Σοκαριστικές είναι οι πανοραμικές εικόνες από το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η τεράστια κατολίσθηση στο ορυχείου Αμυνταίου, που έρχονται στη δημοσιότητα. Εκτιμάται ότι αποκολλήθηκαν μάζες της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Όπως επισημαίνει η ΔΕΗ, μάλιστα, δευτερογενή φαινόμενα της κύριας κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες, ενώ η Επιχείρηση εφιστά την προσοχή σε μη ειδικευμένα άτομα να μην πλησιάσουν την περιοχή.
Η ΔΕΗ τονίζει ότι η κατολίσθηση περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση εκσκαφής του ορυχείου. Το φαινόμενο βρισκόταν υπό παρακολούθηση και η λειτουργία του ορυχείου είχε διακοπεί από τις 3 Ιουνίου, ωστόσο οι μάζες που μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερες από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού. Συγκεκριμένα επηρεάστηκαν οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς.
Η ΔΕΗ υπογραμμίζει τέλος, σύμφωνα με το voria.gr, ότι σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα συνδράμει τεκμηριωμένα και υπεύθυνα στην ακριβή αποτίμηση του φαινομένου και των όποιων επιπτώσεών του, ενώ έχει θέσει ήδη τις δυνάμεις της στη διάθεση των αρχών οι οποίες αποφάσισαν προληπτικά την εκκένωση του οικισμού των Αναργύρων και θα πράξει, εφόσον χρειαστεί, ότι θεωρηθεί περαιτέρω αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού.
Αυτοψία στο χώρο που έγινε η κατολίσθηση στο ορυχείο πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, ενώ αυτήν την ώρα πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη όπου ο ίδιος θα ενημερώσει τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη.
Δείτε τις απίστευτες εικόνες από drone:
Με τις παρεμβάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας φαίνεται να συνδέεται η κατάρρευση τεράστιων εδαφικών μαζών στις 11 το πρωί του Σαββάτου που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και την εκκένωση σπιτιών στο χωριό Ανάργυροι αν και η ΔΕΗ έχει δαπανήσει περι τα 63 εκατομμύρια ευρώ, μεταξύ 2003-2016, για αρχαιολογικές εργασίες, προσλαμβάνοντας αρχαιολόγους για τα ορυχεία.
Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από το 2010 οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κατάρρευσης.
Όπως τονίζει ο κ. Γιωργος Αδαμιδης το πρόβλημα συνδέεται με τις παρεμβάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθότι καθυστερούσε να δώσει άδεια για τη χρήση εδαφών προκειμένου να αποσυμφορηθεί το πρώτο επίπεδο του ορυχείο και έτσι δεν επέτρεψε τις απαραίτητες εργασίες για την ομαλή διάνοιξη και λειτουργία του ορυχείου. Όπως τονίζει ίσως αυτή η ζημιά να είχε αποφευχθεί αν είχαν γίνει αυτές οι εργασίες.
Το κόστος σε υλικές ζημιές δεν μπορεί ακόμα εκτιμηθεί, ωστόσο, στελέχη της ΔΕΗ μιλούν για δισεκατομμύρια, αφού έχουν καταπλακωθεί πολλά μηχανήματα. Τα ίδια στελέχη προειδοποιούν για πιθανές επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας το καλοκαίρι. Τονίζεται ότι υπήρχαν ρηγματώσεις και το έδαφος στο ορυχείο ειχε δείγματα καθίζησης, ωστόσο δεν περίμεναν αυτή την εξέλιξη.
Είναι ενδεικτικό ότι σε ανακοίνωση της εταιρείας το βράδυ του Σαββάτου γίνεται λόγος για μετακίνηση 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων χώματος. Παράλληλα η εταιρεία προειδοποιεί για συνέχιση των φαινομένων το επόμενο 48ωρο ζητώντας από όσους δεν είναι ειδικευμένοι να μην πλησιάζουν τον χώρο του ορυχείου.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) Στέφανος Παλαβός «η μετακίνηση εδαφών ήταν τέτοιου μεγέθους και έκτασης που ακόμη και οι τέσσερις καδοφόροι εκσκαφείς που βρίσκονταν σε πιο ασφαλή περιοχή, σκεπάστηκαν κυριολεκτικά από εκατομμύρια τόνους χωμάτων».
Το φαινόμενο της μετακίνησης εδαφών βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη και έχει επηρεάσει ακόμη και το χωριό Ανάργυροι που βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την περίμετρο του ορυχείου.
Εξαιτίας της κατολίσθησης του Σαββάτου έπαθαν ρωγμές και ζημιές περίπου δέκα σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του μετώπου του ορυχείου και με εντολή των Αρχών εκκενώθηκαν προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.
Ο Μιχάλης Καββαδάς αναπληρωτής καθηγητής Γεωτεχνικής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου που επισκέφθηκε πριν από δύο μέρες την περιοχή του ορυχείου και το διαμέρισμα των Αναργύρων, σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε αναφέρει ότι οι μετακινήσεις εδαφών στο ορυχείο Αμυνατίου ενεργοποιούν το τεκτονικό ρήγμα που διέρχεται μέσα από το χωριό με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγαλύτερες ρωγμές στους δρόμους και σε σπίτια του χωριού.
Έπειτα από τη χτεσινή κατολίσθηση έχουν υποστεί βλάβες τόσο τα δίκτυα ηλεκτροδότησης όσο και της ύδρευσης. Από τις 11 το πρωί δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στο δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων.
Στελέχη του Λιγνιτικού κέντρου αναφέρουν ότι το μέγεθος της καταστροφής του βαρέως εξοπλισμού του ορυχείου είναι πολύ μεγάλο αφού οι τέσσερις από τους έξι καδοφόρους εκσκαφείς έχουν κυριολεκτικά συνθλιβεί και έχουν θαφτεί από εκατομμύρια τόνους χωμάτων με αποτέλεσμα η λειτουργία του ορυχείου να καταστεί αδύνατη. Οι πρώτες εκτιμήσεις, παρότι το φαινόμενο δεν έχει ακόμη εκτονωθεί, αναφέρουν ότι ορυχείο Αμυνταίου θα παραμένει για μακρύ χρονικό διάστημα εκτός λειτουργίας, επηρεάζοντας ακόμη και το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας που διέπει τις δύο μονάδες του ομώνυμου Ατμοηλεκτρικού σταθμού της περιοχής.
Δείτε βίντεο από τη στιγμή της κατολίσθησης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου