Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Το φέρετρο μες την γαίτα και το κάζο του Κουτσουβή. Μια Ληξουριώτικη απίστευτη φάρσα


Orestis Kappatos προς Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Το φέρετρο μες την γαίτα και το κάζο του Κουτσουβή. Μια Ληξουριώτικη απίστευτη φάρσα.
Η ιστορία που περιγράφουμε σήμερα, είναι προπολεμική. Γράφεται και παρουσιάζεται για πρώτη φορά και είναι από αυτές, οι οποίες, από στόμα σε στόμα, εφτάσανε σε μας.
Ο Αραβαντινός Ανδρέας, ο λεγόμενος «Κουτσουβής» είχε γαϊτα με πανιά και κατά καιρούς έκανε το δρομολόγιο Αργοστόλι – Ληξούρι ή κουβάλαγε εμπορεύματα και διάφορα αγροτικά προϊόντα. Ήταν από εκείνους που με μεγάλη μαεστρία, χειρίζονταν τη λαγουδέρα, τη σκότα, το μαντάρι και τα πανιά. Στα χρόνια τα προπολεμικά, ήταν συχνή η χρήση αυτών των κομψών μικρών πλοιαρίων, για μεταφορά ακόμα και αμμοχάλικου ή άλλων οικοδομικών υλικών, γιατί διέθεταν κουβέρτα με μπουκαπόρτα από πάνω.
Οι Ληξουριώτες στον Κουτσουβή του σκαρώσανε φάρσα. Να πάει να πάρει έναν πεθαμένο από το Αργοστόλι τούπανε, να τον φέρει στο Ληξούρι, για να γίνει το φαμόζο μουρτόριο. Ο «πεθαμένος» ήταν γνωστός του Κουτσουβή, παλιός καπετάνιος και επήε από «κόλπο φουλμινάντε» . Έτσι τούπανε. Η ιστορία ήταν καλά στημένη και πολλοί ήταν στο κόλπο. Το φέρετρο ήταν από του Μπαμπάνου, εδεκεί στο Λιθόστρωτο και το συνοδεύσανε κλαίγοντας και δακρύζοντας για την μεγάλη απώλεια, άλλοι κολέϊδες μέχρι την θέση που έπιανε ο Κουτσουβής, μεταξύ Ντογκάνας και Πισκαρίας. Ο καπετάν Ανδρέας είχε μαζί του, μόνο έναν βοηθό ως πλήρωμα. Με δάκρυα στα μάτια, πρωτοστάτησε να ανέβει το φέρετρο απά στην κουπαστή τση γάιτας. Τόμου όμως και κινήσανε από το Αργοστόλι με το φέρετρο, και όντες φτάσανε όξω από τσι Καταβόθρες , ο πεθαμένος αρκίνησε να κουνάει το φέρετρο , εσήκωσε λίγο το καπάκι , έβγαλε απόξω το ένα χέρι και τότε έντρομοι Κουτσουβής και βοηθός «ΒΟΗΘΑ ΑΓΙΕ» , εφουντάρανε στο νερό. Φανταστείτε την σκηνή!!!!!!! Κουτσουβής και βοηθός στο νερό και ο υποτιθέμενος πεθαμένος να κουμαντάρει την γαίτα, με την οποία εγύρισε και τσου εμάζεψε. Το τί έγινε στο Ληξούρι και στο Αργοστόλι, δεν λέγεται. Το κογιονάρισμα επήενε σύννεφο και ο Κουτσουβής δεν μπορούσε για καιρό να χωνέψει το κάζο!!
Ευχαριστώ θερμά τον κ. Γεώργιο Παρίση, τον ηλικιωμένο Ληξουριώτη, όνομα και πράμα, φίλο μου για την διήγηση της ιστορίας. Η συνοδευτική φωτογραφία του προπολεμικού λιμανιού στο Ληξούρι, είναι από παλιότερη ανάρτηση του αγαπητού μας Παναγή Κουτουφά.

δειτε επισης:

kefalonia,κεφαλονια,πορος,…
POROSVRESS.BLOGSPOT.COM
και

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου