νίρηκος).
    Η Κέρκυρα και οι Παξοί κατ΄άλλους, έ ας αφήσουμε να το ψάχνουν μπας και μάθουμε και εμείς που ήταν στη πραγματικότητα οι Φαίακες.

    Χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως Poros να ξέρεις ότι οι Θιακοί είναι πιο κουρλοί από εμάς.
    Εκεί στη μονή Καθαρών πριν 130 χρόνια ασκητεύανε τρείς καλόγεροι μαζί με δυο καλόγριες. Προχωρημένα πράματα!!!
    Κα κα κα κα κα κα κα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τα Αργοναυτικά έπη που αναφέρουν τον Δία τον Αινήσιο???Eισαι σιγουρος? Γιατι εχω θεμα που ποτε και σε κανεναν παλαιο χαρτη δεν εχω μπορεσει να βρω την ονομασια του Αίνου!! Νομιζω μια τετοια πληροφορηση,,ειναι πολυ σημαντικη αν μου βρεις που τον αναφερει!!! Θα παρετε ποντους κιο πανω στο καλον Ορος ,,!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εβαλά μια ακομη ανάρτηση με τα Αργοναυτικα,, και την επεξεργαζομαι,,! θα σε ξανασχολιασω οσονουπω που λενε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η αναφορά στον Αινήιο γίνεται στο 2ο βιβλίο του, (Απολλώνιος Ρόδιος ΙΙ, 297) αλλά υπάρχει και παλαιότερη αναφορά που όμως δεν μπορώ να σου πω γιατί χαλάω τσι μπόμπες τση συμμαχίας.

    Κα κα κα κα κα κα κα κα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 300 Κι ἢτανε μιά καλλίρροη κρήνη ἐκεῖ κοντά ὅπου ὁ ἇναξ, τοῦ Δία ὁ γυιός τή Δράκαινα ἐσκότωσε μέ τόξο κρατερό 20 τέρας μεγάλο κι ἄγριο, χοντρό καλοθρεμμένο. - http://porosnews.blogspot.gr/2017/01/blog-post_542.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ σα να τα μπερδεύεις αλλά άμα ανακατεύεις και πηγές χειρότερα για τσου Νοτίους. Στο μέλλον όμως, τώρα μούγκα στη στρούγγα που λένε μια και δε θέλετε γερά τινάγματα!
    Κάκακακακα.
    Για τον Αινήιο ή Ανήσιο πήρες κάποιες βοήθειες πάντως.
    Και η Λευκάδα από τους Ρωμαίους ποτέ δε λεγόταν Ιθάκη.
    (Για τον κ. Γαζή το τελευταίο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. δεν μπορεσα να το βρω,, βρηκα τα Αινησιο Δελτα στον Εβρο αλλα πέφτει μακρυα (μου θυμισε το Διδυμοτοιχο και την ορεστιαδα που υπηρετησα!! χαχα, λοιπον κουβεντα στην κουβέντα κοιτα που θα λυσουμε το παζλ, καταρχην Αινιανες οπως γραφω στην ανω αναρτηση συνδεσμο αργοναυτικα ειναι φυλη ελληνων, (κεφα-ελληνων?) δευτεον ο Αινίας γραφτηκε πολλους αιωνες μετα τα επη ομηρου, τριτον και βασικότερον οπως ακριβως το θετεις οπως λες οτι το ειδες,, ετσι να σου ριξω και εγω μια μπομπα λογικης! Αινηιον (αι-Νηιον) το Νηιον το ξερουμε το βουνο-λοφος ανωθεν του Αστυ,η σχεση του με τους Προ-νηιους, με το ναυς και τα πλοια , και με το δικό μας Παχνι (Παχυ-νηιον) .Αν καποια λοιπόν στιγμή χασαμε την ονομασία του βουνου μας Νηριτον,, γιατι να μην επεκταθηκε το αλλο γνωστο ορος σε Αινηιον=Αινος????? Αστα δεν πιανομαι!!! μαυρο μου λες Ασπρο στο βγαζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάντως αυτό το Αινήσιο Δέλτα στον Έβρο μπορεί και να συνδυαστεί με τον Αίνο και τις πηγές του όχι με το Νήριτο όμως. Αλλά θα σας την ανάψω μέσα από το μπλόγκ μου στο μέλλον, είμαι Ομηροσαδιστής τί να κάμω??

    ΑπάντησηΔιαγραφή