Εστάλη από Βασιλη Λορετζάτο
Ο κόσμος δεν έχει αλλάξει και πολύ από τον καιρό του Ηρόδοτου. Εμείς εξακολουθούμε και είμαστε στο ...κέντρο του, αν και κάπου χάσαμε την μπάλα περί το 146 π.Χ. Την μπάλα (που για ένα σύντομο διάλειμμα ψευδαίσθησης νομίζαμε ότι την είχαμε) την ξαναχάσαμε κάπου μεταξύ -- πάντα με παιδεύει το πότε ξεκίνησε το χάσιμο -- ας πούμε, συμβατικά, το 1967. Κάποτε μπορεί να πούνε οι Ιστορικοί ότι το 2010 ήταν αναπόφευκτη εξέλιξη του 2000, που ήταν αναπόφευκτη εξέλιξη του 1981 και του 1967. Οι Ιστορικοί ίσως γράψουν τους λόγους που τελικά δεν κατορθώσαμε να πατήσουμε ποτέ στα πόδια μας... Νομίζω ότι έχουμε μεγάλα ποσοστά εύπιστων ηλιθίων και εξαγοράσιμων ...ταγών.
Για την ώρα είμαστε θεατές (και πληρώνουμε αρκετά ακριβά το εισιτήριο) της ενεργειακής ασφάλειας της ...Ευρώπης, την καταστολή της ζήτησης πετρελαίου, της ενεργειακής μετάβασης σε ...φυσικό αέριο, των αναγκών της Γερμανίας για ...λεφτά (ακριβή η επανένωση), των αναγκών της Γαλλίας επίσης για λεφτά (ακριβή η αντικατάσταση των πυρηνικών), βρέθηκε αέριο εκεί δεξιά (Ισραήλ και Κύπρος θέλουν να εξάγουν), βρέθηκε και σχιστολιθικό LNG και καράβια για την μεταφορά του...
Ο παραπάνω χάρτης (ίδιος με του Ηρόδοτου) δείχνει τον EuroAsia Interconnector. Εάν κάποιος δει τον ΑΔΜΗΕ στο κομμάτι Ηράκλειο-Αθήνα, θα είναι ψευδαίσθηση. Ο ΑΔΜΗΕ είναι η βιτρίνα για να βάζει λεφτά το Ελληνικό Δημόσιο (εμείς). Ο ΑΔΜΗΕ δεν είναι πια Ελληνική εταιρεία. Θα προσλαμβάνει καθαρίστριες και θα κάνει παραπλανητική διαφήμιση αιολικών των Εnel/Damco. Το 2010 είχα προφητέυσει ότι θα ...διπλασιαστεί το ρεύμα. Τώρα διορθώνω την προφητεία...: Θα τριπλασιαστεί.
Αν μπει αυτή η "μεγάλη" διασύνδεση, οι Γερμανοί θα μπορέσουν άνετα να βάλουν μερικές χιλιάδες αιολικά ακόμα, όσα χωράνε, κυριολεκτικά, στην Κρήτη και από όπου θα περάσει το καλώδιο. Κάθε 1.000 ανεμογεννήτριες του 1,5 ΜΒ δίνουν στους Γερμανούς 1.500.000*075=1,125 δις ευρώ. 3-4 δις είναι το αρχικό κόστος του καλωδίου. Με μερικές χιλιάδες αιολικά, ορίστε λίγα Ευρωπαϊκά λεφτά για τους Interconnectors, τα υπόλοιπα στον λογαριασμό του ρεύματος (έχει και μια γραμμούλα, "δίκτυο μεταφοράς"). Θα ηλεκτροδοτούν τα αιολικά κατά μήκος του καλωδίου? Όχι βέβαια, το καλώδιο θα ηλεκτροδοτεί, από μονάδες αερίου κάτω εκεί στο Λεβάντε.
Ο επόμενος χάρτης είναι σαν του Ηρόδοτου αλλά λίγο πιο πολύπλοκος. Είναι από εδώ, μεγαλώνει με κλικ (αλλά αν θέλετε να τον μελετήσετε, καλύτερα στην πηγή) και έχω βάλει και την λεζάντα του χάρτη, κάτι από αυτόν:
Ο χάρτης δείχνει την διαδρομή του αγωγού (που ανέφερα προχθές), τον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης (που είχα αναφέρει πριν ...πέντε χρόνια) και δείχνει, εκτός από την Gastrade, σαν "παρατηρητή" (πριν 5 χρόνια, ο "παρατηρητής" πέρασε την MΠE για την Αλεξανδρούπολη), εκτός από την Gastrade δείχνει και την ΔΕΣΦΑ. Μην σας πιάσει Εθνική Υπερηφάνεια, η ΔΕΣΦΑ οσονούπω περνάει σε ξένους.
Και ακούω ψιθύρους ότι γνωστός καπάτσος "Έλληνας" ήδη ζητάει να συμμετάσχει στο ξένο σχήμα.
Αυτή είναι η Ενεργειακή Στρατηγική της Ελλάδας. Ρεύμα στην Ευρωπαϊκή τιμή και όχι πάντα. Και εάν επικρατήσουν κάτι σχήματα σαν αυτά της ENGIE (συνεταίρου του Περιστέρη, νομίζω) ετοιμαστείτε για τριπλασιασμό και τετραπλασιασμό του ρεύματος και ευτυχώς μερικοί από εσάς έχετε χάψει την αποανάπτυξη και θα κάνετε παρέα στο μαγκάλι σας περιμένοντας κανένα παιδί σας για διακοπές από την Γερμανία, ή την Ιταλία...
Θα το ξαναπώ: Οι ΑΠΕ υπάρχουν μόνο για χρηματοδότηση ξένων, με ξένες προτεραιότητες και ανάγκες. Εμείς είμαστε θεατές την χώρα που όλο και πιο γρήγορα δεν θα είναι πια δική μας. Οι ΑΠΕ είναι χρηματοδότηση τρίτων, αλλά αφήνουν και κάτι ψιλά, ποσοστά, στους μεσίτες μας. Αυτή είναι η Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική. Φεύγω τώρα, πάω να δω Σαρβάϊβορ.
ΥΓ. Δεν ξέρω αν τα μάθατε, αλλά ακόμα παιδεύονται πώς θα αποφύγουν να μάς πούνε ότι το ΕΤΜΕΑΡ είναι περισσότερο από αυτό που φαίνεται... Έχουμε και Υπουργό Μαγειρέματος ΕΤΜΕΑΡ...
http://archaeopteryxgr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου